Jenő
-3 °C
6 °C

Robbanás történt a Király utcánál

2016.09.24. 23:09 Módosítva: 2016-09-25 10:06:39
  • Robbanás történt szombat este 22 óra 36 perckor a Teréz körúton egy földszinti üzlethelyiségnél
  • Két rendőr megsérült
  • Továbbra sem tudni, mi történt
  • Többen gázrobbanásra gyanakodtak, de tűz nem volt
  • A környéken szögeket találtak, és nem kizárt, hogy a rendőrök egy gazdátlan csomagot vizsgáltak volna meg
  • A környék vasárnap is le van zárva, de lakcímkártyával beengednek embereket. Ott lakók szerint a rendőrök átvizsgálják az épületeket
  • A bűnügyi helyszínelők centiről centire vizsgálják át a körutat

Ismeretlen eredetű robbanás történt szombat este fél 11-kor a Teréz körút 4. számú ház földszinti üzlethelyiségénél. A Teréz körút és a Király utca sarkán történt robbanásban a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg, egy nő és egy férfi. Mindkettőjüket kórházba szállították, közölte a rendőrség.

Helyszínelők vasárnap délelőtt
Helyszínelők vasárnap délelőtt
Fotó: Olvasónk

A robbanásban a környéken álló autók is megrongálódtak, több lakás ablaka betört. Tűz nem keletkezett. A rendőrség szakértők segítségével vizsgálja, mi történhetett. Szerkesztőségünknek elküldött levelében a Nemzeti Nyomozó Iroda azt írta, hogy több ember sérelmére elkövetett emberölés gyanújával nyomoznak. Eddig azonban nem lehet arról tudni, hogy bárki életét vesztette volna a robbanásban, a hivatalos közleményekben is két sérültről van szó, ezért megkerestük őket.

Telefonban annyit mondtak, lehetséges, hogy a kavarodásban kimaradt egy "kísérlet" szócska az emberölés elől, de abból a szempontból mindegy, hogy ugyanúgy kérik az emberek segítségét. (Persze abból a szempontból nem mindegy, hogy az egyik azt jelenti meghalt valaki, míg a másik azt, hogy nem.)

A ház környékét a hatóságok lezárták. A zárás érinti a Teréz körutat az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonok vannak felállítva a Király utcában is. Az M1 szerint a lakcímkártyával rendelkezőket reggel elkezdték beengedni otthonaikba, de például a hostelekben lakó külföldiek egyelőre nem tudtak visszamenni.

Több olvasónk szerint a rendőrök átvizsgálják a környéken a lakásokat, arra kíváncsiak, hogy az ott lakók láttak-e bármi gyanúsat. „Kutyával mentem volna le az előbb épp sétálni, de nem mehetek ki a házból. Az egész terület továbbra is blokkolva van, minden épület előtt áll egy rendőr. Vagy elhagyom a házat, és akkor a területről is azonnal ki kell mennem, vagy az épületben maradok. Délután ötig lesznek lezárva az utcák a rendőr szerint" – írta egyikük.

A police.hu-n is felhívást tettek közzé,  itt várják azok jelentkezését , akik a közelben voltak, és információval rendelkeznek.

Vasárnap a 70-es, és a 78-as troli is terelve közlekedik, és a 4-es, és 6-os pótlóbuszok sem érintik a Király utcai és a Wesselényi utcai megállókat, írta honlapján a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Robbanás a Teréz körúton (Fotó: olvasónk, László)
Robbanás a Teréz körúton (Fotó: olvasónk, László)

Hatalmas robbanást hallottak

Korábban több olvasónk is jelezte Facebookon és emailen néhány perccel este 11 előtt, hogy hatalmas, robbanásszerű hangot hallottak a Király utca és a körút találkozásánál. Videókat küldtek, amelyeken több szirénázó rendőrautó is látható. Ez a videó a robbanás utáni perceket mutatja, még száll a környéken a füst és a por.

Az Indexnek több, a robbanáskor a helyszínen tartózkodó ember is megírta, mit látott. Árpád nevű olvasónk azt írta, „Az épület előtt mentünk a fiammal autóval, amikor a robbanás történt, láttam!!! Azonnal megálltam, és odarohantam, és két egyenruhás volt a földön. Azt nem tudom, hogy rendőrök vagy közteresek voltak, de az egyik cb-rádión kért segítséget, és 2 percen belül jöttek a rendőrök. A másik egyenruhás egy fiatal lány volt, nem mozdult, törmelékek borították, a feje sérülhetett meg, mert nagyon vérzett".

