A külföldi levélszavazatok között rengeteg az érvénytelen

DBZOL20160809006
2016.10.02. 11:00

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) szombat éjfélig beérkezett összes levélszavazat azonosító nyilatkozatát feldolgozták vasárnap reggelre - derül ki az iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adataiból. Mindezt az MTI foglalta össze.

Az NVI adatai szerint a 274 ezer választásra jogosult levélszavazó közül már 121 ezren leadták szavazatukat, az NVI-hez szombat éjfélig 89 405 érkezett vissza.

Kik szavaznak levélben?

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok szavazhatnak levélben az országos népszavazáson. Ők nagyrészt külhoni magyarok, illetve olyanok, akik úgy költöztek külfoldre, hogy felszámolták hazai lakcímüket.

Postán 62 767 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez szombat éjfélig, a külképviseletekről pedig további 26 638.

Hétfőn kezdődött meg a levélszavazatok azonosító nyilatkozatainak ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálja: le van-e ragasztva a válaszboríték, a boríték tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott.

Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint, hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az NVI-hez visszaérkezett 89 405 szavazási irat mindegyikét ellenőrizték vasárnap reggelig,

ebből 74 652 irat volt érvényes (83,50 százalék).

Ha a válaszborítékban lévő azonosító nyilatkozat formailag megfelel a törvényi előírásoknak, külön dobozban gyűjtik a névtelen, szavazólapot tartalmazó borítékot. Ezeket a szavazás napján este 7 óra után bontják fel, majd beszkennelik a szavazatokat és úgy számlálják meg.

Még mindig lehet levélben szavazni

Az a választópolgár, aki nem adta fel postán csütörtökig a levélszavazatát, az még ma, a szavazás ideje alatt leadhatja külképviseleteken, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyek választási irodájában.

A szavazó szabadon dönthetett arról, milyen úton juttatja vissza voksát a Nemzeti Választási Irodához (NVI): a válaszborítékot feladhatta postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek október 1-jén éjfélig meg kellett érkeznie az NVI-hez. A válaszboríték leadható volt bármely külképviseleten is szeptember 19-től, munkanapokon.

Azok, akik ezt nem tették meg, még a szavazás napján is leadhatják levélszavazatukat: a válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen 19 óráig.