Kövér: Az EU nem tud távlatokban gondolkodni

DSC 8552
2016.09.27. 21:31

"A baj nem a migránsokkal, hanem Brüsszellel van" – mondta Orbán Viktor a köztévé keddi interjújában, de nemcsak a miniszterelnök, hanem több más politikus is megszólalt a nap során a jövő hétvégi kvótanépszavazás kapcsán.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke például arról beszélt az Inforádión, hogy nagy érdeklődést lát a választás iránt, szerinte nem csak a Fidesz törzsközönsége megy majd el szavazni. "Van egy jogos aggodalom Európa és Magyarország jövője iránt" – idézte a házelnök szavait az MTI.

Arról, hogy a népszavazásnak lesz-e közjogi következménye, azt mondta, ez majd az eredmény ismeretében válik el, egyelőre nem ezzel foglalkoznak, hanem azzal, hogy a hajrában minél több embert győzzenek meg. Kövér szerint a probléma elsősorban abban áll, hogy az EU élén egy olyan politikusgeneráció áll, amelyik marxista vagy még attól is balra lévő fiatalkorra tekinthet vissza, és amelyik képtelen a hazájáról vagy a kontinensről távlatokban gondolkodni.

Lázár százezrektől félti Magyarországot

Lázár János Hódmezővásárhelyen arról beszélt, hogy a népszavazás az utolsó lehetőség a bevándorlás megállítására, és arra kérte a hallgatóságát, hogy segítsék meggyőzni a kétkedőket. "Először majd százakat, ezreket, végül akár százezreket telepíthetnek be Magyarországra" – mondta, illetve hozzátette, hogy aki meg akarja védeni a hazáját, annak nemmel kell szavaznia.

Arra is kitért, hogy ha a kormány elveszti a csatát, és arra kényszerül, hogy az érkezőket szétossza, a helyi eredmények alapján osztják majd el a menekülteket. "A kormány ha arra kényszerül, hogy valahova az érkezőket szétossza, csak ott tudja ezt megtenni, ahol kicsi volt az ellenállás vagy a választókat nem érdekelte a népszavazás" – fogalmazott.

Gyurcsánynak egy falat kenyér

Közben Gyurcsány Ferenc a DK kampányának utolsó vidéki állomásán, Nagykanizsán arról beszélt, hogy ha a szavazás érvénytelen lesz, azzal a demokratikus baloldal tíz év után először arathat győzelmet Orbán Viktor felett. "Mint egy falat kenyér, annyira kell már, hogy meginogjon a jobboldalon az Orbán Viktor tévedhetetlenségébe vetett hit" – mondta.

A DK elnöke arról is beszélt, hogy Magyarországon alig van olyan, akinek valódi, személyes tapasztalata lenne a menekülthullámmal kapcsolatban. "Nem mi vagyunk a földi paradicsom az ő szemükben" – mondta, és hozzátette, hogy a hazánkat elhagyó fiatalok nagyon világos választ adnak Orbán dilemmájára.

Gyurcsány szerint a miniszterelnök azt fontolgatja, hogy amennyiben meggyőző fölénnyel nyerik a választást, előrehozott választást tart majd,  pedig ebben a hiszterizált hangulatban nehéz jó döntést hozni. Választási csalástól viszont nem tart, szerinte a többség tisztességesen teszi a dolgát a választási bizottságokban.

Már nem is létezik a kérdés

Nem feledkezhetünk meg a romákról

A migrációs válság miatt nem kerülhet le a napirendről az európai szegények, hátrányos helyzetűek és romák ügye – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden Berlinben, ahol a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnökét köszöntötték a hetvenedik születésnapja alkalmából. A magyar politikus Angela Merkel után köszöntötte az ünnepeltet.

Amíg Gyurcsány Nagykanizsán beszélt, az MSZP elnöke, Molnár Gyula Szolnokon ismertette pártja álláspontját. Elmondta, hogy hiába próbálják megtudni, továbbra sem kaptak egyértelmű választ arra vonatkozóan, hogy milyen közjogi következménye lehet a népszavazásnak.

A feleslegesnek nevezett választás kapcsán arról is szót ejtett, hogy az október másodikán feltett kérdés már nem is létezik, hiszen az Európai Bizottság elnöke hetekkel ezelőtt világossá tette, hogy nem szerepel a szándékaik között  hogy kötelező betelepítési kvóta legyen Európában.

Bokros szerint alaptörvénybe ütközik

A népszavazás okafogyottságáról beszéltek a Modern Magyarországért Mozgalom, az Együtt és a Párbeszéd Magyarországért képviselői is Győrben, ahol az otthonmaradásra buzdították az embereket. Bokros Lajos, a MoMa elnöke elmondta, hogy az EU-ban nincs napirenden, hogy Magyarországra migránsokat telepítsenek, se kvótával, se kvóta nélkül.

Bokros arra is kitért, hogy a kérdés eleve alaptörvénybe ütközik, nem is lehetne feltenni, hiszen ha lenne kötelező betelepítés, akkor az valójában nem nemzeti, hanem Magyarország nemzetközi kötelezettségeit érintené. "A kérdés ráadásul következmény nélküli is, mert az EU-t a népszavazás semmire nem kötelezi" – mondta a pártelnök.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára minderre reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy szerinte a szocialisták kettős beszédet folytatnak, mivel Brüsszelben támogatják a kényszerbetelepítést, itthon viszont úgy tesznek, mintha nem is létezne a kvótacsomag. "A brüsszeli vezetők az elmúlt napokban többször egyértelművé tették, hogy nem hajlandóak visszavonni a kvótacsomagot, és ezt a baloldali pártok is nagyon jól tudják" – fogalmazott. Hozzátette: sajnálja, hogy a baloldal pártpolitikai kérdésnek állítja be a szavazást.