2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Magyar Nemzet: Távozik az amerikai nagykövet

2016.09.20. 08:04

Mindenképpen távozik a novemberi amerikai elnökválasztás után Budapestről Colleen Bell amerikai nagykövet – írja a Magyar Nemzet, meg nem nevezett forrásra hivatkozva. A cikkből nem derül ki, hogy a lap hivatalosan is megkereste-e a nagykövetséget.

A lap online kiadása kedd reggel írta, hogy a Barack Obama elnök által magyarországi misszióra 2014-ben kijelölt diplomata már néhány hete meghozta döntését, és ezt nem fogja befolyásolni az sem, hogy ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. Információik szerint a korábban producerként ismert Bell

kissé belefáradt a magyar–amerikai kapcsolatok reménytelennek tűnő egyengetésébe.

Pedig a demokratákhoz közel álló külképviselet-vezető érezhetően javított az André Goodfriend ideiglenes ügyvivő nevével fémjelzett, 2013–2014-es időszak hangulatán, amikor súlyos diplomáciai konfliktussá fajult hat, meg nem nevezett magyar köztisztviselő amerikai belépésének megtagadása korrupciós ügyletekre hivatkozva.

Bell alapvetően a washingtoni diplomácia nyitottabb, barátságosabb arcát mutatta, de tavaly decemberben a Corvinuson tartott előadásában minden korábbinál keményebben olvasott be a magyar kormánynak.

Colleen Bell várhatóan a jövő év elején, legkésőbb kora tavasszal távozik, feladatait átmeneti jelleggel, az új nagykövet kinevezéséig David Kostelancik helyettes misszióvezető veszi át. Ahogy arról írtunk, a profi diplomata nemrég érkezett Budapestre, legutóbb az amerikai kongresszus Helsinki Bizottságának volt külügyminiszteri főtanácsadója. 2008 és 2010 között az Egyesült Államok moszkvai külképviseletén szolgált mint helyettes, majd ügyvivő politikai tanácsos. Korábban is dolgozott Moszkvában az akkori nagykövet, Thomas Pickering különleges tanácsadójaként.

Ahogy arról mi is írtunk, aligha véletlen a tapasztalt diplomata érkezése, mivel Washingtont a sajtószabadságon, az egyházi törvényen, a korrupción, illetve az antiszemitizmuson kívül Orbán Viktor miniszterelnök oroszbarát megnyilvánulásai aggasztják. Az amerikai külügyben az is növelte a bizalmatlanságot a magyar kabinet iránt, hogy egyik moszkvai útja során a kormányfőt Vlagyimir Putyin elnök egy tolmács nélkül zajló tárgyalásra hívta dolgozószobájába.