Összefoglaló

Percről percre Érvénytelen a kvótanépszavazás, Orbán módosítaná az alkotmányt

Érvénytelen lett a kvótanépszavazás, mert a választópolgárok kevesebb mint fele vett részt rajta.
98 százalék mondott nemet. Ők 3,2 millióan vannak, és az összes magyar választó 40 százalékát teszik ki.
Igen-nel kevesebb mint 2 százalék szavazott.
Nagyon magas, 6 százalék fölötti az érvénytelen szavazatok aránya. Több mint 220 ezer ember voksolt így.
Orbán Viktor szerint a népszavazás nagy siker. Bejelentette: módosítják az alkotmányt, hogy az emberek akaratát megjelenítsék az alaptörvényben.
Az MSZP szerint ez csak egy nagyon drága közvélemény-kutatás volt.
A Jobbik és a DK lemondásra szólította fel Orbán Viktort.
Küldjön képet, videót ide!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az M1 hiradója hatalmasat megy , nemrég éppen kapcsolták Letenyét és Bicskét, ahol egy éve voltak migránsok! De nem is ez a lényeg a képen, hanem hogy míg itt nálunk, migránsmentes Magyarországon elég szomorú idő van, a migránsokkal teli Belgrádban bezzeg süt a nap!

    Véletlen? Aligha!

  • Elkezdődött a Kossuth téren a PM tüntetése, ahol tudósítónk rögtön Hiller István szocialista politikussal futott össze.

    Hiller azt mondta, nem véletlen, hogy szombaton az MSZP tüntetésén ott volt Karácsony Gergely, most pedig ő, mármint Hiller István ment ki a PM rendezvényére. Mint fogalmazott, reméli, hogy az együttműködés folytatódhat majd.

    Hiller azt is mondta, hogy az eddigi adatok nagyjából egybeesnek az MSZP által előre tippelt (kutatott?) adatokkal. Ő úgy számol, hogy 45 százalék körüli lesz a részvétel, 1 százalék lesz ebből az igenek és 3 százalék az érvénytelen szavazatok aránya. A többiek nemmel voksolnak majd.

    Hiller búcsúzóul azt ígérte, hogy Molnár Gyula MSZP-elnök este "érdemi beszédet" mond majd.

    A tüntetésről külön beszámolóval jelentkezünk majd, és az MSZP eredményváróján is ott leszünk.

  • Kocsis Máté, a Fidesz budapesti kampányának főnöke aligha kap dicséretet, hiszen a 15 órás részvételi adatokból jól látszik, hogy ott a legalacsonyabb részvétel Budapesten, ahol pont ő a polgármester, a 8. kerületben.

    Az 55,2 ezer névjegyzékbe vett választópolgárból mindössze 11,8 ezren voksoltak eddig, ami 21.37 százalékos részvételnek felel meg. Összehasonlításul: a budapesti átlag 27,8 százalék, a legaktívabb pedig a 16. kerület, ahol már 32,3 százalék adta le a voksát.

    Mondjuk, ez nem meglepő, mindig a 8. kerületben a legalacsonyabb részvétel Budapesten.

  • 13 óra óta a következő rendkívüli esetek történtek a szavazókörökben:

    • A Pest megyei Tápióságban egy szavazatszámláló bizottsági tag epilepsziás rohamot kapott - orvosi ellátásban részesült, póttag behívására nem volt szükség.
    • A Baranya megyei Páprádon szintén egy bizottsági tag lett rosszul - őt kórházba kellett szállítani, póttagot hívtak a helyére.
    • A Fejér megyei Ercsiben egy bizottsági tag egész nap rosszul érezte magát, ezért fél 3-kor hazament - helyette nem hívtak be póttagot.
    • A Baranya megyei Hosszúhetényben egy választópolgár a szavazólapját a szavazókör utcai bejárati ajtajára rakta ki - ezt egy másik választópolgár jelezte az SZSZB elnökének és bejelentést is tett. A szavazólapot levették az ajtóról.
    • A Bács-Kiskun megyei Tiszaalpáron egy választópolgár ragaszkodott hozzá, hogy az 1-es számú szavazókörben akarja leadni a voksát, hiába mondták neki, hogy nem oda tartozik, nem akarta elhagyni a szavazóhelyiséget - a bizottság rendőrt hívott, az állampolgár azonban még a rendőrség kiérkezése előtt önként távozott.
  • Orbán Viktor, 2016. 09. 22.:
    Én egy kicsit mindig csalódott vagyok, ha a részvételi arány kevesebb, mint száz százalék.

