Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vona kesztyűt dobott Orbánnak és Molnárnak

2016.09.23. 10:52 Módosítva: 2016-09-23 14:54:13

Vona Gábor, a Jobbik elnöke nyilvános vitára hívta ki Orbán Viktor miniszterelnököt és Molnár Gyulát, az MSZP vezetőjét, írja az MTI.

Vona Gábor jövő pénteken, két nappal az október 2-i népszavazás előtt rendezné a vitát. A helyszínről, az időpontról és a moderátorról még egyeztetnének.

Az ellenzéki politikus szerint „civilizált országokban egy ilyen jelentős esemény előtt a pártok vezetői ütköztetni szokták álláspontjukat”.

Orbán Viktor 2006 óta menekül a politikai vita elől, ezért 10 év elteltével jó lenne, ha most újra vállalná véleményét ilyen fórumon

– tette hozzá Vona Gábor.

Szerinte egy ilyen esemény akár a népszavazás érvényességét is „közelebb hozhatja”, erősítheti a részvételt, ezért ha Orbán Viktornak valóban fontos, hogy minél többen vegyenek részt a referendumon, akkor neki is érdeke, hogy vállalja a vitát.

Vona Gábor arra utalt, hogy Orbán Viktor utoljára 2006. április 5-én, a parlamenti választások előtt vállalt nyilvános vitát, az akkori miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc volt az ellenfele. Az MTV élőben közvetítette a beszélgetést, amiről később megoszlottak a vélemények, de az elemzők többsége Gyurcsányt látta jobbnak.

Orbán szerint ez nem pártügy

„A miniszterelnök továbbra is nemzeti és nem pártügynek tartja az október 2-i népszavazást, ezért nem vesz részt pártvitákban, hanem azt várja a felelősen gondolkodó politikai erőktől, hogy a referendumon való részvételre buzdítsa az embereket” – írta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A parlament május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”.

Molnár Gyula kész a vitára

Az MSZP elnöke szerint a vitának mindig van értelme, az ország mostani állapotában különösen, ezért áll elébe.

Molnár Gyula a Facebookon azt írta, a pozsonyi EU-csúcs óta egyértelmű: uniós menekültkvóta nem lesz. Az ellenzéki politikus azt is javasolta, a menekültkérdés mellett a többi között beszéljenek az oktatásról, az egészségügyről, a szegénységről és arról is, hogyan fog kinézni ez az ország a 21. században.

Közölte, reméli, ezeket már Orbán Viktor is olyan ügynek tartja, amiről pártok vitatkozhatnak. Ezért őt is várja a vitára.