Karácsony Gergely: Orbán a hatalomféltés orvosi esetként is értelmezhető szintjére ért

IMG 6539
2016.10.01. 13:10

Körülbelül 100-150 ember részvételével tüntetett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) politikainak vélt döntései ellen az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért szombaton délelőtt. A beszédekben legtöbbször a február 23-i esetre utaltak, amikor kopaszok akadályozták meg, hogy Nyakó István MSZP-szóvivő beadja a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését, de szóba került az is, hogy megtiltották a PM vasárnapi rendezvényét.

A két felszólaló közül Karácsony Gergely, a PM társelnöke, zuglói polgármester beszélt először. Azt mondta, a vasárnapi népszavazás a Fidesz népszavazása lesz, nem a népé. "Minket nem érdekel Orbán Viktor népszavazása, mi gyűlöletmentes Magyarországot akarunk", fogalmazott, és utalt arra, hogy október 2. egyben az erőszakmentesség világnapja, Gandhi születésnapja is. 

"Sokan félnek ma Magyarországon, hogy mi lesz, ha kórházba kerülnek ilyen egészségügy mellett, hogy lesz-e állásuk, hogy meg kell-e tanulniuk az internetet használni, hogy a külföldre költöző gyerekükkel kommunikálhassanak. A kormány ma nem akar megnyugtatni, ehelyett ellenségképet ad", mondta Karácsony.

De van, aki mindenkinél jobban fél, Orbán Viktor, aki a hatalomféltés orvosi esetként is értelmezhető szintjére ért. 

Ha nem félne, nem számolná fel a demokratikus intézményrendszert és nem vinne végig ilyen kampányt, mint ez a mostani, tette hozzá. Karácsony hangsúlyozta, hogy az NVI által betiltott vasárnapi rendezvényt a rendőrség tudomásul vette, úgyhogy megtartják, "oszt jónapot".

A legnagyobb Fidesz-paraván

Molnár Gyula MSZP-elnök azt mondta, a Fideszben paravánokkal fedik el a problémákat, mindig akkorát húznak elő, amekkora a baj. 

Február 23-án óriási volt a baj, úgyhogy a lehető legnagyobb paravánt húzták fel, és megcsinálták az elmúlt 25 év legaljasabb, legszégyenteljesebb, leggaládabb kampányát több mint 10 milliárd közpénzből, mondta az MSZP-elnök.

Molnár azt mondta, a szellemet kiengedték a palackból, és két hónapja itt lebeg felettünk, és nem tudni, hogy mennyi idő kell a visszatuszkolásához, elég lesz-e a következő másfél év a választásokig.

"A holnap hitet adhat, hogy nem lehet ilyen kampánnyal érvényesülni, hitet, hogy 2018 a változás éve kell legyen. 2018-ban váltsuk le a kormányt", mondta.

Holnap pihenjünk, és este hétkor egy nyugodtabb országban fogunk ébredni, 3-án pedig kezdjük el építeni a nyugodtabb országot - fogalmazott Molnár.

Molnár Gyula szimpatizánsok gyűrűjében
Molnár Gyula szimpatizánsok gyűrűjében

A beszédek végén lerántották a leplet az NVI elé kifüggesztett tábláról, amelyen narancssárga színvilággal az áll, hogy

Fidesz Választási Iroda.

Ezután üzembe helyeztek a színpad szélén egy iratmegsemmisítőt, amellyel bárki ledarálhatja a választási értesítőjét.

(Borítókép: Karácsony Gergely, a PM társelnöke beszél az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért tüntetésén az NVI épülete előtt. Fotó: Huszti István / Index)  • Hírek
  • Hírek