Verik, alázzák a határátlépő menekülteket a magyar egyenruhások a Human Rights Watch szerint

2016.09.20. 14:50

Egy 37 éves iraki férfi a 35 éves feleségével illegálisan belépett Magyarországra, és tíz kilométert sétált éjjel az esőben. Reggel egy falutól három kilométerre tudtak segítséget kérni, de a rendőrök segítség helyett elvették a táskájukat a telefonnal és pénzzel együtt, és további sétára kényszerítették őket a faluig – erről számolt be a család a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezetnek.

A HRW 30 menedékkérőt interjúvolt meg a július 5-én hatályba lépett törvényről, amely szerint vissza lehet fordítani Szerbiába a határ mentén elkapott határátlépőket. Egyik ezek közül ez a férfi volt.

Az iraki férfi azt is mondta, hogy a bokáját is kificamította, mégsem kapott segítséget, sőt, a feleségét és a gyereket is neki kellett cipelnie. A faluban rendőrautóba ültették őket, és azt mondták, kórházba viszik őket, és csak aztán mennek a táborba.

Boldogok voltunk. De hazudtak. A kerítéshez autóztunk, papírokat mutattak arról, hogy illegálisan jöttünk, és átnyomtak a kerítés ajtaján, vissza Szerbiába.

Mondtam nekik, hogy vigyenek egy magyar táborba, de csak annyit mondtak, „menjetek vissza Szerbiába". 

Egy 39 éves afgán férfi a 28 éves feleségével és 3 hónapos gyerekével érkezett augusztusban. Állítása szerint a rendőrök paprikaspray-vel fújták le, miközben nyomták őket vissza Szerbiába. „Fenyegettek, aztán nevettek.”

Mondtam hogy a gyerek miatt ne fújjanak, de nem érdekelte őket. Fújtak.

Több menedékkérő arról is beszélt, hogy tonfával, ököllel ütötték, és rugdosták őket. A HRW-sek láttak fotókat sebekről, duzzanatokról, felszakadt bőrről és más sérülésekről, ami tonfás ütésre és kutyaharapásra utalnak. Összesen 12, migránsok elleni erőszakos esetet dokumentáltak. A menekülteket állításuk szerint egyenruhások verték meg.

Három esetben mondtak a menekültek olyat, hogy a rendőrök felvették, ahogy visszanyomják őket Szerbiába, és bár a videózás ideje alatt normálisak voltak velük, amikor már nem forgott a kamera, akkor erőszakossá váltak. 

A szervezet civilekkel is beszélt, például az ENSZ menekültügyi szervezetével, emberi jogi ügyvédekkel és aktivistákkal. A meginterjúvoltak között kilenc gyermekes család volt, négy kísérő nélkül gyerek, egy idős ember és egy fogyatékkal élő. Mindannyian az új törvény hatálybalépése után léptek be az országba, és visszafordították őket. A HRW beszélt hat olyan családdal is, amelyek heteket vártak, hogy beléphessenek Magyarországra.

A HRW emlékeztet arra, hogy  egy júliusi jelentésben is hasonlókat állapítottak meg, de a magyar kormány visszautasította az állításokat, és nem vizsgálta ki az ügyeket. A jogvédő szervezet augusztus 23-án megkereste a bevándorlási hivatalt és a Belügyminisztériumot, de nem kapott válaszokat.

Borzasztó körülmények között

A HRW összefoglalója szerint Magyarország sok sérülékeny menekültet várakoztat rossz körülmények között hetekig a határon, mire beengedik őket az országba, hogy beadhassák a kérelmüket.

A HRW emlékeztet, hogy, Magyarország felső korlátot vezetett be az országba belépő menekültek számát illetően, és egy új jogszabály értelmében július 5-től a határ mentén vissza is lehet fordítani a jogtalan határátlépőket. Emiatt a különösen sérülékeny embereket is visszaküldik a szerb határra, hogy ott várakozzanak.

„Különösen kegyetlen a már az országban lévőket visszakísérni – mondta Lydia Gall, a HRW régiós kutatója. – Magyarországnak időben hozzáférést kellene biztosítania a menekültügyi ellátórendszerhez, és speciális szabályokat kellene alkalmaznia a sérülékeny csoportokra, hogy emberségesen kezelje őket.” 

A jogvédő szervezet közleménye szerint a 2015. szeptemberi törvény megkülönbözteti a sérülékeny csoportokat, például a gyermekes családokat, az időseket, betegeket, a kísérő nélküli gyerekeket, és a fogyatékkal élőket. Nekik nem a tranzitzónában kell várakozniuk, amíg elbírálják a kérelmüket, hanem a magyarországi fogadóintézményekben.

Ez a gyakorlat változott meg a júliusi módosítással, a visszafordítást illetően ugyanis nincsenek kedvezményezett csoportok, mindenkit visszaküldenek a szerb határon, hogy várjanak a sorukra, és akkor lépjenek be, ha sorra kerülnek. A két tranzitzóna egyenként naponta 15 menekültkérelmet bírál el.

A BM visszautasítja

Cikkünk megjelenése után a Belügyminisztérium az MTI-n keresztül azt közölte, hogy a "bevándorláspárti szervezet" nem először támadja Magyarországot, korábban a magyar határzár építését és a kormány illegális bevándorlás elleni intézkedéseit is támadta.

Azt írták, hogy most a magyar rendőrség és a bevándorlási hivatal lejáratására tesz kísérletet a szervezet. A BM hangsúlyozta: a rendőrök és katonák törvényesen, az unió és a magyar jogszabályok szerint védik Európa schengeni határait. "A rendőrség a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre intézkedéseit, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szembeni emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra" - olvasható a közleményben.

Közölték továbbá: nem zaklatják a migránsokat, a jelentős számban kísérő nélkül érkező gyermekek védelemben, egészségügyi ellátásban, oktatásban részesülnek, az arra ténylegesen rászorulókkal humánusan járnak el, a határon és az ország területén várakozók méltányos eljárásban részesülnek. A tárca ugyanakkor elvárja, hogy a migránsok betartsák az Európai Unió és Magyarország jogszabályait - írták.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport