Gizella
9 °C
14 °C

Az Együtt döntött: külön indul 2018-ban

2016.09.24. 15:58

Fontos stratégiai kérdésről döntött az Együtt a szombati küldöttgyűlésén. Bajnai Gordon egykori pártja arról is szavazott, hogy a következő választáson milyen formában működik együtt a többi baloldali párttal, és milyen keretek között indul a választásokon.

Az Együtt küldöttgyűlése úgy döntött, önálló listát állít 2018-ban.

A párt döntése szerint "a győzelemhez új szavazók kellenek, és a szavazótábort csak így, önálló listával lehet bővíteni." Szigetvári Viktor elnök a beszédében úgy fogalmazott: "a változást akaró polgárok számára lehetővé kell tegyük, hogy önállóan szavazzanak az Együttre, mert meg kell szerveznünk és képviselnünk kell a megújulás erőit." Mindez tehát azt jelenti, hogy az Együtt ezúttal hallani sem akar az MSZP-DK-Együtt-stb.. összefogásról, vagyis a baloldali pártok közös listájáról.

Mint emlékezetes, 2014-ben szintén nagy vita volt, hogy a párt, akkor még Bajnai Gordon vezetésével hogy induljon a választásokon. Először külön akart, aztán jött az MSZP-vel a megállapodás, hogy külön lista lesz koordinált jelöltállítással, majd jött Gyurcsány Ferenc, és az MSZP-DK-Együtt-PM-MLP lista. Majd jött a Fidesz kétharmada.

Közös egyéni jelöltek csak előválasztás után

Az Együtt mostani döntése tehát fontos, de véglegesnek nem tekinthető. Már csak azért sem, mert maga a párt is nyitva hagy egy lehetőséget az együttműködésre. A küldöttek úgy döntöttek, hogy közös jelöltek azért lehetnek a választókerületekben. Ennek feltétel az előválasztás, vagyis hogy ne a pártvezetők alkuja alapján válasszák ki a jelölteket a körzetekben, "A győzelem feltétele, hogy a választópolgárok beleszólhassanak a miniszterelnök-jelölt és a képviselő-jelöltek kiválasztásába. Csak az lehet jelölt, aki valóban győzni és változtatni akar 2018-ban, és aki semmilyen külön alkut nem köt a rezsimmel" - mondták ki a párttagok.

Az előválasztás lehetősége azonban jelenleg minimális. Bár Molnár Gyula, az MSZP elnöke is beszélt már arról, hogy előválasztással lehetne rendezni a problémás körzetek sorsát és a kormányfő-jelölt személyét. Ugyanakkor egyelőre még arról sincs egyetértés, hogy milyen módon, milyen technikával, milyen  szavazók bevonásával, milyen platformon kellene rendezni egy előválasztást.

A mostani döntés értékeléséhez érdemes tudni, hogy a párt alelnöke, Pápa Levente épp a héten lépett ki a pártból, mivel nem kívánt a "baloldal cinkosa" lenni. A kilépésről az Indexnek beszélt először. Pápa is külön indulást sürgetett, illetve előválasztást a demokratikus ellenzéki oldalon. A távozása után pár nappal a küldöttek elindultak ezen az úton.