A Fidesz elérte: betiltották a PM vasárnapi gyűlését

2016.09.28. 17:18

Nem tarthatja meg a Párbeszéd Magyarországért (PM) a vasárnapra, a Kossuth térre meghirdetett rendezvényét, mivel választási gyűlésnek tartja azt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), jelentette az MTI.

A PM október 2-ára, tehát a kvótaszavazás napjára Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel hirdetett rendezvényt.

Az NVB szerint azonban ez választási gyűlésnek tekinthető.

És mivel a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, a párt megsértette a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit. 

Az NVB ezért határozatában felhívta a szervezőket, hogy tartózkodjanak a választási gyűlés október 2-ai megtartásától, és eltiltotta őket a további jogsértéstől.  A határozat nem jogerős, öt napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene a Kúriánál.

A választási bizottság azért foglalkozott az üggyel, mivel egy magánszemély és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke magánszemélyként fordult kifogással. Mindketten arra hivatkoztak, hogy választási gyűlést a törvény szerint nem tarthat a párt a szavazás napján. Az NVB 9 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében értett ezzel egyet. Fábián Adrián választott tag, Litresits András MSZP-s, illetve Bodolai László LMP-s delegált szavazott nemmel.

Gulyás azonban nemcsak a PM rendezvényét szeretné betiltatni. Szerinte az is jogsértő, hogy az MSZP vasárnap délutánra a fővárosi Vörösmarty térre, a Szabad Európa-napra várja szimpatizánsait. Így Gulyás az MSZP-s rendezvény betiltását is kérte. Az NVB az MSZP rendezvényét meglepő módon most nem tárgyalta, de a PM-es döntés alapján borítékolható a döntésük.

FRISSÍTÉS!!!

Az MSZP nem várja meg, míg az NVB döntést hoz a rendezvényéről, és esetleg betiltja: lefújta magától. Szombat délelőttre tüntetést szervez a párt az NVB épülete elé. Itt olvashatja a részleteket.  • Tippek
  • Lakáshitel