Salah Abdeslam egy kiskőrösi erdőben vett fel két párizsi merénylőt

2016.09.28. 10:33 Módosítva: 2016.09.28. 10:43

Salah Abdeslam tavaly nyáron egy kiskőrösi erdős területen vette fel autójába Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot, akikkel együtt később részt vett a november 13-i párizsi merényletekben, írja a Magyar Idők a magyar terrorelhárítástól származó információk alapján.  

Az Iszlám Állam két terroristája 2015. augusztus 25-én illegálisan lépte át a magyar határt. Kiskőrösön egy telefonszaküzletben magyar mobil-előfizetéseket vásároltak. Az általuk használt mobilok egyikét az erdőben hagyták, amit a magyar terrorelhárítás emberei meg is találtak. 

Bilal Hadfi és Chakib Akrouh egy előre meghatározott GPS-koordinátán több napon át várt egy erdős területen Abdeslamra. Salah Abdeslam 2015. augusztus 30-án egy BMW-vel érkezett Kiskőrösre, felvette őket és elmentek Belgiumba. A Magyar Idők a "magyar rendvédelmi szervekre" hivatkozva azt is írja: a terroristák mozgását az Iszlám Állam szíriai központjából irányították.

Bilal Hadfi november 13-án a Stade de France stadionnál követett el öngyilkos merényletet, Chakib Akrouh pedig a párizsi kávézókra nyitott tüzet. Akrouh november 18-án egy rendőri rajtaütés során robbantotta fel magát.

Az már korábban kiderült, hogy Salah Abdeslam tavaly szeptemberben a Keleti pályaudvarnál is járt, ahonnan az Iszlám Állam három kiképzett harcosát vitte magával. Ők szintén részt vettek a párizsi merényletekben.  

Salah Abdeslam volt a párizsi merényletek egyetlen túlélője. Ő nem robbantotta fel a rajta lévő bombaövet. Két segítője vitte vissza autóval Párizsból Brüsszelbe. Hónapokon át bujkált, idén március 18-án fogták el Brüsszelben.