Nem lesz a baloldal cinkosa, kilép az Együttből az alelnök

4O5A3431
2016.09.21. 10:07 Módosítva: 2016.09.21. 10:08
  • Kilép az Együttből a párt alelnöke, Pápa Levente, és minden tisztségéről lemond, a pártalapítvány vezetését is átadja. A kilépését nyilvánosan az Indexen jelentette be, a döntését azzal indokolta, hogy az Együtt nem az lett, aminek indult, már nem tud tiszta szívvel részt venni benne.
  • Őt egy, a régi baloldaltól független, középen álló pártba hívta Bajnai Gordon, de az Együtt szerinte nem rendezte a viszonyát a korábbi szocialista kormányzással és a 2014-es összefogásokkal és bukásokkal sem nézett őszintén szembe.
  • Az Együtt 2018-ban szerinte újra az MSZP-vel és a DK-val indul közösen, összefogásban, előválasztás nem lesz, a budapesti választókerületeket, úgy tudja, már le is osztotta az MSZP-DK.
  • A régi baloldali elit szerinte belekorrumpálódott a mai rezsimbe, és az Együtt asszisztál ehhez. „Az Együtt rossz alapokon nyugszik”, szerinte már nem tud hiteles párt lenni.
  • Személyes vitái is voltak az Együtt vezetésével, előfordult, hogy egy felvetése miatt lenácizták az elnökségben.
  • Ma is létező pártban nem tudja elképzelni magát, de egy új mozgalom, párt építésében szívesen részt vesz.

Súrlódásokról, belső konfliktusokról lehet hallani az Együttön belül. Ezek egy részének ön a gócpontja. Valóban nagy vitája van a pártvezetés többi tagjával?

Valóban, harmonikus együttműködésnek jó ideje nyoma sincs.

Mi a vita lényege?

Leginkább a politikai stratégiát és értékrendet érintő kérdésekről van szó.

Az egész vita középpontjában az áll, hogy az Együtt a baloldal részeként definiálja magát vagy pedig önálló pólusként.

Ez a vita persze nem ma kezdődött, 2013-ig nyúlik vissza.

Szigetvári Viktor elnök azt képviseli, hogy a baloldal része az Együtt, ön pedig alelnökként mást akar?

Igen, és a párt különböző szintjein is létezik ez a megosztottság. Én úgy kerültem az Együttbe Bajnai Gordon meghívására 2014 januárjában, hogy a végső döntésem előtt megkérdeztem Gordont: „Ugyanúgy kritizálhatom majd Gyurcsány Ferencet az elmúlt nyolc évért, mint Orbán Viktort a saját kormányzásáért?”. „Levi, persze”, mondta erre Bajnai Gordon. Ez alapján joggal gondolhattam, hogy az Együtt jövőképe egy önálló polgári centrum felépítése, ami független a régi baloldali pártoktól, az MSZP-től és a DK-tól.

Kicsoda Pápa Levente?


Pápa Levente eredetileg fizikusnak tanult, onnan váltott a közgazdaságtanra, és a Corvinus Egyetemen szerzett pénzügyi szakirányos diplomát 2004-ben. 2008 őszéig az Argenta Zrt.-nél volt elemző és portfóliókezelő, utána pedig saját tanácsadó céget alapított. 2010 őszén innen csábította el magához az OTP elemzőrészlege, ahol stratégaként régiós szintű befektetésekkel foglalkozott.

2014 elején úgy döntött, hogy Bajnai hívására átnyergel a politikára, felmondott az OTP-nél. A baloldali összefogás listájára is felkerült, a 49. helyet kapta. 2014 júniusában az Együtt elnökségi tagja lett, majd 2015-től a párt alelnöke.

De akkor már lehetett tudni, hogy 2014 tavaszán jön a baloldali összefogás, benne az Együttel.

Ez úgy lett eladva azoknak, akik az önálló centrum létrehozásában hittek, például nekem, hogy ez egy kényszerösszefogás. Azért van csak rá szükség, hogy ne legyen kétharmada a Fidesznek. Ez a politikai helyzet elég rossz értelmezése volt, mint kiderült. De az volt az ígéret, hogy bemegyünk a parlamentbe, és különválunk.

