Kampányra fogták a közhivatalnokokat

2016.09.28. 20:16
Önkormányzati hivatalnokoknak és közmunkásoknak kell telefonálgatniuk egy fideszes útmutató alapján a népszavazás sikeréért, írja a 444.hu.

A lap szerint felülről arra utasítottak hivatalnokokat, hogy külön kiosztott telefonokkal, Kubatov-listával és egy Fidesz-KDNP-s logóval ellátott kétoldalas útmutatóval felfegyverkezve egy-egy vidéki szavazókörzetben hívogassanak szavazókat, és győzködjék őket a népszavazás fontosságáról. Közhivatalnokként, munkaidőben, pártutasításra.

Az íveken címek szerint vannak listázva a szavazók, néhol a hozzájuk tartozó mobilszámokkal együtt. Az ív jobb oldalán lévő rubrikákban kell besatírozni az adott válaszokat. Például hogy a felhívott állampolgár hány családtagja tervez részt venni a szavazáson, igényel-e mozgóurnát vagy más segítséget, számol be róla a 444.hu.

Az ügyről megkérdezték este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Kocsis Mátét, a Fidesz kommunikációs igazgatóját is, aki a következőket mondta:

"Alapvetően, hogy ha egy kormány intézményesen elkötelezi magát parlamenti felhatalmazással egy népszavazás mellett, akkor a kormány alkalmazottainak lehetőségük van arra, hogy ebben részt vegyenek. És ha ehhez nekik mondjuk egy kommunikációs támpont kell, én azt azért nem tartom egy nagyon durva dolognak."

Arra a kérdésre, hogy kaphat a minisztériumi közhivatalnok fizetést, ha közben arra buzdít munkaidőben, hogy menjenek el szavazni az állampolgárok, Kocsis azt mondta: "Hát, hogy ha ez valamilyen módon része a munkájának...ugye, azt kérdezte, kaphat-e ezért fizetést. Én azt gondolom, hogy ezek a közszolgák nem ezért kapják a fizetésüket, hanem van egy állásuk, és azért kapják a fizetésüket. És hogy ha egy ügy, most teljesen mindegy, hogy milyen ügy része az ő munkájuknak, akkor azért ugyanúgy megkapják a fizetésüket."