Árpád
-2 °C
3 °C

Jól látszik, hogy a fővárosban kiket érdekel a népszavazás

2016.10.02. 15:08
Kertvárosok: igen. Bérházas környékek: nem.

Délután 1-ig a fővárosi kerületek részvételi arányai 16 és 25 százalék között szóródtak (az időpont azért fontos, mert eddigre szokott szavazni az összes résztvevő fele, így fordulópontnak tekinthető a részvételi adatokban.) Este fél hatra már 27 és 40 százalék között szavaztak le a főváros kerületeiben, a város egészében pedig a választópolgárok 34,9 százaléka ment el szavazni. 

BP 1730gif.gif

A legkevésbé Józsefvárost, Kocsis Máté kerületét érdekli az egész referendum, itt este fél hatig 27,45 százalék ment el szavazni, de van olyan szavazókörzet, ahol mindössze 13,13 százalék a megjelentek aránya. De a szintén klasszikusan bérházas VI. és VII. kerület sem aktivizálta magát a többiekhez képest túlságosan, és persze az örök szocialista bástya XIII. kerület is ott van a lista alsó részén.

A legaktívabbak a Várnegyed és a kertvárosi kerületek. A csúcstartó XVI. kerület (Rákosszentmihály, Sashalom, Árpádföld és környéke) 41 százalék feletti részvétellel fél hatig, de szorosan utánuk jön az I. kerület, majd Budafok-Nagytétény és a XVII. kerület, Rákosmente is. Ezek a kerületek lenyomják eddig a hagyományosan fideszesnek tartott Hegyvidéket és a II. kerületet is.

Azért akadt olyan szavazókörzet, ahol már fél hatkor 50 százalék fölött volt a szavazók aránya, összesen 5 körzetben, a Várban, Óbudán, a XVI. kerületben, Pestszentlőrincen és Budafokon. Ez utóbbi kerületben, vagyis a XXII. kerületben van a Budapest kormányzati szempontból legjobban teljesítő körzete, ahol már a szavazók 53,49 százaléka szavazott fél hatkor. 

Ha lát még érdekességet, küldje el a tema@index.inda.hu-ra.

Ami a vidéki településeket illeti,

  • Felcsúton például 57 százalék közelében van a részvétel, ami kiemelkedő.
  • A menekülttábornak otthont adó Vámosszabadiban 53,93 százalék,
  • a szintén nyitott menekülttáboros Kiskunhalason 40,57,
  • Röszkén, ahol a legtöbben áthaladtak tavaly, 43,33 százalék a részvétel.

Ezzel az országos átlagnál jobb eredményt hoznak eddig, de nem emelkednek ki különösebben a hasonló méretű települések megyei átlagából.

  • Ásotthalmon, a szélsőmagyar Toroczkai László határmenti településén 44,18
  • A szélmagyarságban legalább ennyire elöljáró Érpatakon 31,56
  • A jobbikos Ózdon 28,97 
  • A balos bástyában, Szegeden 33,35 
  • A szintén szocialista Kazincbarcikán 29,27
  • Az MSZP északkeleti bástyájában, Salgótarjában pedig 35,62 

százalék a részvétel.

Emlékeztetőül: az országos átlag 39,88 százalék volt fél hatkor. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?