Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Pénteken zárják le a népszavazás névjegyzékét

2016.09.26. 06:30

A szavazóköri névjegyzék szeptember 30-án, pénteken 16 órakor zárul. Ezután már nem lehet egyik szavazóköri névjegyzékbe sem bejelentkezni, sem átjelentkezni. Ekkor derül ki, hogy pontosan hány választópolgár szerepel a névjegyzékben és hány szavazat szükséges a népszavazás érvényességéhez, írja az MTI.

A választási törvény szerint a központi névjegyzékbe a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárokat automatikusan fel kell venni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők csak akkor kerülnek rá a listára, ha ezt kérik és regisztrálják magukat. A választások tisztaságának egyik alapfeltétele, hogy csak azok a választópolgárok szavazhatnak, akik a névjegyzékben szerepelnek.

A népszavazásról szóló törvény rögzíti: a népszavazás eredményének megállapításánál az alaptörvényben foglalt érvényességi feltétel vizsgálatakor a szavazás napján a központi névjegyzékben szereplő, a népszavazáson részt venni jogosult választópolgárok számát kell figyelembe venni. A választásra jogosultak számánál tehát nem kell azokat a külhoni magyar választópolgárokat figyelembe venni, akik nem regisztráltak.

Ez alapján tehát az országos népszavazás akkor érvényes, ha a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok és a magyarországi lakcímmel nem rendelkező "külhoni" regisztrált választópolgárok több mint fele érvényesen szavazott. Az eredményes szavazás pedig azt jelenti, hogy az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. 

A vasárnap reggeli adatok szerint 8 000 432 magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár van, és 274 727 olyan, aki nem rendelkezik magyarországi lakóhellyel, azaz levélben szavazhat. Ennek alapján az összes választópolgár száma 8 275 159. A magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok száma nem statikus adat, a névjegyzék lezárásáig még változni fog: törlik a névjegyzékből mások mellett azokat, akik a szavazás előtt meghalnak és azokat, akiket a bíróság jogerősen kizár a közügyek gyakorlásából.

A névjegyzékbe ugyanakkor vissza kell venni mások mellett azokat, akiknek időközben megszűnik a közügyektől eltiltása, és fel kell venni azokat, akik betöltik a 18. életévüket, valamint azokat, akik magyar állampolgárságot szereznek és van magyarországi lakcímük. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők esetében sem tekinthető véglegesnek a szám: itt is törölni kell mások mellett azokat, akik időközben meghalnak, de akkor is törlik a választópolgárt, ha a szavazás előtt magyarországi lakóhelyet létesít (ekkor egyúttal felveszik a magyarországi lakcímmel rendelkezők névjegyzékébe).

Előfordulhat az is, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) ugyan elutasította a választópolgár felvételét a központi névjegyzékbe, a választópolgár azonban bírósághoz fordult és az felülbírálta az NVI döntését, ilyenkor fel kell venni a választópolgárt a névjegyzékbe.