Összefoglaló

Percről percre Érvénytelen a kvótanépszavazás, Orbán módosítaná az alkotmányt

Érvénytelen lett a kvótanépszavazás, mert a választópolgárok kevesebb mint fele vett részt rajta.
98 százalék mondott nemet. Ők 3,2 millióan vannak, és az összes magyar választó 40 százalékát teszik ki.
Igen-nel kevesebb mint 2 százalék szavazott.
Nagyon magas, 6 százalék fölötti az érvénytelen szavazatok aránya. Több mint 220 ezer ember voksolt így.
Orbán Viktor szerint a népszavazás nagy siker. Bejelentette: módosítják az alkotmányt, hogy az emberek akaratát megjelenítsék az alaptörvényben.
Az MSZP szerint ez csak egy nagyon drága közvélemény-kutatás volt.
A Jobbik és a DK lemondásra szólította fel Orbán Viktort.
Küldjön képet, videót ide!
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Túlrohantak a képrögzítési szokások a választási törvényben leszúrt tilalomfán, és az NVB szerint hiába sérti a választás titkosságát a szavazólapról készült fénykép, vagy a Kétfarkú Kutya Párt érvénytelenszavazat-feltöltő applikációja, mégis rengeteg szavazólapot örökítenek meg. Itt van egy indoklással ellátott érvénytelen szavazat:

  • Az elmúlt húsz év részvételi adataiból látszik, hogy egy óráig azoknak, akik végül elmennek szavazni, átlagosan fele adja le a szavazatát (50,58 százalék az átlag, 46,9-57,9 százalék közötti szórásban). Ebből kiindulva a mostani adatok alapján 46-48 százalék közötti részvétel várható, tehát továbbra is azt lehet becsülni, hogy érvénytelen lesz a népszavazás.

  • Megjött a legújabb adat,  23,56 százalék, 1 881 856 ember szavazott délután egyig. Budapesten 21,31 százalék ment el, a megyék közül Győr-Moson-Sopronban szavaztak a legtöbben (25,91), míg Borsod-Abaúj-Zemplénben a legkevesebben (21,61).

    A 2008-as, legutóbbi népszavazáson délután egyig 26,92 százalék ment el szavazni. A 2014-es parlamenti választáson ilyenkor már 34,33 százalék szavazott. Ez nagyjából a 2014-es önkormányzati választás hasonló részvételének (23,53) felel meg, viszont már meghaladja a 2003-as referendum időarányos adatát.

  • Amikor kiderült múlt héten, hogy a szavazókörök bő harmadában lesznek jelen az ellenzéki delegáltak, a választási iroda pedig útmutatót adott ki az érvénytelen szavazatokról, többen – főleg baloldali körökben – elkezdtek rettegni a szavazás elcsalásától.

    De mennyire kell tartani a kvótaszavazás elcsalásától? A szavazatszámlálók kedvükre ikszelgethetik a szavazólapokat? Bármennyi nemet beikszelhetnek? Mekkora probléma, hogy a szavazókörök majdnem kétharmadában nincs baloldali delegált? 5+1 kérdés arról, lehet-e országos csalást szervezni.

  • „Van két húgom, okom van őket félteni" – mesélte egy zuglói fiatalember, miután leszavazott. Tas szerint a hírek alapján érthető a migránsokkal szembeni aggodalom. „Mások a törvényeik, hallottam, hogy van olyan káromkodás, amiért a törvény szerint szíven szúrhatnak." Tas egyébként főként a biztonsági kockázattól tart: „Ha kalifa lennék, én is beküldeném a harcosaimat a migránsokkal." Attól viszont nem fél, hogy elveszik a munkáját. „Ha dolgozni jön és betartja a törvényeket, attól nekem nem lesz kevesebb".

  • Iborfián már mindenki leszavazott. Tízből tízen. Ha országosan nem is jön össze, lokálisan Orbán Viktor egy nem csalódott ember.

    Cs. Bencének köszönjük a tippet.

  • Mármint népszavazáson. A 11 órás részvételi adatokból egészen elképesztő kép rajzolódik ki.

