A budapesti fakivágások ellen tiltakoznak

2016.09.24. 15:49 Módosítva: 2016.09.24. 15:58

Legalább ezren vonultak fel szombat délután a Bajcsy-Zsilinszky úton a budapesti fakivágások ellen tiltakozva. A Ligetvédők, a CivilZugló Egyesület, a Levegő Munkacsoport,a Védegylet és a Budavárvédők demonstrációján azt követelik, hogy állítsák le a budapesti fapusztítást, és ne építsék tele múzeumokkal a Városligetet.

A menet elején haladó, hangszóróval felszerelt autóból a tüntetők azt ismételgetik, hogy nem ellenzik a városfejlesztést és a múzeumok építését, de nem engedhető meg, hogy a budapestiek által használt zöldterületeket lebetonozzák. 

A felvonulók transzparensein olyan szlogenek szerepelnek, mint 

  • Megvédjük Budapest fáit!
  • Budapest, ne vágd ki magad alatt a fát!
  • Veszélyben Budapest fái.

A Bajcsy-Zsilinszky úton tüntetőkhöz fél négy körül csatlakozott az Orczy térről indult másik tüntetőoszlop, akik Budapest legnagyobb fakivágása ellen demonstrálnak. Ők kongát ütő dobosokkal érkeztek, tülkölnek, sípolnak, és molinóikon azt hirdetik, hogy nem kellenek monstrumok a Ligetbe. 

Helyszíni tudósítónk szerint igazi civil hangulatú felvonulásról van szó, sok a kisgyerek a fiatal, a középkorú és a nyugdíjas. Sokan jöttek biciklivel, rollerrel. De nem kis csendes séta ez. Elöl a dobosok adják a ritmust, a Nagymező utcában hangosan hujjog és tapsol a tömeg

Az úton a forgalom csak egy irányba halad.  A menet útját rendőrök biztosítják, ők irányítják a forgalmat is.