Ferenc
10 °C
29 °C

Vizsgálják, hogy volt-e társa a Teréz körúti robbantónak

2016.09.28. 15:44 Módosítva: 2016.09.29. 08:01

Amióta kiadta a rendőrség a Teréz körúti robbantásról készült 18 perces videofelvételt, elterjedt egy pletyka, miszerint az elkövető nem volt egyedül. Több olvasó szerkesztőségünknek is jelezte, hogy egy gyanúsan viselkedő férfit vél felfedezni a videón, ezért megnéztük újra a felvételt.

maosdik
Grafika: Index

Az Index által két és fél percesre összevágott videóban a jelzett férfi a kép felső részén 01:30-kor sétál be a képbe, megáll körülnézni pár másodpercre a feltételezett robbantóval szemben, aztán amikor a két rendőrjárőr bejön a képbe, elindul. Kb. 10-15 métert sétál, közben háromszor hátranéz, majd úgy tűnik, mintha odaszólna a rendőrök mellett elsétáló nőnek, akit most kiemelt szemtanúként keres a rendőrség. A férfi ezután oldalra fordulva megáll, várakozik, néz valamit, majd amikor 02:02-kor felrobban a bomba, ő is ijedten kifut a képből.

Robbantás után még odalépett a rendőrökhöz az elkövető

Az Index ezzel kapcsolatban megkérdezte a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) arról, hogy kihallgatták-e ezt a férfit tanúként, illetve felmerült-e, hogy esetleg szerepe lehetett a robbantásban. A KNYF helyettes szóvivője, Simon Richárd kérdésünkre azt a választ adta, hogy

a Központi Nyomozó Főügyészség – a rendőrséggel együttműködve – az ügy minden körülményét vizsgálja, de annak nyilvánosságra nem tartozó részleteiről a nyomozás érdekeire figyelemmel nem közölhetünk információkat. Arról, hogy a nyomozás során kiket hallgattunk ki tanúként, illetve mely személyek kihallgatását tervezzük, nem adhatunk tájékoztatást. Természetesen a nyomozás során kiemelten vizsgáljuk, hogy az elkövetőnek volt-e társa.

Mint ismert, a szombati robbantás miatt több ember és hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folyik nyomozás. A rendőrség a robbantás elkövetésével egy 20-25 év körüli, körülbelül 170 centiméter magas, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselő férfit nevezett meg. A robbantásról készült videofelvétel után fotókat is közöltek az elkövetőről, továbbá 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűztek ki annak, aki az elkövető személyével, illetve tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik.

Szerdán egyébként a KNYF kérte azon emberek jelentkezését, akik a rendőrség által közzétett videofelvételen felismerik magukat, és még nem került sor tanúkénti kihallgatásukra. Kiemelten kérték annak a nőnek a jelentkezését, aki a robbantás előtt pár másodperccel elsétált a rendőrjárőrök mellett, a nő a felhívás megjelenése után önként jelentkezett a rendőrségen.

Emellett a rendőrség felhívást tett közzé, hogy ha van valakinek a birtokában „bármilyen hang- vagy képfelvétel, amely a robbantás körülményeinek felderítését, illetve az elkövető azonosítását segítheti, azt szíveskedjen a nyomozóhatóság rendelkezésére bocsátani”. A felvételeket online is fel lehet tölteni a robbantas.bm.gov.hu címre.

A Teréz körúti merényletről készült cikkeinket itt olvashatja el.>>