    Helye 2016 népszavazás 2008 népszavazás 2004 népszavazás 2003 népszavazás
    Budapest 13,13 17,74 15,18 20,14
    Országos átlag 16,37 18,69 12,13 16,88
    (Második) legpasszívabb megye 14,85 16,8 8,51 12,23
    Budapest és az átlag különbsége -3,24 -0,95 3,05 3,26
    Budapest és a (második) legpasszívabb megye különbsége -1,72 0,94 6,67 7,91

    Miközben az elmúlt választásokon jellemző volt, hogy a délelőtti órákban a fővárosi részvétel már nemcsak elérte, de a legtöbb esetben jócskán meg is haladta az országos átlagot, most továbbra is Budapesten a legkisebb a választói aktivitás (vannak olyan szavazókörök, ahol 4-6 százalékos volt a részvétel 11 óráig). A 2003-as népszavazáson 11-kor már a fővárosban mérték a legmagasabb részvételt, de a 2004-es kettős állampolgárságoson is jóval az országos átlag fölött volt már 11-kor a fővárosi részvétel. Most viszont az 1990-es népszavazás óta nem látott mértékű a passzivitásuk.

  • A frakcióvezető délután egykor leadta szavazatát, majd így próbálta mozgósítani az ellenzékieket, hátha:

    Ha az igenek lesznek többségben, akkor lemond a kormány és a Fidesz-frakció.

    És ebben az esetben előrehozott választásokat kell kiírni. A kormány népszavazását természetesen nem fenyegeti az igenek győzelme, a választói érdektelenség viszont annál inkább.

    (MTI)

  • Egy pillanatra azt hittem az óriási sorban, mindenki szavazni akar. De csak a Tussaud van a követség mellett

    – írta olvasónk Berlinből. Berlinben egyébként összesen 391-en jelezték, hogy szavaznának, míg Münchenben 761 embert várnak.

  • Gyöngyösorosziban a mise után a tömeg egy része rögtön elment a közeli szavazókörbe. A nő, akit megkérdeztünk, azt mondta, a pap nem beszélt a népszavazásról, pedig őt nem zavarta volna, ha részvételre buzdít. Ismer olyan papot, aki kampányolt az istentiszteleteken a nemek mellett. Egy másik néni a miséről kijövet viszont kifejezetten bosszús volt amiatt, hogy elmaradt az iránymutatás.

  • Ez a szavazás politikai tétje

    A kvótanépszavazás esetleges jogi következményeinél sokkal érdekesebb a belpolitikai tétje. Vasárnap eldől, hogy Orbán Viktor jól döntött-e, amikor politikája középpontjába a migránskérdést helyezte. Vagy esetleg módosítania kell stratégiáján, mert ez a téma nem elegendő a 2018-as választás megnyeréséhez. Itt olvashatja elemzésünket arról, hogy mi a kvótanépszavazás tétje.

  • Van ez az adatbázis, amiből kiderül, hogy 2014-ben (amikor a legerősebb volt a Fidesz) hol szerepelt ultrajól és hol borzalmasan a párt.

    Eszerint Liptód és Pálmajor településeken 100 százalékot értek el, de Csenyétén 10 százalék alatt teljesítettek, ott az MSZP kapott 80 százalék felett.

    Megnéztük a 11 órás részvételi adatokat, és ha feltesszük, hogy a magas részvétel kormánypártiságot jelez, akkor a három település közül csak egy tartotta magát a 6 évvel ezelőtti hírnevéhez, ugyanis 

    • Liptódon 26,92
    • Pálmajoron 14,41
    • Csenyétén 13,83

    százalékon álltak.

    Ha böngészné az adatokat,  itt teheti meg . Ha lát érdekes számokat, küldje el nekünk a tema@index.inda.hu-ra.

  • Ravaszból ostobává válhat Orbán, ha bukja a népszavazást

    A külföldi lapokat rettentően érdekli, mi folyik Magyarországon, minket meg rettentően érdekel, mi folyik a külföldi lapokban, ezért szemléztük külön cikkben a népszavazásról szóló beharangozókat.

  • Baktalórántházán találtuk eddig a legmagasabb részvételt, 11 óráig 31,18 százalék szavazott le, ami majdnem az országos átlag duplája.

    Hatvanban, ahol a Fidesz belharcai miatt nem volt központi kampány, de megcsinálták ugyanazt helyiben, szintén az átlagnál magasabb, valamivel 20 százalék fölött van a részvétel.

