A Helsinki Bizottság reagált a kilépett tagjuk vádjaira

2016.09.28. 13:57

Mészáros István László kedden egy nyilvános blogposztban bejelentette, hogy kilép a Magyar Helsinki Bizottságból, aminek 1992-től volt tagja. Mészáros, aki 1990-től 1998-ig az SZDSZ parlamenti képviselője, Országgyűlés Emberi Jogi Bizottságának alelnöke volt, nem értett egyet azzal, hogy a civil jogvédő szervezet az október 2-i népszavazás kapcsán az érvénytelen szavazásra buzdít. Szerinte a civil szervezet ezzel a demokrácia értékeit tagadta meg, és azt is hozzátette, hogy ezzel a civil szervezet „a pártpolitika mezejére lépett”. Mészáros egyébként annak a Hit Gyülekezetének a tagja, amelyik a népszavazáson a nem szavazatra buzdít, blogposztjában ki is jelentette, hogy nemmel fog szavazni a vasárnapi szavazáson.

A Helsinki Bizottság társelnökei blogposztban reagáltak Mészáros kilépésre.

A Helsinki Bizottság továbbra is a demokrácia értékei és az állampolgárok jogai mellett elkötelezett szervezet. A népszavazás intézményét nem mi csúfoljuk meg, hanem a kormány, amikor egy olyan kérdésben tart referendumot, amelynek jogi szempontból […] nincs jelentősége, mert semmi olyat nem eredményez, amit az Országgyűlés népszavazás nélkül ne tudna megtenni

 – írják, és hozzáteszik, hogy Mészárosnak „felkészült jogászként” ezt tudnia kellene. Szerintük a szavazás csak egy idegengyűlöletre alapozott politikai kampány eszköze. A civil szervezetet pártpolitizálással vádoló kijelentésre is reagáltak: „az emberi jogok ügye szükségszerűen politikai kérdés is egyben. A politika a hatalomról, annak megszerzéséről és gyakorlásáról szól, az emberi jogi munka pedig az egyénnek a hatalommal szembeni védelméről, a hatalomgyakorlás ellenőrzéséről.”

Mészáros vádjait visszautasítják, úgy gondolják, hogy valójában tartalmi kérdésben nem ért egyet a szervezettel, hiszen a szervezet korábban is politizált, akkor mégsem szólalt fel ez ellen.