Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilép a Helsinki Bizottságból egy volt SZDSZ-es képviselő

2016.09.27. 22:08

"Megdöbbentő, hogy egy eredetileg a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet [...] mára odáig jutott, hogy most a demokrácia egyik legfontosabb intézménye, a népszavazás ellen kampányol" – írja a vigyazo.blog-on Mészáros István László ügyvéd, aki 1990-től 1998-ig az SZDSZ parlamenti képviselője, Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnöke volt. A volt politikus ebben az írásában jelentette be, hogy kilép a Magyar Helsinki Bizottságból, aminek 1992-től volt a tagja.

maxresdefault

A Helsinki Bizottság az érvénytelen népszavazásért kampányol. Úgy gondolják, hogy a mostani helyzetben egy civil jogvédő szervezetnek is helyénvaló politizálnia, mert az általuk csak kényszernépszavazásnak nevezett referendum a menekülteknek és Magyarországnak is árt. A szervezet azért kampányol, hogy minél többen adjanak le érvénytelen szavazatot.

"Végzetes szereptévesztés, hogy egy elvileg független, civil jogvédő szervezet ezzel a kampánnyal a pártpolitika mezejére lépett" – írja Mészáros, aki azt is nehezményezi, hogy a Helsinki Bizottság vezetése egy ilyen súlyú kérdésben nem kérdezte meg a tagság véleményét.

A volt SZDSZ-es október 2-án elmegy és nemmel fog szavazni.

Frissítés szeptember 28-án reggel 8:33-kor: egy olvasónk  hívta fel rá a figyelmet, hogy Mészáros István László annak a Hit Gyülekezetének a tagja, amelyik a népszavazáson a nem szavazatra buzdít.