    Orbán Viktor, 2016.10.01.:
    Mindig jobb az érvényes, mint az érvénytelen, de a közjogi következmények beállnak mindenképpen (...) több legyen a nem, mint az igen.

    Mennyit számít tíz nap. Meg néhány szám.

  • Az elmúlt húsz évben délután háromtól este hétig 9,39-18,94 százalék között volt a választási részvétel; a legkisebb a 2014-es EP-választáson, míg a legmagasabb érték a 2006-os parlamentin. Ha az utóbbit elérő mozgósítást össze is tud hozni a Fidesz – erre kicsi az esély, akkor csaknem 68 százalék volt végül a részvétel –, akkor is 50 százalék alatt maradunk. Reálisan továbbra is 40-45 százalék közötti részvételre számítunk, és arra, hogy (az érvénytelen szavazatok várható magas aránya miatt) végül a szavazásra jogosultak maximum 40 százaléka szavaz majd nemmel.

  • Mit lépnek az osztrák kerítés árnyékában szavazók?

    Ausztria bekeményítene, aminek nyilván nem örülnek a határ mentén. Úgyhogy megnéztük, mennyire aktívak ma.

  • Igazán nem szeretnék ötleteket adni, de a 30,66 százalékos, 15 órás részvételi adatok után az SMS-ek mellé talán már iPhone 7-eseket is kellene osztogatnia Kubatovéknak, talán akkor még meglehet az érvényesség. Az alábbi gépi SMS-eket egyik olvasónk kapta a képen is látható telefonszámról, amit persze nem lehet visszahívni.

    received 740423419431317
  • Bedobta az instant menekülthullám-ütőkártyát is. A sztorit a Comment.com-on olvashatja.

  • Szabó Tímeáék a Kossuth téren az új baloldali összefogásról beszéltek

    Háromszáznál nem több ellenzéki tüntető jött össze a Kossuth téren, ahol volt Orbán Ráhelnek címzett Welhello-feldolgozás Papp Réka Kingától és egy bejelentés arról, hogy október 24-én le akarják ültetni a baloldali ellenzéket, hogy megtárgyalják az ellenzéki előválasztás részleteit. A beszámoló erre található.

  • Délután háromig 30,66 százalék, 2 448 614 ember szavazott. Budapesten 27,38 százalék ment el, a megyék közül a legtöbben Vasban szavaztak (35,45 százalék), a legkevesebben pedig Borsod-Abaúj-Zemplénben szavaztak (28,58 százalék). A legutóbbi, 2008-as népszavazáson 35,71 százalék szavazott le délután háromig.

  • A propeller vette észre, hogy kora délután lehalt a fidesz.hu, az oldalt a párt Facebook oldalára irányították át. Az viszont nagyon is működik, óránként posztolnak arról, hogy meg kell védeni Magyarországot.

  • Megtartják a 16:00 órás rendezvényt, a rendőrök nem léptek közbe. Pontosabban, mint Barabás Richárd elmondta, a rendőrség egy kordonnal lezárta az Alkotmány utca térre vezető részét (tényleg), így nem tudtak behajtani a darus kocsijukkal, de megoldják így is.

    Update: Nem a PM miatt van lezárva az Alkotmány utca, hanem mert ott van az Országos Választási Iroda. Ezért sem autóval, sem gyalog nem lehet megközelíteni az épületet, még a Kozma Ferenc utca felől sem.

  • Semmit, ahogy egyébként sem posztolt Rogán Antal hivatalos Facebook oldala egyetlen nyomorult mondatot vagy fotót sem június 14-e, a foci-Eb óta. Azt hiszem, lesz majd egy-két tanulság, amit a kormánypártnak le kell vonnia ebből a kampányból.

  • Meglehetősen furcsa levelet kaptunk, ami után ember legyen a talpán, aki megmondja, milyen az érvényes aláírás.

    A levelet egy olvasónk küldte, aki hosszas tűnődés után úgy döntött, aláírása helyett két párhuzamos vonalat tesz a listára annak érdekében, hogy semmiképpen ne lehessen később a nevében szavazatot betenni. Ez meg is történt, utána azonban érdekessé váltak a dolgok.

    Hiába rajzolt ugyanis aláírás helyett két párhuzamos vonalat a listára, a helyi bizottság mégis adott neki szavazólapot. Ő ugyan mondta, hogy ez nem az aláírása és nem is kéri, azt a választ kapta, hogy ők nem tudhatják, hogyan néz ki az aláírása, és szavaznia kell, amit végül meg is tett.