  • Ötven évnyi NEM nem vezetett minket sehova jelmondattal demonstráltak még szombaton a kolumbiai igen mellett a parlamentnél. Vasárnap ugyanis Kolumbiában is népszavazást tartanak arról a békeegyezményről, amit hétfőn írt alá a szélsőbaloldali Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) lázadócsoport és a kolumbiai kormány.

    A polgárháborúban több mint 220 ezren haltak meg, hétmilliónál több embernek pedig el kellett hagynia otthonát, azonban a FARC-ot nagyszabású offenzívájával meggyengítő Alvaro Uribe volt elnök és támogatói azért nem akarják elfogadni a megállapodást, mert szerintük a gerilláknak felelniük kell tetteikért, míg a dokumentum értelmében elkerülhetik a börtönt.

    A vasárnapi népszavazáson dől el, hogy életbe léphet-e valóban a békeegyezmény, de az utolsó felmérések szerint kis többségben voltak az igenek.

  • Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a Welt am Sonntag vasárnapi német napilapnak adott interjújában kiemelte, rossznak tartja a menekültek tagországok közti elosztásáról hozott döntést. A konzervatív politikus szerint a kvóta miatt kialakult vita veszélyes, megosztó és nyugtalanságot szül, sőt veszélybe sodorhatja az EU összetartását is.

    A referendummal kapcsolatban azt mondta, a magyarok véleménye ismert, ezen nem változtat a vasárnapi népszavazás sem. Szerinte egyes tagországok hibát követnek el, mikor megpróbálják rákényszeríteni akaratukat a többiekre. Azt is hozzátette, ha a legfőbb cél a kezdetektől fogva a határok védelme lett volna, vélhetően meg sem tartják ezt a népszavazást Magyarországon. (MTI)

  • Az NVI honlapján szereplő adatok szerint  274 627 Magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, vagyis levélben szavazó választópolgár vehet részt a népszavazáson, viszont  a szeptember 30-ig beérkezett regisztrációs kérelmek száma összesen 332 757 – szúrta ki a Népszabadság.

    Ebből pedig az következik, hogy 58 130 külhoni magyar bár szeretett volna regisztrálni, de lemaradt a kvótanépszavazásról, és így legkorábban a 2018-as parlamenti választásokon szavazhatnak levélben.

    A Népszabadság szerint a szám azért érdekes, mert a kormány – és határon túli partnerei – erőteljesen kampányoltak a részvétel mellett, de nem zajlott ugyanolyan intenzív tájékoztatás a regisztrációról. Emiatt sokan nem vagy csak későn értesültek a regisztrációs kötelezettségről, illetve annak módjáról - írja a lap.

  • A legaktívabb fővárosi kerület délelőtt 11 óráig a XXII. volt, azaz Budafok-Budatétény. Ott a jogosultak 16,59 százaléka ment el szavazni. A legkevésbé a józsefvárosiakat érdekli a téma, 9 százaléknyian járultak az urnákhoz.

    Megnézegettük a szavazóköröket, Józsefvárosban a Koszorú utcai 31-es kör a negatív rekorder, 3,75 százaléknyian szavaztak, azaz 1173 jogosultból mindössze 44-en. Budafokon a Szent István téri központú 10-es szavazókör volt szuperaktív, 23,38 százalékkal. 

    A Pasa Park környéke, ahol a kampányminiszter Rogán Antal és a kvótakampányból milliárdokat behúzó Csetényi Csaba lakik, 11,96 százalékot teljesített eddig, ami átlag alatti.

    A legendásan szoci XIII. kerületben a Dózsa György út 136-ban szavazó 40-es körzetben csak 5 százalékos a részvétel, az Ady gimiben szavazó 64-es kör 6,28 százalékot hozott délelőtt.

    Ha böngészné az adatokat, itt teheti meg. Ha lát érdekes számokat, küldje el nekünk a tema@index.inda.hu-ra.

  • Elmentünk a II. kerületi kormányablakba, ahol rengeteg, főleg nyugdíjas várt igazolványra. Nem engedtek beszélni velük, viszont a biztonsági őr elmondta, hogy egész héten nagy volt a pörgés, ma pedig különösen sokan akarnak a szavazáshoz szükséges személyit. A kiadás egyébkénk nagyon lassan ment, fél óra alatt senki sem kapott igazolványt.

  • Semjén Zsolt, mint minden humanista, meg fogja szívni, ha a magyar nép ma rosszul szavaz. Nem győzte hangsúlyozni az álláspontját a népszavazással kapcsolatban.

