Gizella
9 °C
14 °C

Délután 4-kor kiderül, hányan szavazhatnak vasárnap

2016.09.30. 09:14

Pénteken 16 órakor zárul le a szavazóköri névjegyzék - ekkor derül ki pontosan, hogy hány választópolgár szavazhat vasárnap a kvótareferendumon, és hány szavazat szükséges a népszavazás érvényességéhez.

Ma 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket egy másik településre azok a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok is, akik az országos népszavazáson nem a lakóhelyük szerinti településen vagy ugyanazon a településen, de eltérő szavazókörben akarnak voksolni. Eddig mintegy 59 ezren jelezték, hogy nem a lakóhelyükön, illetve a lakóhelyükön, de másik szavazókörben akarnak szavazni. Az átjelentkezést a választó lakcíme szerinti helyi választási irodánál postai úton, személyesen vagy online formában, a www.valasztas.hu oldalon lehet kérni.

Ma 16 óráig lehet kérni mozgóurnát is a helyi jegyzőtől a mozgásában egészségi állapota, fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár, ezt követően már csak a szavazás napján, a szavazatszámláló bizottságnál teheti ezt meg. Mozgóurnát személyesen, levélben, illetve a www.valasztas.hu oldalon online lehet igényelni. A mozgóurnát csak olyan címre lehet kérni, amely ugyanazon szavazókörben található, ahol a választópolgár lakik. Arra hivatkozva nem lehet mozgóurnát kérni, hogy valaki a munkavégzése miatt nem tud elmenni a szavazókörbe. A szavazás napján a lakóhely szerinti szavazatszámláló bizottságtól lehet kérni a mozgóurnát, de csak 15 óráig.