Mihály
2 °C
16 °C

Akár atomkatasztrófát is okozhatott volna, ahogy a paksi fűtőelemeket kivitték az országból

2016.09.27. 06:56 Módosítva: 2016.09.27. 13:23

Jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van – tudta meg a Népszabadság.

Az új fejlemény a paksi bővítés engedélyezésére is hatással lehet, mivel a lap szerint rávilágít arra, hogy az atomerőmű nukleáris hulladékának elhelyezése megoldatlan.

Nem volt kizárható a spontán láncreakció lehetősége 

– ez a legerősebb megállapítás annak a fideszes vezetésű parlamenti vizsgálóbizottságnak a jelentésében, amely a 2003-as paksi üzemzavart elemezte.

A reak­tortartály tisztítása során megsérültek az atomerőmű üzemanyagát tartalmazó fűtőelemek, gőzrobbanás történt, radio­aktív sugárzás került a környezetbe, nukleáris baleset is bekövetkezhetett volna. Az akkor ellenzékben lévő Fidesz lelkesen kapcsolódott be a vizsgálatba, ám a jelentés elfogadását megakadályozta – emlékeztet a lap. 

Paksi Atomerőmű: Ez pánikkeltés!

 Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. délután közleményt adott ki a sajtóhírekkel kapcsolatban, amiben azt írja, hogy a 2014-ben lefolytatott művelet "a legnagyobb körültekintéssel, teljesen biztonságosan és jogszerűen történt."

Egyúttal pedig "minden, a művelet veszélyességét felnagyító, a közvélemény megfélemlítésére vagy pánikkeltésre alkalmas hamis állítást határozottan visszautasít" a cég. 

A paksi atomerőmű és a tisztítási műveletet végző cég szerződését azóta sem hozták nyilvánosságra.

A 2003-as esemény nyomán kialakult helyzetet jól jellemzi, hogy a 2-es számú reaktort évekre le kellett állítani, a megsérült üzemanyag-kazettákat pedig csak 2013-ra tudták szállítható állapotba hozni.

Magyarország 2014 nyarán vasúton kijuttatta a sérült fűtőanyagot a háborúban álló Ukrajnán keresztül Oroszországba, tudva, hogy a részlegesen kiégett fűtőanyag fegyveresek kezébe kerülve vagy egy bombatámadás esetén többországnyi területet veszélyeztethet.