    Ha elrontja a nép, Semjénnek 15-20 menekültet is be kellhet fogadnia a fürdőszobájába

    Már Semjén szerint sem az a fontos, hogy érvényes legyen a szavazás, ha több a nem, mint az igen, akkor annak mindenképpen politikai következményei lesznek.

  • Az NVI honlapján ön is megnézheti, szűkebb pátriájában hogyan állnak a részvételi arányok.

    Így áll 11 órakor néhány érdekesebb hely:

    • Felcsúton 26,66 százalék a részvételi arány.!
    • A menekülttábornak otthont adó Vámosszabadiban átlag felett, 18,11 százalék;
    • A szintén nyitott menekülttáboros Kiskunhalason 17,75 százalék;
    • Röszkén, ahol a legtöbben áthaladtak tavaly, 18,95 százalék;
    • Ásotthalmon, a szélsőmagyar Toroczkai László határmenti településén 18,17 százalék;
    • A szélmagyarságban legalább ennyire elöljáró Érpatakon 10,59 százalék;
    • A jobbikos Ózdon 11,74 százalék;
    • A balos bástyában, Szegeden pedig 13,16 százalék;
    • A szintén szocialista Kazincbarcikán 11,43,
    • Az MSZP északkeleti bástyájában, Salgótarjában pedig 15,59 százalék.
    • Az országos átlag 16,37 százalék, tehát ehhez érdemes viszonyítani.
  • A Stockholmi Magyar Nagykövetségen délelőtt fél 12 körül kb. tízfős sor volt, és folyamatosan érkeztek az emberek a teljes életkorspektrumról

    – írta olvasónk, Viktor. A külképviseleteken egyébként összesen több mint 7800 szavazót várnak, az amerikai kontinensen pedig már szombaton szavaztak.

  • Éppen ezért nem foglalkozik azokkal a kritikákkal, amelyek szerint egy érvényesség határán billegő szavazásnál a részvételre buzdítás inkább a kormány érdekeit szolgálja. Tippelni nem szeretett volna az igenek arányáról, de szerinte sokkal fontosabb az érvényességnél, hogy legyen igen szavazat is.

    Hozzátette, a nem melletti kampány mellett Dávid és Góliát küzdelméhez hasonlít a Liberálisok tizmilliós kampánya. Szülővárosában, Gyöngyösön szavazott a 24-es szavazókörben, a Jeruzsálem utcai bölcsödében.

  • A 16,37 százalékos országos részvételi arány a népszavazások történetének harmadik legalacsonyabb adata, az 1990-es, közönybe fulladt referendumé (ott nap végére jött össze a 14%) és a 2004-es, kettős állampolgárságról szólóé volt alacsonyabb (akkor ott 11-ig 12,13% szavazott).

    Az elmúlt húsz év választási tendenciái alapján két dolgot lehet látni:

    • A nap végéig urnában kerülő szavazatok 21-25 százalékát (átlagosan 23,33 százalékát) 9 és 11 óra között adják le, illetve
    • délelőtt 11 óráig jellemzően leadják a szavazatok 37-40 százalékát (átlagosan 37,38 százalékát).

    Ha ebből a kettőből kiindulva időarányos becsléseket csinálunk, az látszik, hogy a választási részvétel

    40-44 % között lehet,

    vagyis az érvénytelen szavazatok nélkül is elbukik a népszavazás.

  • A kvótanépszavazásban egyebek mellett nagy szerepet játszik, hogy a lakók találkoztak-e már migránsokkal. A Délmagyar kollégái Röszkére mentek el, hogy megtudják, mennyiben befolyásolta ez a helyiek véleményét.

    Röszkén és Szegeden szavazhatnak azok a rendőrök, akik a határon teljesítenek szolgálatot és úgy látszik, élnek is a jogukkal. A lap szerint volt, aki munka után rögtön szavazni ment, pulcsival takarva el Rendőrség feliratú pólóját.

    Sok röszkei is szavazott már. Egy fiatal férfi szerint a helyiek 90-95 százaléka el fog menni szavazni. A Délmagyar a szavazókörben azt is megtudta, hogy sokan a 10 órás mise után akartak szavazni. Akikkel ők beszéltek, mindannyian nemmel szavaztak.

