Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsányék a Himnusszal kergették őrületbe a Romantikus Erőszakot

DSC 2713
2016.10.01. 18:20
A Parlament épülete köré vont élőlánccal tüntettek a DK-sok a kvótanépszavazás ellen szombat délután. Az eseményen apróbb balhé is volt, ugyanis a rendőrség engedélyezte, hogy ezzel egy időben a Romantikus Erőszak nevű zenekar adjon koncertet a Kossuth téren. A DK-sok olyan választ találtak, ami láthatóan kiborította a zenekart és híveit.

Nem, egy DK-s kormány- és népszavazásellenes tüntetés nem egyszerűen abból áll, hogy egy színpad előtt sokan összegyűlnek, ahol aztán a szónokok mind elmondják, miért nem szabad szavazni. Gyurcsány Ferencék ennél színesebben szeretnek tüntetni.

Szombat délután például élőláncot fontak a Parlament köré, és még néhány DK-s politikus is (név szerint Gy. Németh Erzsébet) magyar, illetve EU-s matricát nyomott az arcára, hogy egyértelmű legyen az üzenet és a hovatartozás. Erre azért is szükség volt, mert a Kossuth téren eközben ellentüntetés készülődött.

Pontosabban a Romantikus Erőszak nevű nemzeti rockzenekar hívta koncertre híveit. Vagyis minden adott volt ahhoz, hogy a zenekar jellemzően jobboldali vagy szélsőjobboldali hívei, illetve a DK-sok jól összebalhézzanak. A balhé nem is maradt el.

A mostani kvótakampány egyik legszürreálisabb jelenetsora az volt, amikor Romantikus Erőszakéknál rázendítettek a téren, mire a DK-sok egy bazi nagy hangfalból elkezdték játszani a Himnuszt. Majd a Szózatot. Majd megint a Himnuszt. És így tovább, egyre hangosabban. Ez persze elnyomta Erőszakéknál a dalokat, ez pedig egyre jobban bőszítette őket. Egy hölgy abba is hagyta az éneklést, és szándékosan vagy véletlenül a mikrofonba mondta:

ettől a kurva Himnusztól azért nehéz énekelni.

A konferanszié felháborodva kiáltotta ezután, hogy a DK-sok a Himnusszal "provokációkat követnek el", és ezért vagy nem ezért, de polgárháború lesz az országban. Amúgy meg most "verbális polgárháború" zajlik.

"Orbán és Vona kopaszai"

De vissza a DK élőláncához. A Parlament túloldalán, tehát a Dunához közeli részen sajtótájékoztatót készítettek elő, és táblákat pakoltak a következő feliratokkal: "Kubatov kopaszai balra! Demokraták jobbra!", illetve "Fidesz-Jobbik balra! Európai Magyarország jobbra!".

Molnár Csaba DK-alelnök adta meg a megfejtést: szerinte az "ellentüntetést", vagyis a Romantikus Erőszak-koncertet, "Orbán és Vona kopaszai" szervezik, és a táblák azért kellettek, hogy ne keveredjen össze a két tábor.

Molnár azt is elmondta, hogy 5 ezer matricát osztottak szét az arcokra, és mivel sok emberen nincsen matrica, a rendezvényen lehetnek akár 10 ezren is. A valósághoz közelebb áll azért, hogy pár ezren lehettek.

Gyurcsány angolul is odamondott

A sajtótájékoztatóra Gyurcsány Ferenc is befutott, aki ezúttal kétszer is előadta ugyanazt - egyszer magyarul, egyszer pedig angolul a külföldi újságírók kedvéért. A beszéd a magyar újságíróknak sok újdonságot nem tartalmazott: "agresszív állami propaganda zajlik", "a népszavazás nem a menekültekről szól, Orbán Magyarország humanista mivoltát akarja megkérdőjelezni", "azért a bojkott, mert nem veszünk részt ebben az alkotmányellenes, tisztességtelen, emberietlen kampányban", "a népszavazás el fog bukni".

Gyurcsány szerint ugyanis vasárnap a távol maradók lesznek többen, akiktől azt kérte, mutassák meg, hogy létezik egy demokratikus, emberi Magyarország, ahol nem az a kérdés, Illyésre utalva, "hogy honnan jössz, ecsém, hanem, hogy hová mész".

Angolul viszont ugyanazokat a gyurcsányi szólamokat, majd a magyar közéletben kevésbé járta külföldiek kérdéseit hallgatni már-már szórakoztató volt. Amikor például Gyurcsány azt kiáltotta:

we will defeat Mr. Orbán

(le fogjuk győzni Orbán urat), egy külföldi újságíró ártatlan szemekkel megkérdezte, hogy mi lesz, ha mégis érvényes a szavazás. Gyurcsány annyit mondott angolul: nem lesz érvényes. És így tovább.

A DK-sok közben körbeérték a Parlamentet, Gyurcsány pedig a sajtó tájékoztatása után feleségével, Dobrev Klárával az oldalán körbement, és egyenként üdvözölte az élő láncszemeket.