Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Ki kaphatja meg a nettó 10 milliós nyomravezetői díjat?

DLAPE20160925011
2016.09.25. 20:42 Módosítva: 2016.09.25. 20:48

Frissítés 09.27: A körúti robbantás kérdéseit ebben a cikkben gyűjtöttük össze

A Készenléti Rendőrséghez tartozó Nemzeti Nyomozó Iroda nettó 10 millió forint nyomravezetői díjat tűzött ki a Teréz körúti robbantás elkövetőjének kézre kerítésére. A Police.hu-n most megjelent közlemény részletezi is, ki kaphatja meg ezt a pénzt. A robbantás szemtanúi nem számíthatnak erre az összegre, ők ugyanis már csak a végkifejletet láthatták.

A rendőrségről szóló törvény szerint ez a pénz annak fizethető ki, aki az elkövetőről olyan pontos adatokkal rendelkezik, amelyekkel a tettes azonosítható, és a gyanú megalapozottá válik. A nyomravezetőnek az eljárásban el kell mondania mindent, amit tud. Ha szükség van rá, kérhet tanúvédelmet is. A rendőrség a nyomravezető személyét bizalmasan kezeli.

Az országos rendőrfőkapitány egy idő után visszavonhatja a nyomravezetői díjat. Aki ezután jelentkezik, az már nem kaphatja meg a pénzt. A nyomravezetői díjak kitűzése és visszavonása a rendőrség honlapján követhető. Bűnözők esetén a pénzdíj leginkább azokat mozgathatja meg, akik maguk is az alvilág szereplői, közelről ismerik az elkövetőt, vagy valamelyik rivális csoport tagjai.

Előfordult már az is, hogy a pénzdíj hamis nyomra vezette a rendőröket. A legismertebb ilyen eset a nyolc ember halálával végződő móri bankrablásnál történt. Egy informátor  25 millió forintért nevezte meg  Kaiser Edét és Hajdú Lászlót. Jogerősen elítélték őket, majd kiderült, nem ők követték el a gyilkosságokat.

A Teréz körúti robbantás ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen. Az ismeretlen elkövető 20-25 év körüli, körülbelül 170 centiméter magas, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a bűncselekménnyel vagy az ismeretlen elkövetővel kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06/80-620-107 számot, de bejelentését megteheti a 107, 112 központi segélyhívók valamelyikén, illetve bármelyik rendőri szervnél. 

Borítókép: MTI / Lakatos Péter