Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Fidesz elérte: betiltották a PM vasárnapi gyűlését

2016.09.28. 17:18

Nem tarthatja meg a Párbeszéd Magyarországért (PM) a vasárnapra, a Kossuth térre meghirdetett rendezvényét, mivel választási gyűlésnek tartja azt a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), jelentette az MTI.

A PM október 2-ára, tehát a kvótaszavazás napjára Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel hirdetett rendezvényt.

Az NVB szerint azonban ez választási gyűlésnek tekinthető.

És mivel a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, a párt megsértette a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit. 

Az NVB ezért határozatában felhívta a szervezőket, hogy tartózkodjanak a választási gyűlés október 2-ai megtartásától, és eltiltotta őket a további jogsértéstől.  A határozat nem jogerős, öt napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene a Kúriánál.

A választási bizottság azért foglalkozott az üggyel, mivel egy magánszemély és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke magánszemélyként fordult kifogással. Mindketten arra hivatkoztak, hogy választási gyűlést a törvény szerint nem tarthat a párt a szavazás napján. Az NVB 9 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében értett ezzel egyet. Fábián Adrián választott tag, Litresits András MSZP-s, illetve Bodolai László LMP-s delegált szavazott nemmel.

Gulyás azonban nemcsak a PM rendezvényét szeretné betiltatni. Szerinte az is jogsértő, hogy az MSZP vasárnap délutánra a fővárosi Vörösmarty térre, a Szabad Európa-napra várja szimpatizánsait. Így Gulyás az MSZP-s rendezvény betiltását is kérte. Az NVB az MSZP rendezvényét meglepő módon most nem tárgyalta, de a PM-es döntés alapján borítékolható a döntésük.

FRISSÍTÉS!!!

Az MSZP nem várja meg, míg az NVB döntést hoz a rendezvényéről, és esetleg betiltja: lefújta magától. Szombat délelőttre tüntetést szervez a párt az NVB épülete elé. Itt olvashatja a részleteket.