Ez miért nem történt meg?

Ez a problémák gyökere. Miután elment Bajnai Gordon, én azért küzdöttem, hogy önálló pólust építsünk. Az első próba a közös budapesti főpolgármester-jelölt, Falus Ferenc jelölése volt.

Én és a mögöttem állók nagyon nem akartuk, hogy közös jelölt, és éppen ő legyen. Hittünk abban, hogy külön kell indulnunk.

Falus hivatalosan az Együtt jelöltje volt, az Együtt logójával, mögé állt be az MSZP és a DK.

Öt igen, kettő nem, kettő tartózkodással szavazta ezt meg az elnökség, elárulom, enyém volt az egyik nem szavazat. Már itt létrejött egy nagyon komoly konfliktus köztem és a pártvezetés nagy része között. Majd Falus visszaléptetése után beálltunk Bokros Lajos mögé, ami az utolsó szög volt az Együtt-PM együttműködés koporsójában. Én nem akartam, hogy szétmenjünk, és tovább aprózódjon ez a csapat. És azt sem akartam, hogy a nagy összefogással helyzetbe hozzuk Gyurcsány Ferencet.

2015-ben ezért akart az Együtt elnöke lenni, hogy a baloldaltól eltávolítsa a pártot?

A politikai programom az lett volna, hogy visszatérjünk az eredeti útra, amit Bajnai Gordon kijelölt. Hogy azt mondjuk, megértettük 2014 üzenetét, értjük az emberek véleményét, elrontottuk, tanultunk belőle, soha többet nem csináljuk. Hogy újra középen találkozunk, nem a baloldalon. Ezt nemcsak tartalmi, szimbolikus, hanem személyi változással is jelezni lehetett volna. De ez nem jött össze, sőt, a 2014-es önkormányzati bukást sem lehetett kibeszélni a párton belül, ami nyilvánvalóan belső hatalmi érdekeket szolgált.

Szigetvári tehát maradt az elnök. Ez ön szerint azt jelenti, hogy az Együtt egyfajta baloldali összefogásban indul majd a következő választáson?

Akárhogyan is lesz, az Együtt már a baloldal részeként van elkönyvelve, és informálisan is erős szálakkal kötődik oda. Ami számomra azért is elfogadhatatlan, mert régóta suttognak arról politikusi körökben, és most már nyilvánosan is, hogy az MSZP a NER része lett. Nyilvánvaló összefonódások látszanak az MSZP és a Fidesz között. Talán az sem véletlen, hogy Mesterházy Attiláék 2013-14-ben meghekkelték Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét. Gyurcsány Ferenc pedig a maga egoista módján ugyanúgy a Fidesz érdekeit szolgálja: az ő 8-10 százaléka szinte lehetetlenné teszi, hogy valami új jöjjön létre az ellenzéki oldalon.

Innentől kezdve, aki az összefogást támogatja, az cinkosságot vállal velük. Én nem akarok a régi baloldal cinkosa lenni.

Ezek az emberek ugyanis nem is akarnak nyerni Orbán ellen, nagyon jól megvannak a mostani egzisztenciájukkal.

Honnan veszi, hogy nem akarnak nyerni a baloldalon?

Sok jel van az együttműködésre. Pénzügyi háttéralkuktól kezdve addig a káoszig, amit az MSZP mutat a tisztújítás óta, vagy a DK stratégiája, amelyik csak az MSZP-t akarja legyőzni. Mint a homokozóban, komolyan. Sokáig hihettük, hogy ott szimplán kevés a tehetség, az erő, de most már azt is gondolhatjuk, hogy akarat sincs. Ennek az eltussolása cinkosság.

Molnár Gyula MSZP-elnök épp a napokban mondta ki, hogy a pártja a Fidesz kérlelhetetlen ellenfele.

Értem, a vízen fenn akarnak maradni, de az nehezen vitatható, hogy az eddig tapasztalt „kérlelhetetlenségük” jól szolgálta a Fidesz hatalmi érdekeit.

