Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Együtt döntött: külön indul 2018-ban

2016.09.24. 15:58

Fontos stratégiai kérdésről döntött az Együtt a szombati küldöttgyűlésén. Bajnai Gordon egykori pártja arról is szavazott, hogy a következő választáson milyen formában működik együtt a többi baloldali párttal, és milyen keretek között indul a választásokon.

Az Együtt küldöttgyűlése úgy döntött, önálló listát állít 2018-ban.

A párt döntése szerint "a győzelemhez új szavazók kellenek, és a szavazótábort csak így, önálló listával lehet bővíteni." Szigetvári Viktor elnök a beszédében úgy fogalmazott: "a változást akaró polgárok számára lehetővé kell tegyük, hogy önállóan szavazzanak az Együttre, mert meg kell szerveznünk és képviselnünk kell a megújulás erőit." Mindez tehát azt jelenti, hogy az Együtt ezúttal hallani sem akar az MSZP-DK-Együtt-stb.. összefogásról, vagyis a baloldali pártok közös listájáról.

Mint emlékezetes, 2014-ben szintén nagy vita volt, hogy a párt, akkor még Bajnai Gordon vezetésével hogy induljon a választásokon. Először külön akart, aztán jött az MSZP-vel a megállapodás, hogy külön lista lesz koordinált jelöltállítással, majd jött Gyurcsány Ferenc, és az MSZP-DK-Együtt-PM-MLP lista. Majd jött a Fidesz kétharmada.

Közös egyéni jelöltek csak előválasztás után

Az Együtt mostani döntése tehát fontos, de véglegesnek nem tekinthető. Már csak azért sem, mert maga a párt is nyitva hagy egy lehetőséget az együttműködésre. A küldöttek úgy döntöttek, hogy közös jelöltek azért lehetnek a választókerületekben. Ennek feltétel az előválasztás, vagyis hogy ne a pártvezetők alkuja alapján válasszák ki a jelölteket a körzetekben, "A győzelem feltétele, hogy a választópolgárok beleszólhassanak a miniszterelnök-jelölt és a képviselő-jelöltek kiválasztásába. Csak az lehet jelölt, aki valóban győzni és változtatni akar 2018-ban, és aki semmilyen külön alkut nem köt a rezsimmel" - mondták ki a párttagok.

Az előválasztás lehetősége azonban jelenleg minimális. Bár Molnár Gyula, az MSZP elnöke is beszélt már arról, hogy előválasztással lehetne rendezni a problémás körzetek sorsát és a kormányfő-jelölt személyét. Ugyanakkor egyelőre még arról sincs egyetértés, hogy milyen módon, milyen technikával, milyen  szavazók bevonásával, milyen platformon kellene rendezni egy előválasztást.

A mostani döntés értékeléséhez érdemes tudni, hogy a párt alelnöke, Pápa Levente épp a héten lépett ki a pártból, mivel nem kívánt a "baloldal cinkosa" lenni. A kilépésről az Indexnek beszélt először. Pápa is külön indulást sürgetett, illetve előválasztást a demokratikus ellenzéki oldalon. A távozása után pár nappal a küldöttek elindultak ezen az úton.