    Benne és bennünk is felmerült a kérdés, mi számít érvényes aláírásnak? 

  • Tökéletesen látszik, hogy a fővárosban kiket érdekelnek a migránsok

    A Várban és a jómódú kertvárosokban élőket. A bérházas részek nem túl aktívak. Megnéztük az emblematikus vidéki településeket is.

  • Az Időkép radarképe szerint a nyugati országrészben már esik, a hidegfront pedig egyre inkább keletre tolódik.

    eso
    Fotó: idokep.hu
  • Annyira nyilvánvaló kamu a vállalása arról, hogy ha több az igen, mint a nem, akkor lemond a kormány és a Fidesz-frakció, mintha Kim Dzsongun beszélne arról, hogyan adja át demokratikus úton a hatalmát. De ha csellendzs, akkor csellendzs, felszálltunk a hülyeség felcsúti kisvonatára.

  • A Borsod Online írta meg azt az esetet, melyben egy férfi lejárt igazolvánnyal érkezett a szavazókörbe. Erre fel is hívták a figyelmét, de ő nem hagyta annyiban a dolgot, biciklire ült és Mezőkövesden gyorsan új igazolványokat csináltatott, majd rendben le is szavazott.

    A Borsod Online munkatársai egyébként Mezőkövesd mellett Egerlövőn is jártak. A szavazatok leadása után több idősebb férfi egy egerlövői kocsmába ült be, ők azért szavaztak nemmel, mert nem akarják, hogy az országba, faluba más vallású népek jöjjenek, ők se mennek hozzájuk. Egyébként ők akkor se engednék be őket, ha rendesen viselkednének, inkább Putyinhoz küldenék a migránsokat Európa helyett.

  • Orbánnak ez csalódás, de le fogja tagadni

    Délután egy óráig a magyar választópolgárok negyede sem járult urnákhoz, de a leadott szavazatok egy része is borítékolhatóan érvénytelen lesz. Az eddigi szavazások statisztikái alapján ebből arra következtethetünk, hogy aligha lesz érvényes a kvótanépszavazás. A Fidesz számára ez csalódás, de a kormánypárti politikusok számára nagy siker lesz a nemek hatalmas többsége, ezt is fogják kommunikálni. Figyelmeztető jel azonban számukra, hogy a budapesti és a nagyvárosi szavazókat, úgy tűnik, hidegen hagyja a migránsellenes kampány.

  • A Pécs melletti Pellérden a szavazókörtől 400 méterre áll ez a kocsi, amire tegnap óta került fel ez az installáció is, írta olvasónk.

    nem
    Fotó: Olvasói fotó
  • Lakner Zoltán politológusnak egy öt éve történt népszavazás jutott az eszébe a kvótareferendum kapcsán. Mint Facebook-oldalán írja,

    2011-ben Kocsis Máté helyi népszavazást kezdeményezett a Józsefvárosban hajléktalan-ellenes politikája támogatására. A leadott érvényes voksok több mint 85 százalékban támogatták álláspontját. A helyi népszavazás azonban érvénytelen volt, mert a jogosultaknak alig 16 százaléka vett részt a voksoláson. A polgármester az "óriási siker", valamint az "elégedettség és büszkeség" kifejezésekkel fogadta az eredményt, ami szerinte igazolta a "jó irányt" és továbbra is azt csinált, amit akart képviselő-testületi többsége révén. Most ugyanez körvonalazódik az országos népszavazás utáni helyzetre is. Ennyit a "néppel kormányzó" Fideszről. Nem elég megállítani, le is kell váltani.

    Kocsis Máté egyébként a Fidesz budapesti kampányának főnöke.

  • Lubomír Zaorálek a cseh közszolgálati tévé vasárnapi politikai vitaműsorában fejtette ki véleményét a kvótáról a magyar referendumra is utalva. Zaorálek szerint Európa kezdi tudatosítani, hogy ha nem vagyunk  képesek összefogni, és felhagyni a „bizonyíthatóan működésképtelen dolgokról folytatott vitáinkkal", akkor mindent elveszíthetünk.

    A külügyminiszter azt mondta, szerinte a kvótarendszer nem működőképes, éppen ezért Európának változtatnia kéne a hozzáállásán a migránsválsággal kapcsolatban, az egyes országok részvételét pedig szélesebb alapon kéne értékelni.