Az Együtt most arra készül, hogy 2018-ban az MSZP-DK-val indul?

Szerintem összefogás lesz megint, az előválasztást nem akarják igazán a szereplők. Most mindenki a koordinált jelöltállításról beszél (közös jelöltek, de külön listák). Milyen jól működött ez már Budapesten is legutóbb! De hogy fog ez létrejönni, ha nem ugyanúgy, mint 2014-ben? Leülnek egy szobában, aztán eldöntik néhányan.

A pletykák szerint az MSZP és a DK már le is osztotta a budapesti körzeteket egymás között. Ebben én nem fogok részt venni.

Szigetvári Viktor vagy az Együtt más vezetője részt vett ilyen tárgyaláson az MSZP-DK-val?

Nem tudok róla. De most már nem tudunk elhatárolódni tőlük, mert nincs erőnk és most már késő is. Én nem ezért jöttem ebbe a pártba, hogy a baloldallal együtt indulgassunk választásról választásra. Ráadásul emellett rengeteg tartalmi vitám is volt a pártvezetés többi tagjával.

Milyen témákban voltak viták?

Ott volt az előválasztás, amelyet tavaly év elején vetettem fel egy blogbejegyzésemben. A civilek bevonása mellett javasoltam, hogy szabjuk feltételként, hogy jelöltként nem indulhat az, aki korábban államtitkár volt vagy magasabb politikai pozícióban dolgozott.

Ezután a felvetésem után konkrétan lenácizott egy elnökségi tagtársam.

Alkatilag nehezen viselem a doktriner gondolkodást. Ebben a pártban sokakban erős a kötődés a múlt hálózataihoz, a múlt embereihez, elsősorban nekik akarnak megfelelni. Gúzsba kötve nincs esély egy új politikai osztály létrehozására.

Volt vita a menekültválságról is. Én voltam a héja, aki biztonsági garanciákat követelt a programunkba. Volt saját koncepcióm is az egészre, ami szintén le lett söpörve. Ezután a kvótanépszavazásra is mást javasoltam volna, és ezt meg is írtam a Hvg.hu-n (érvénytelen szavazás és népszavazási aláírásgyűjtés az EU-tagságunkról). A vitákat korábban mindig házon belül tartottam, nem akartam kivinni a nyilvánosság elé.

A pártfegyelem, a lojalitás, a közösséghez való tartozás sokáig fontosabb volt számomra, de eljött az a pont, amikor már nincs értelme így tovább csinálni.

Amikor kiderül, hogy akkora a nézetkülönbség, hogy jobb az, ha különválunk ebben a történetben. Ezt tiszta lelkiismerettel nem tudom tovább vállalni.

Ez mit jelent pontosan? Mert ezért az interjúért feltehetően minimum fegyelmit kap a párttól.

Azt jelenti, hogy

kilépek az Együttből. Ma lemondok minden politikai tisztségemről, az alelnökségről és a pártalapítvány kuratóriumi elnöki tisztségemről is természetesen.

Jövő februárban lesz tisztújítás a pártban, miért nem várja meg?

Mert már nincs értelme. Ha többséget is nyerne a koncepcióm – ami elég valószínűtlen – egyrészt beletörne a párt, másrészt már nem lenne idő átpozicionálni azt. Az emberek agyába beleégett, hogy mi a régi baloldallal vagyunk. Tisztelem és becsülöm rengeteg jóravaló ember munkáját, amit beletesznek az Együttbe, de ez a konstrukció rossz. A nulladik probléma mindenképp megmarad: a hitelesség.

Az Együtt tehát ön szerint nem tud hiteles párt lenni?

Nem tud. Mert nem rendezte a viszonyát 2014-gyel és azzal baloldallal, amely részben felelős az egész politikai válságért. A régi baloldali elit belekorrumpálódott a mai rezsimbe, és az Együtt asszisztál ehhez. Az Együtt nem az lett, aminek indult. A 2014-es nagyon rossz döntés után sem hoztunk jó döntéseket, ezért nem tudunk 2018-ban sem jól dönteni. Ezeket elmondtam tízszer az Együtt különböző fórumai előtt.