  • Át kellett öltöznie egy szavazatszámláló bizottsági tagnak

    Az NVI szerint eddig öt olyen esetet jelentettek a helyi szavazatszámláló bizottságok szerte az országban, amik rendkívüli eseménynek számítanak, de egyik sem befolyásolta számottevően a népszavazás menetét:

    • Hevesvezekényen korán reggel volt pár perces áramszünet, de emiatt a szavazást nem függesztették fel
    • Szekszárdon az egyik szavazókörzetben darázsrajzás történt, így a szavazókört egy másik terembe kellett költöztetni
    • Velencén az egyik szavazatszámlálóval lecseréltették a ruháját, mert az a választópolgárok befolyásolására alkalmas volt (az nem derült ki, mi volt rajta)
    • A XV. kerületben gyanús csomag miatt zárták le az egyik szavazókört, de a tűzszerészek nem találtak semmit
    • Kiskunmajsán a szavazatszámláló bizottság egyik tagja rosszul lett, orvoshoz kellett vinni
  • Vallásüldözés folyik, nem akarunk muszlimokkal együtt élni, adta meg elutasító szavazatának okát egy apáca, aki a vele lévő rendfőnöknő rosszalló pillantásai és a sajtóra vonatkozó megvető megjegyzései ellenére is hajlandó volt válaszolni. Az apáca szerint keresztényeknek viszont segítséget nyújtana a rend, ha kérik a rászorulók, az azonban a válaszból a rendfőnöknő gyorsított sétája miatt már nem derülhetett ki, hogy ez a hosszabbtávú letelepítést vagy csak rövid idejű elszállásolást jelentene-e.

  • A szavazókörök nyitása utáni első öt órában 16,37 százalék, 1 307 276 ember ment el szavazni. Budapesten továbbra is a legalacsonyabb, 13,13 százalékos a részvétel.

    A megyék közül Győr-Moson-Sopronban volt a legmagasabb, 18,54 százalék, míg a legalacsonyabb Borsod-Abaúj-Zemplénben 14,61-gyel. A következő adat 13 órakor jön majd.

  • A Demokratikus Koalíció még soha nem találkozott olyan "erőszakhullámmal", mint az elmúlt hetekben folytatott kampányuk során - mondta a párt szóvivője vasárnap Budapesten.

    Gréczy Zsolt a sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kampányban 1700 helyszínre települtek ki, és a "kormányzati gyűlöletkampány hatására" aktivistáikat és szimpatizánsaikat "rendszeresen támadták meg agresszív, jobboldali figurák".

    Az Örs vezér téren, a Corvin negyedben és Maglódon felrúgták kitelepülő pultjaikat, Hajdú-Bihar megyében egy aktivistájukat tonfával kergették, a XI. kerületben pedig egy járókerettel közlekedő szimpatizánsukat ütötték meg - közölte.

    A politikus szégyenletesnek nevezte, hogy a "jobboldal magyarok elleni támadásokat vitt véghez", és a kormány egyszer sem határolódott el a gyűlölet-bűncselekményektől.

    Előfordultak olyan esetek is, amikor a szomszédos kitelepülő pulttól jöttek át és támadtak rá az aktivistákra - felelte arra a kérdésre, honnan tudják, hogy a támadók a jobboldalhoz köthetőek.

  • A reggel 9-kor mért adatok szerint országosan 7,25 százalékos volt a részvétel, a fővárosban viszont csak 4,85 százalékos. Ez elképesztően nagy különbség, pláne az elmúlt népszavazások fényében, nézzék csak:

    Helye 2016 népszavazás 2008 népszavazás 2004 népszavazás 2003 népszavazás
    Budapest 4,85 6,13 4,58 7,99
    Országos átlag 7,25 7,66 4,12 7,68
    Második legpasszívabb megye 6,33 6,59 3,43 6,52
    Budapest és az átlag különbsége -2,4 -1,53 0,46 0,31
    Budapest és a második legpasszívabb megye különbsége -1,48 -0,46 1,15 1,47

    Az adatokból jól látszik, hogy a fővárosban a reggeli órákban a kettős állampolgárságról és az EU-csatlakozásról rendezett népszavazáson volt az átlagot meghaladó, a 2008-as, tandíj ellenin az országos átlag alatti a részvétel, de ekkora különbség az aktivitásban (inkább passzivitásban) még nem látszott.