Egy másik olvasónk, Bence is a robbanás helyszínén volt: a körúton sétált a Király utca felé, amikor látta a robbanást. Ő azt írta, az egyenruhások rendőrök voltak, felismerte őket a tipikus háromszög sapkájukról, és az oldalukon lógó fegyverükről.

facebook 1474751790441
Fotó: Olvasónk

Egy harmadik olvasónk, aki egy autóban állt a robbanás közelében lévő piros lámpánál, azt írta: „A barátnőmmel azonnal kiszálltunk a kocsiból, és odarohantunk a sérültek ellátására. Előttünk 1 ember volt ott, akinek a kocsiját eltalálta valami. A többi ember elrohant, és a földön hagyta a két sérült rendőrt. Az egyik egy rendőrnő volt, akit a fején talált el valami szilánk vagy repesz, a másik pedig egy férfi, akit a lábán. Mindketten a földön feküdtek egymásra borulva. A férfi egy sapkát tett a nő feje alá, hogy elállítsa a vérzést, de ő maga sem tudott lábra állni. A nő szintén eszméleténél volt, és amikor el akartuk látni a nő sérülését, a földön fekvő kollégája szólt, hogy nem súlyos, és inkább mentőt hívjunk. Körülbelül ebben a pillanatban azonnal kitereltek minket az érkező rendőrök, ugyanis mire észbe kaptunk, körülálltak minket a hiénák telefonnal hogy lefényképezzék a szenvedő sérülteket".

Ádám nevű olvasónk ezt írta:  „Itt lakom a szomszéd házban, itt is éreztük az óriási robbanást. Azonnal kinéztem az ablakon és civil ruhás rendőrök már rohantak a robbanás felé. Pár perc múlva már nyüzsögtek a rendőrök, érkeztek a mentők és tűzoltók. Lementünk de a rendőrök nem voltak a helyzet magaslatán jobbra balra cikáztak ordibáltak, megafon nuku hogy tájékoztassák a népet hogy mi a tényállás. A köztük folyó beszélgetést hallottam abban volt szó valami táskáról, és láttam egy testet ami a ház oldalánál feküdt, mellette a házfal is megomlott. A túl oldalt közlekedő kettő autó vezetőoldali szélvédő mindkettőnél betört. Több kis horpadás volt mind két autón. A taxisnak a lámpájában egy 50-es szög volt belefúródva, és a nyaka is megsérült."

Robbanás a Teréz körúton (Fotó: olvasónk, László)
Robbanás a Teréz körúton (Fotó: olvasónk, László)

Szögek hevertek a robbanás környékén

Más információk szerint is több szög látható a földön a robbanás környékén. A Hvg.hu és a Blikk olyan képeket közölt, amelyeken a rendőrségi nyombiztosítók által megjelölt szögek láthatók az aszfalton. Nem kizárt, hogy a két rendőr egy gazdátlan csomagot akart megnézni, akkor következett be a detonáció.

Korábban elterjedtek olyan hírek is, hogy gázrobbanás történt az üres üzlethelyiségben. Azok a szemtanúk azonban, akik látták a robbanást, sem kékes lángról, sem gázszagról nem számoltak be. A képeken az is látszik, hogy az üzlethelyiség rácsa befelé szakadt ki. Ez is arra utalhat, hogy a robbanás az utcán történt. 

Rengeteg rendőr vonult a helyszínre. Szalaggal zárták le a Nagykörút érintett szakaszát.  Volt, aki azt írta, a robbanást a negyedik emeleten is érezni lehetett, az alsóbb emeleteken több ablak is betört. Több környékbeli épületet is kiürítettek, a lakóknak egy időre el kellett hagyniuk otthonaikat. A rendőrség kiürítette a környékbeli szórakozóhelyeket is az Oktogon és a Blaha Lujza tér között 

László nevű olvasónk azt írta, a rendőrség a kordonon kívül állókat sorban igazoltatta, és a környéken is elkezdtek igazoltatni mindenkit. Az M2-s metró a Blaha Lujza téren megállás nélkül áthaladt, a kisföldalatti az Oktogonon nem állt meg.

Egy ott lakó külföldi turistát azután sem engedtek be a lezárt területre, hogy elmondta, életmentő gyógyszereket szed. Inkább mentőt hívtak hozzá. A területen egyre több volt a civil rendőr.

Ha a helyszínen volt, és látta a robbanást, írjon nekünk a tema@mail.index.hu emailcímre!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?