    Karel Schwarzenberg, a cseh képviselőház külügyi bizottságának elnöke szintén úgy gondolja, Európa álláspontja a migránsügyben kezd megváltozni, erre példaként pedig az osztrák külügyminiszter korábbi nyilatkozatát hozta fel. Azt is hozzátette, a magyarországi népszavazás szerinte túlságosan színházi, és inkább csak Orbán belpolitikai céljait szolgálja. (MTI)

  • Migráncsos linzer.

    Badumtsss.

    Na jó, ahogy a részvételi adatokat elnézem, kicsit savanykás ízzel.

  • Patyi András, az NVB elnöke összehívta a bizottságot a népszavazással kapcsolatos állampolgári bejelentések miatt. A testület fél 6-kor ül össze és a következő témákat fogja tárgyalni:

    kifogás:

    • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt plakátjainak eltávolítása, valamint elhelyezése miatt
    • az M4 csatornán szeptember 28-án közölt reklámok miatt
    • a Csepeli Hírmondóban megjelent politikai hirdetések miatt
    • a 16. kerületi és Átány polgármestere, valamint a Budapest 13. sz. OEVB elnökének kampánytevékenysége miatt

    fellebbezés:

    • Veszprém megye 01. sz. OEVB 6/2016. (IX.28.) számú határozatával szemben (Szombathelyi 7 Nap c. lap)
    • Jász-Nagykun- Szolnok Megyei 02. sz. OEVB 1/2016. sz. határozatával szemben (önkormányzat kampánytevékenységével kapcsolatban).
  • Egy kedves „polgárnak" öltözött néni épp most szabkodta le végig a Magyar Kétfarkú Kutya Párt által kirakott és más ellenzéki plakátokat az Erzsébet királyné útjánál.

  • Az olasz belügyminiszter az Il Messagero című római napilapnak adott interjút vasárnap, amelyben többek között a magyar referendumról is beszélt. Angelino Alfano azt mondta, az EU megbízhatatlan a népszavazás kezelésében, amely véget vethet az uniónak, de akár újra is indíthatja azt.

    A magyar népszavazásról azt is mondta, hogy tiszteletben kell tartani egy nép szuverenitását, azt azonban nem szabad megengedni, hogy egy nemzet közvéleménye befolyásolja a több száz milliós Európai Uniót. Hozzátette, a magyarok a kezdetektől fogva nemet mondtak a befogadásra, ők pedig mindig ellenezték ezt az álláspontot.

    Fájdalmas, hogy éppen azok mutatkoznak a legkevésbé megértőnek a nehézségek iránt, akik utolsóként élték át a szegénység tragédiáját, a szabadságtól való megfosztást és a Nyugatra való kivonulást a berlini fal leomlása után

    – vélekedett Alfano. (MTI)

  • Két újabb rendkívüli esemény történt az NVI honlapja alapján:

    • Békéscsabán rosszul lett egy szavazatszámlálási bizottsági delegált, helyette póttag szállt be
    • Borsodban Szin településen áramszünet volt, de ettől még a szavazás folytatódhat

    Korábban volt darázsraj, egy szavazatszámláló bizottsági tagnak pedig a ruhájával volt gond, ezekről itt olvashat.

  • Hogy helyet adjunk a Reális Zöldek Klub közleményének, melyben végre az igazán fontos dolgokról esik szó.

    "Budapest, 2016. október 2., vasárnap (OS) - Az igazság kimondása elmaradt! Aszály ellen, legjobb orvosság az öntözés! A reális zöldek úgy gondolják, hogy az igazság kimondása az Államelnök önérzete számára káros lenne."

    A közlemény tételmondatai pedig a következők:

    • A Duna-Tisza köze sivatagosodik, a térség vízpótlására országgyűlési határozat ellenére semmi sem történt.
    • A rendszerváltás óta a duzzasztás szitokszó. A rendszerváltók törvényt hoztak arról, hogy duzzasztás ökológia agresszió a természettel szemben.
    • A reális zöldek kérik, Áder János köztársasági elnököt emlékeztesse a demokratikus közvéleményt az Országgyűlés múltjára.

    Köszönjük a figyelmet.

  • Gyöngyösorosziban egy férfinél arról érdeklődtünk, igaz-e, hogy szervezetten szállítják a szavazókat. „Persze, az önkormányzat a falubusszal vitte fel 10-kor és fél 11-kor az embereket. A második turnusban viszont már szinte üres volt a busz" – mondta.

    Ezután felhívtam az önkormányzat titkárságát, ahol azt állították, nincs ilyen, senki nem használja a szavazók szállítására az önkormányzati járműveket.