Simonka felesége csak a becenevére nem vett fel támogatást

2016.09.23. 09:04

Még áprilisban írtuk meg, hogy állami pénzből szereltetett napkollektorokat családi házára több kormánypárti képviselő is. A Blikk öt politikust azonosított, akik többnyire feleségük révén az előző ciklusban több százezer forint közpénzt nyertek el az akkori fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné döntése révén.

Egyikük volt Simonka György, fideszes képviselő, akinek felesége az akkori információk szerint két házukra építtetett napkollektorokat 1,6 millió forint értékben. A Blikk friss cikke szerint nem kettő, hanem három házra nyertek pénzt a napkollektor-pályázaton, és nem 1,6, hanem 2,4 millió forint értékben. A képviselő felesége szemérmesen

az egyik házra férjezett nevén, másik kettőre pedig lánykori nevén pályázott

− írja a lap.

„De Simonka rokonai és üzlettársai is sikeresen szerepeltek a pályázaton: legalább féltucatnyi közeli ismerősét számoltunk össze a nyertesek listáján. Valószínűleg ugyanaz a tervező és pályázatíró dolgozhatott az egész társaságnál, mert mindenkinél fillérre ugyanakkora volt a beruházás költsége: 1 millió 574 ezer 379 forint" - teszi hozzá a Blikk.

Simonka neve a Mengyi Rolandot érintő korrupciós ügyben bukkant fel. A rendszeresen korrupciós ügyekről beszámoló LMP-s Hadházy Ákos nemrég azt állította, hogy Dél-Békésben ugyanaz a pályázatíró cég, a Public Sector Kft. bonyolította több nagy projekt előkészítését és pályáztatását, mint amelyik Mengyi pályázataival kapcsolatban. Az egyik, 1,8 milliárdos programot az a Dél-Békés Mezőgazdasági Termelőiért Alapítvány nyerte el, amelyben Simonka rokonai, munkatársai bukkannak fel.

Egy hete írtuk meg, helyi forrásokból úgy értesültünk, házkutatást tartott a Központi Nyomozó Főügyészség Simonka György fideszes országgyűlési képviselő újkígyósi házánál, valamint felesége szüleinél még júliusban. A Központi Nyomozó Főügyészség nem cáfolta értesülésünket, Nagy Andrea szóvivő mindössze annyit írt, hogy a kérdéseinkre "jelenleg nem áll módomban tájékoztatást adni". Kerestük az ügyben Simonka Györgyöt is, aki levelünkre azt válaszolta:

ilyen nem volt, ez butaság.