Árpád
-2 °C
4 °C

Egy mondat lenne elfogadható: a menekült is ember

2016.09.25. 17:54

"Kapd be" - üzente kézjellel a Kossuth téren felállított pódium plakátján a Modern Magyarországért (MoMa), hogy a kvótakampány utolsó hetének finisébe fordulva útmutatást adjon azoknak, akik nem akarnak nemmel szavazni október másodikán. Igaz, csak 300 ember jött el, ami a szervezők szerint az ellenzék médiahátterével nem is csoda.

A kormánnyal egyet nem értőkre rá is fér az egyértelmű üzenet, hiszen az ellenzék eddigi nyilatkozatai alapján ha rájuk hallgatnak, mindenki azt csinál, amit akar:

 • kormánykonform módon nemmel szavaz - Jobbik, (de egy MSZP-s renitens képviselő is mondott már hasonlót, majd visszavonta),
 • igennel szavaz - (Magyar Liberális Párt Fodor Gáborral),
 • érvénytelen szavazatot ad le, vagy nem vesz részt a referendumon: az MSZP, a DK, az Együtt és a PM.

Kínai gumikacsa is lehet ellenség

A MoMa elnökségi tagja, Kajdi József szerint a helyzet világos:  

 • Nincs is betelepítési terv, Brüsszelben - Kajdi nem fejtette ki a döntés nemlétének bizonyítékait -
 • A népszavazási kérdés hazug, mert menekültügyben uniós döntés-jóváhagyási köre nincsen a magyar parlamentnek - bár ez az érv akár kormánypárti gyűlésen is elhangozhatott volna, hiszen épp ez ellen tiltakozva is érdemes üzenni Brüsszelnek
 •  A kérdést el kellett volna kaszálnia a Nemzeti Választási Bizottságnak, a Kúriának, az Alkotmánybíróságnak, de nem tették
 •  Orbán ezzel Putyin tervét követve bomlasztja az EU-t
 •  "A kérdés aljas, hülye, ezért jelképes felkiáltójelet adva az lehet a válasz, ami a mögöttem lévő plakáton áll."

"A kérdésben akár kínai gumikacsák is szerepelhetnének", másfél év kormányzati agymosás után természetes, hogy ellenük is győznének a nem szavazatok - mondta végül a 15 milliárdos plakátkampányt elutasítva Kajdi, aki szerint egyetlen mondat lett volna elfogadható a plakáton:

"A menekült is ember" - ezt nagy taps követte a kis hallgatóságban.

Ennél is nagyobb tapsot aratott a Migration Aid alapitója, amikor azt mondta:

"Inkább 1294 menekült, mint egy Orbán"

Újhelyi Sándor szerint

 •  Nem a kerítés állította meg a menekülteket, hanem az EU-török megállapodás -
 • Ha állítólag elveszik a munkát, miért mondja a kormány, hogy csak a segélyekért jönnek?
 • Azért jön sok fiatal férfi, mert természetes, hogy a besorozhatóknak kell lejönni mielőbb, hogy ne kényszeríthessék őket harcba
 •  Gyilkos a kampány, és ehhez asszisztál az egyház is, ha Krisztusra hivatkozva támogatja a kormány menekültpolitikáját.

De volt kormánykonform javaslat is: valódi ellenőrzés kell a menekültek megszűrésére a terrorveszély miatt, "nem pedig megbélyegezni minden menekülőt."

A legmarkánsabban egy politológus egyetemi hallgató fogalmazott. Fillár Anna nőként, az ide-oda rángatott oktatási rendszerben érettségizőként, jövőjét veszélyben érző generációjának képviselőjeként, politológusként kijelentette: 

Nem az iszlám fenyegeti a kultúránkat, hanem a házelnök és Bayer Zsolt.

A magyar férfiak ölik asszonyaikat

Vekerdy Tamás a nácik és Rákosi diktatúráját idézte fel a kormány kampánya kapcsán: akkor és most is arctalan tömegeket akartak csinálni az emberekből, aminek a vége haláltábor és fronton meghalt százezrek voltak, majd egyéb osztályharcra hivatkozó megbélyegzések jöttek.

"Az arctalan tömeg vagy gyilkos, vagy áldozat"

- mondta a menekülteket egységesen megbélyegző politikára utalva. "Kétségtelen, hogy voltak terroristák a menekültek között. De éppúgy igaz az is, hogy tavaly Magyarországon félszáz nő halt meg élettársa bántalmazása miatt. "Ebből talán az következik, hogy a magyar férfiak ölik asszonyaikat? Ez ostobaság" - mondta a pszichológus.

Érvénytelenül szavazni rizikós

Végül Bokros Lajos szólalt fel, aki szerint az egyetlen helyes megoldás távol maradni a népszavazástól. A volt pénzügyminiszter "könyvelési huncutság" lehetőségére hívta fel a figyelmet:

a szavazópolgár aláírja a jelenléti ívet, leszavaz, ám a szavazólapnak nincs sorszáma:

"a szavazólap ezzel többé nem szigorú számadási nyomtatvány", tehát utólag ellenőrizhetetlenül kicserélhető, ha nem a kormánynak kedves válasz van behúzva.

Ráadásul a szavazóköri bizottságok kétharmadában nem lesz ellenzéki tag. Bokrosnak elvileg igaza lehet, bár az orosz tapasztalatok szerint épp a szavazástól távolmaradók voksait a legkönnyebb felhasználni, ha nincsen hatékony ellenőrzés.

Bokros azonban elismerte: sokan érezhetnek nyomást, közmunkásként, kisvárosi közalkalmazottként, hogy ne maradjanak távol a népszavazástól. "Épp ez mutatja, hogy Magyarországon önkényuralom van" - mondta Bokros, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy a Kúria és az Alkotmánybíróság szabad utat adott a népszavazásnak.

Jól jött a Teréz körúti bomba

A szombati, Teréz körúti robbanásra a felszólalók nem tértek ki, az azonban elhangzott a végén a pódiumról, hogy mielőbbi jobbulást kívánnak a két sebesült rendőrnek. A hallgatóságból - leszámítva azt az egy fiatal hölgyet, aki elmondása szerint nem hallott a robbanásról - a megkérdezettek többsége elég egyértelmű választ adott: inkább a kormányt, mint valódi terroristákat sejtenek mögötte, közeledve a népszavazás napjához, miközben a részvételi hajlandóság az érvényességi küszöbön billeg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?