Amikor erről beszélt a társainak, mi volt a visszajelzés? Nem értették meg vagy nem értettek egyet?

Nagy részük nyilván megértette, de azt mondták sokan, hogy különböző taktikai megfontolásokból nem lehet az MSZP-vel és a DK-val a viszonyt rombolni, mert úgyis a végén össze kell fogni velük. Amikor azt mondtam, tartsunk távolságot, kritizáljunk, az ottani régi korrupciós ügyeket is mondjuk el, az volt a válasz, hogy nem lehet, ők a természetes társaink. Mindig csak a maszatolás ment. Én viszont úgy gondolom, hogy épp ezt kell meghaladni. Ez az első lépés az Orbán-rezsim megdöntéséhez.

Besokallt az Együttől?

Ez olyan, mint egy szakítás: egy hosszú folyamat. Nem keddről szerdára veszíti el az ember a szerelmét. Nem tagadom, nálam ez már egy éve tart, egyre messzebb kerültünk egymástól. A sok-sok értékrendi, stratégiai vitát pedig személyes viták is követték.

Mi volt az utolsó csepp a pohárban? Miért most ad interjút a kilépéséről?

Régóta érlelődik ez bennem, és nyáron sok mindent végig lehetett gondolni, átbeszélni a helyzetet számomra mértékadó emberekkel. Szeretek előre tervezni, és ezt a kora őszt adtam meg magamnak a végső döntés meghozatalára. Nehéz döntés volt, nem akartam elhamarkodni, de úgy érzem, hogy most lépnem kell.

Szigetvári Viktor meg fog lepődni, amikor olvassa ezt az interjút?

Nyilván sejtette, mi következik, annyi jelét adtam az egyetnemértésemnek. Nagyon nem fog meglepődni.

Bajnai Gordonnal megbeszélte a kilépését?

Nem.

És a stratégiai problémáiról beszélt korábban Bajnaival?

Tavasszal beszéltem vele erről, de ő kiszállt, nem akart beleszólni.

Hányan követik önt a pártban? Lesz tömeges kilépés?

Nem hiszem, és nem is ez a célom. Nem akarom az Együttet bántani, nem akarok személyeskedni. Kilépek, mert szerintem az Együtt rossz alapokon nyugszik, rossz cölöpök lettek leverve. Így a nagyon sok jó szándék, munka, rengeteg értékes mag terméketlen talajra hullik.

2014 előtt pénzügyi területen, az OTP-ben dolgozott, akkor került a politikába. Végleg elege lett ebből? Végleg kiszáll?

Továbbra is szeretnék küzdeni a mai igazságtalan és országromboló hatalom ellen, de úgy, hogy van értelme. Nem szeretnék a közélettől eltávolodni. A következő hónapokban rengeteg beszélgetés következik majd, mert tudom, hogy sokan akarnak valami újat csinálni, egy új alternatívát, egy új politikai közösséget építeni. Aminek nincs köze a régi baloldalhoz, nem kell a múlt miatt folyamatosan magyarázkodni.

A következő fél-egy évben kiderül majd, létrejöhet-e valamilyen alternatíva.

De számomra politikusnak lenni nem megélhetési kérdés, ha nem alakul ki semmi, visszamegyek a szakmámba, és meg fogok élni a tudásomból.

Vagyis láthatjuk még valaha másik pártban?

Ma létező pártban semmiképp. De hiszek benne, hogy létrejöhet az a kritikus tömeg, amely középen áll, és nem kér sem a mostani rezsimből, sem a régi baloldalból.

Ebből lehet egy olyan mozgalom, majd párt, amely a politikai közepet képviseli,

amelyik patrióta, hazaszerető, amelyik a nemzeti érdeket Európában akarja érvényesíteni, nem pedig Európa ellenében, az alulról építkező piacgazdaságban és társadalmi modernizációban hívő, szélsőségektől mentes közösség. Mindez új szereplőkkel, akik nem járatódtak le az elmúlt időszakban. Ebben szívesen részt veszek, az Együttben viszont már nem tudok tiszta szívvel. Úgy meg nem éri meg politizálni sem.