Északnyugat-Magyarország indult be legjobban a szavazástól

DEBRE20161002005
2016.10.02. 23:34
Százszázalékos feldolgozottság alapján elmondható, hogy a három északnyugat-dunántúli megye, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas is a legaktívabb szavazók között volt, olyannyira, hogy Vasban és Győr-Moson-Sopronban szavaztak a legnagyobb arányban, ha a két, tradicionálisan fideszes megyén múlik, érvényes lett volna a népszavazás. Mindhárom megyében elsöprő többséggel nyertek a nemek.

A három megyében kiválogattunk pár érdekesebbnek tűnő települést is, megmutatjuk, hogyan szavazott az MSZP-s Ajka és Répcelak, vagy a jobbikos Tapolca, Devecser és Gasztony. De azt is megvizsgáltuk, hogy milyen hatása volt migránsválságnak a közvetlenül érintett Hegyeshalmon, és hogy mit jelentett a vámosszabadi menekülttábor.

Az országos szinten legaktívabb Vas megyében a választásra jogosultak 52,01 százaléka jelent meg. A csaknem 100 ezer szavazó 4,36 százaléka döntött úgy, hogy valamilyen módon érvénytelen szavazólapot ad le, az érvényes a többi közül elsöprő fölényben, az országos átlaghoz igazodó 93,4 százalékos többségben voltak a nemek.

Vas megye egyetlen MSZP-s teleülésén, Répcelakon sem az érvénytelen, sem az igen szavazatok aránya nem volt kirívó az országos átlaghoz képest, sőt, a majdnem 60 százalékos részvételi arány jóval az országos mutató fölött volt. Kisebb érvénytelen aránnyal, de így szavazott nagyjából a jobbikos Gasztony is.

Némiképp meglepő módon sem Körmend, sem Szentgotthárd, tehát két olyan település, amin át vonultak a migránsok, és amelyek felmerültek, mint később építendő menekülttáborok lehetséges helyszínei, nem tért el az országos átlagtól sem részvételi arányban, sem érvénytelen vagy igen szavazatok között.

Érdekesség, hogy Egeralján 135, Hosztóton és Kékkúton 40, Megyeren pedig 11 megjelent szavazóból mind nemmel voksolt.

Győr-Moson-Sopron megye több települése is közelről tapasztalta a 2015-ös migránsvonulást, ez viszont nem látszott meg a népszavazáson. Az a Hegyeshalom, amin keresztül vonattal, gyalog és busszal is haladtak át nyugatra a menekültek, alig 50 százalékos részvételi aránnyal szavazott. Vámosszabadin, ahol menekülttábor van, magasabb részvételi arány mellett hozott magasabb arányt az igenek és az érvénytelen szavazatok között, de a nemek (93,4 százalék) itt is óriási többségben voltak a szavazók között. A lehetséges menekülttábori helyszínek között emlegetett Vámosszabadi is leginkább az országos átlagot hozta minden tekintetben, egyedül a 60 százalékhoz közelítő részvételi arány tért el.

A megye egyetlen települése, ahol minden leadott szavazat nemre ment, Cakóháza volt, itt 31-en jelentek meg az urnánál, és senki sem szavazott igenre, vagy érvénytelenül.

A két megyei jogú város, Győr és Sopron is hasonló mutatókkal szavazott, 6 százalék körül volt az érvénytelen szavazólapok aránya, és a nemek is hatalmas fölényben, 95 százalék fölött voltak.

Veszprém megye elmaradt az 50 százalékos részvételi aránytól, aki viszont elment szavazni, az ebben a megyében is egyértelműen a nem mellett állt ki (93 százalék).

A megye városai közül (Veszprémet is beleértve) Balatonkenesén volt a legnagyobb a részvételi arány valamivel 50 százalék fölött, az MSZP-s Ajka és a jobbikos Devecser, illetve Tapolca lefelé húzta az átlagot. Ajkán például 40 százalék alatti volt a szavazási arány.

Halastón (51), Iklanberényben (32), Kiszsidányban (37), Nagytilajon (37) és Szaknyéren (34) mindenki, aki megjelent, nemmel szavazott.

Miért látok az Indexen más adatokat, mint a választási irodánál?

Megnéztem a megyém/városom/kerületem adatait az Indexen és a választási irodánál, és választási iroda szerint magasabb volt a "nem" szavazatok aránya. Ki csal? Nyugodjon meg drága olvasó, senki. Mi segítünk egy kicsit jobban értelmezhetővé tenni a dolgokat, és azt mutatjuk, ami valóban érdekes: hogyan szavaztak azok, akik elmentek, és leadtak szavazatot, legyen az igen, nem vagy érvénytelen. A választási iroda az érvényes, tehát az "igen" és a "nem" szavazatok összesítésével nyert eredményt közli. Így az igenek és a nemek együtt adnak ki 100 százalékot. Az érvénytelen szavazatokat nem az igen-nemekhez viszonyítják, hanem az összes leadott szavazaton belüli arányukat mutatják meg, így azok száma az igen-nemek számával közvetlenül nem vethető össze - csak nálunk.