Finn, iskolai erőszak elleni programot próbálnak ki három iskolában

2016.09.30. 06:13

Három magyar iskolában már az idei tanévben bevezetik az iskolai erőszak visszaszorítása ellen hatékonynak bizonyult finn módszert, a KiVa programot, melynek célja a bántalmazás megelőzése és az esetek kezelése, szemlézi az MTI a Magyar Hírlapot.

A finn Turkui Egyetemen kidolgozott KiVa bántalmazásellenes program olyan sikeres, hogy Finnországban az állami általános iskolák 90 százalékában alkalmazzák, de átvették már Hollandiában, Észtországban, Olaszországban és Walesben is.

A magyar licenctulajdonos, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a honlapján jelentette be, hogy a papkeszi Bocskai Általános Iskola, a kispesti Hungária Kollégium és Általános Iskola és a Kelenvölgyi Általános Iskola tanárai tréningeken ismerkedtek meg a KiVa programmal.

A KiVa célja egyfelől a bántalmazás megelőzése, másfelől az előforduló esetek kezelése. A projektben résztvevő gyerekek megtanulják, hogy elutasítsák az iskolai zaklatást, és lépjenek is fel ellene, ha pedig ilyet tapasztalnak, támogassák az áldozatot - írta a lap.

A programról Dr. Jármi Éva, az ELTE- PPK iskolapszichológiai tanszékének adjunktusa beszélt részletesebben a Hvg.hu-nak.

Az egyik utolsó, 2009-es nagymintás felmérés alapján átlagosan középiskolás osztályonként nagyjából két-három gyerek érezte már kiközösítettnek magát az iskolában, és osztályonként egy gyereket már ki is raboltak a diáktársai. Szintén átlagosan a középiskolások ötöde ütötte vagy rúgta már meg valamelyik társát, nagyjából minden 13. diák egyedül vagy másokkal rendesen meg is verte már egy iskolatársát. Emellett a diákok harmada vallotta be, hogy a többiek „sikeresen” megszégyenítették az iskolában. És ezek csak a diákok, a tanár-diák viszonyról még nem is esett szó.

Tucatnyi kisebb próbálkozás volt „konfliktuscsökkentő” és hasonló programokra, az iskolai megfélemlítés ellen, ám eddig érdemben nem sikerült egységes programot kitalálni. Még az erre használt szavak sincsenek letisztázva, az agressziótól a zaklatáson át a bántalmazást is használják a megfélemlítésre.