Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Hétfőre összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot a robbanás miatt

2016.09.25. 15:07

Frissítés 09.27: A körúti robbantás kérdéseit ebben a cikkben gyűjtöttük össze

Ismeretlen eredetű robbanás történt szombat este fél 11-kor a Teréz körút 4. számú ház földszinti üzlethelyiségénél. A Teréz körút és a Király utca sarkán történt robbanásban a Budapesti Rendőr-főkapitányság két gyalogos járőre sérült meg súlyosan, egy nő és egy férfi. A tudható részletekről ebben a cikkünkben számolunk be.

A tudható részletekből azonban nagyon kevés van: szinte semmilyen információt nem erősített meg eddig a rendőrség a két sérülten kívül, más szervek pedig még ennyit sem nyilatkoznak, nyilatkozhatnak. Fél nappal a robbanás után sem a főpolgármester, sem a belügyminiszter, sem a katasztrófavédelem vagy a terrorelhárítás vezetője nem szólalt meg.

A kormány részéről Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára törte meg a csendet vasárnap délután fél kettőkor: az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, várhatóan estére a rendőrség már annyi információ birtokában lesz, hogy részletes tájékoztatást tud adni a történtekről.

Az MSZP részéről Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke adott ki közleményt. Ebben közli, hogy a bizottságot hétfőre összehívta, a vizsgálat eredményéről és a robbanás lehetséges okairól pedig részletes beszámolót vár a hatóságoktól.

A Demokratikus Koalíció közleményében követeli, hogy vasárnap délután 6 óráig a kormány és a rendőrség tisztázza, mi történt a Teréz körúton, és tájékoztassák a közvéleményt. Hozzáteszik, ha ez nem történik meg, a DK úgy tekinti, a kormánnyal szemben gyanút megfogalmazó embereknek van igazuk, és kampánycélokat szolgálhatott az eset. A DK mihamarabbi gyógyulást kíván a megsérült két rendőrnek.

Robbanás a Teréz körúton
Robbanás a Teréz körúton
Fotó: Olvasónk, László

"A sok hónapja tartó kormányzati gyűlöletkampány után olyan hangulat alakult ki az országban, amelyben nagyon sokan már nem tartják lehetetlennek, sőt inkább valószínűnek tartják, hogy egy ilyen akció mögött akár Orbánék is állhatnak. Ezt mi nem állítjuk, ez az általános vélekedés a közösségi oldalakon" - mondta a Kakuk György, a párt politikusa. A politikus szerint mindezek miatt közös érdek, hogy tisztán lássunk, "ezt azonban nem segíti az, hogy a rendőrség nem mondja meg egyértelműen, hogy mi történt".