13+1 dolog, amit tudnia kell egy jó szavazáshoz

022 14 10 13 onko val
2016.10.01. 16:23
A kvótanépszavazásról szól ez a nap a magyar belpolitikában. A kormány nagyon szeretné, ha minél többen elmennének szavazni, míg a baloldali ellenzék java a távolmaradásra buzdít. Hol lehet szavazni? Mikor? Mi kell az érvényességhez? Összeszedtük a fontosabb tudnivalókat a népszavazásról.

1. Mikor lehet szavazni?

Reggel hat órától este hét óráig. 

2. Hol lehet szavazni?

Mindenki abban a szavazókörben adhatja le a voksát, ahová a lakóhelye szerint tartozik. Általában ez ugyanaz a szavazókör, mint a legutóbbi választáson is volt, de néhányaknak ez változhat, mivel a népességfogyás miatt a több mint tízezer szavazókörből az elmúlt két év óta nagyjából húszat megszüntettek. Ezen a linken ellenőrizheti, hová kell mennie. 

3. Mi a kérdés?

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

4. Ikszelni kell vagy rajzolni is lehet?

Két egymást metsző vonalat kell rajzolni az igen vagy a nem melletti körbe: ez tehát lehet iksz és kereszt is.

5. Hogy kell érvénytelenül szavazni?

Ha üresen hagyja a szavazólapot, vagy mindkét karikában ikszel, érvénytelen a szavazat. 

6. Mi történik, ha nem megyek el szavazni?

Semmi. Szíve joga. Ugyanúgy távol maradhat a szavazástól, mint bármelyik parlamenti választáson.

7. Úristen, mit mond minderről a pártom?

Ezen ne múljon:

  • Fidesz: nem
  • KDNP: nem
  • MSZP: távolmaradás
  • Jobbik: nem
  • LMP: a választókra bízza
  • DK: bojkott
  • Együtt: bojkott
  • PM: bojkott
  • Moma: bojkott
  • Liberálisok: igen
  • Kétfarkú: érvénytelen

8. Ha már nincs kampánycsend, akkor bármit lehet csinálni?

Szinte mindent lehet – néhány kikötéssel.

  • A tévék, rádiók, nyomtatott és online újságok megjelentethetnek elemzéseket, sőt interjúkat is a jelöltekkel.
  • A korábbi közvélemény-kutatások adatait is meg lehet jelentetni, de exit-pollokat csak este hét után lehet közölni.  
  • Vasárnap választási gyűlést már sehol sem lehet tartani. Az NVB be is tiltott két baloldali rendezvényt a Fidesz bejelentése alapján. Az MSZP ezután lefújta az Európa-napját, a PM viszont megtartja a rendezvényt.
  • A szavazókör épületének bejáratától számított 150 méteren belül tilos kampányolni. Nem lehet például plakátot kirakni erre a területre, nem állhat be a szavazókör elé egy párt logójával vagy kampányszlogenjével felmatricázott autó.
  • Nem lehet megcsinálni azt sem, hogy valaki 150 méteren túlról egy hangosbeszélőn agitálja a szavazásra érkezőket.  
  • Az viszont nem számít kampánycsend-sértésnek, ha ezen a területen kint marad a szombaton vagy korábban kihelyezett plakát. 

9. Lehet tömegesen buszoztatni az embereket a szavazókörbe? 

Legfeljebb kilencfős kisbuszokat lehet erre a célra használni, ennél nagyobb járművet nem. Azt semmi nem tiltja, hogy valakik autóval egész nap szállítsanak szavazókat voksolni. 

10. Mi kell az érvényességhez?

Csak akkor érvényes, ha a névjegyzékben szereplő választópolgárok (8 272 625) fele plusz egy fő érvényes szavazatot ad le. Ez 4 136 313 fő. Tehát ez nem egyenlő a részvételi adattal, ugyanis az érvénytelen szavazatok nem számítanak az érvényesség szempontjából. 

11. Mi lesz, ha nem lesz érvényes?

A népszavazás jogi tétje viszonylag egyszerű:

  • Ha érvényes a népszavazás, akkor a parlamentnek valamilyen jogszabályt kell alkotnia. Lázár János azt mondta, akár alkotmánymódosítás is következhet, de ennek tartalmáról nem sokat tudni, a kérdés megfogalmazása elég tág mozgásteret ad a jogalkotóknak.
  • Ha érvénytelen a népszavazás, a parlamentnek semmilyen jogszabályt nem kell alkotnia. Innentől a Fideszen múlik, hogy benyújt-e valamilyen javaslatot.

12. Mi a szavazás politikai tétje?

Eldől például, hogy Orbán Viktor jól döntött-e, amikor politikája középpontjába a migránskérdést helyezte. Vagy esetleg módosítania kell stratégiáján, mert ez a téma nem elegendő a 2018-as választás megnyeréséhez. Itt olvashatja erről elemzésünket.

13. Mikor lesz eredmény?

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke szerint az október 2-ai népszavazás napján este 10-11 óra körül már viszonylag magas lesz a leadott szavazatok feldolgozottsága. Viszont az érvénytelen szavazatokról szóló vita minden bizonnyal elbizonytalanítja majd a szavazatszámláló bizottságok tagjait a szavazatok összeszámlálásakor, ezért lassulni fog az eredmények megállapítása. Lassíthatja ezt az is, ha a 2010-eshez hasonlóan a nem az állandó lakcímen szavazók miatt tumultus lesz, esetleg hétkor nem is tudják bezárni a szavazókört.

Ha nagyon szoros lesz az eredmény, akkor a külföldről beérkező szavazatok és a levélszavazatok, és az ezekben található érvényes szavazólapok száma akár még a jövő héten is befolyásolhatja a népszavazás érvényességét. 

13 + 1 Mennyibe kerül a népszavazás?

4 milliárd 446,5 millió forintot különítettek el a kvótanépszavazás lebonyolítására a költségvetésben. A költségek nagy részét a választással kapcsolatos kellékek (például szavazólapok, urnák) legyártása, az informatikai és logisztikai költségek, a választási bizottság tagjainak tiszteletdíja teszi ki.

Ebben még nincs benne a kormány kvótakampánya, amely szintén milliárdokba került. A pontos összeget a kormány még nem közölte, az MSZP-s Harangozó Tamás szerint 11,3 milliárdokba kerültek a kormányzati hirdetések (a Tudta?-plakátoktól kezdve a tévéhirdetésekig).