Hat évet kapott a kreatív trafikrabló

2016.09.21. 13:04

Hét év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt az abonyi férfit, aki társaival 2014-ben több dohányboltot is kifosztott, az egyik helyen pedig életveszélyesen megsebesítette az őt tetten érő embert. A táblabíróság életveszélyt okozó testi sértés és üzletszerűen elkövetett lopás bűntettében, valamint lopás vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottat. Az ítélet jogerős.

A férfi és társai 2014 tavaszán határozták el, hogy trafikokba fognak betörni, és az onnan ellopott dohányárút eladják majd a feketepiacon. A vádlott által kiválasztott településekre - Jobbágyiba, Fischerbócsára, Hajósra, Szurdokpüspökibe és Tiszaalpárra - házilag készített maszkot, fekete ruhát és a betöréshez szükséges szerszámokat vittek magukkal, és felosztották a feladatokat is: egyikük volt a sofőr, másikuk a szerszámokat cipelte és a bolton kívül őrködött, a most elítélt vádlott pedig különböző módszerekkel - falbontás, ablakkibontás, lakatlevágás, ajtókifeszítés - igyekezett bejutni az üzlethelyiségekbe. Előfordult, hogy megzavarták őket, így zsákmány nélkül távoztak, máskor viszont százezer forintnyi árut vittek magukkal.

2014. június 28-án éjszaka ketten utaztak Bócsára, ahol olyan épülethez mentek, amelyben több üzlet is volt. A vádlott előbb egy műkörmöshöz tört be, ahonnan 183 ezer forintnyi kozmetikumot vitt magával, majd a szomszédos trafikban 877 ezer forint értékű dohányárut tulajdonított el a kávéautomata felfeszítésével szerzett tízezer forintnyi apró mellett. 

Távozásukkor azonban megszólalt a riasztó, amelyet meghallva először egy szomszédban lakó férfi, az ügy sértettje, majd több ember is a nyomukba eredt. A sértett utolérte a vádlottat, de a menekülő férfi előbb ököllel, majd zseblámpával, egy fűkaszával, végül egy betonvassal ütötte meg őt, majd elhagyta a helyszínt.

A sértett koponyatöréseket szenvedett, életét idegsebészeti műtéttel mentették meg.

A vádlott társait a Kecskeméti Törvényszék már korábban jogerősen elítélte, ők másfél év, illetve egy év tizenegy hónap felfüggesztett börtönt kaptak.

(MTI)  • Tippek
  • Hírek