Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugat- és Dél-Dunántúl: Baranya megyében szavaztak legkevesebben

D  US20161002008
2016.10.02. 23:29
Százszázalékos feldolgozottságnál Baranya, Tolna, Zala és Somogy megyében mindenhol érvénytelen lett a kvótanépszavazás, Baranya megye eredményei lógnak csak ki valamelyest a térségi eredmények és részvételi adatok közül, ott ugyanis magasabb az érvénytelen szavazatok száma. Kiválogattunk néhány érdekes települést a térségből, megnéztük, hogyan szavazott az MSZP-s vezetésű Sámod, a migránshullámot átélő Beremend vagy a jobbikos Bánokszentgyörgy.

A horvát határ közeli Beremenden még az országos és megyei átlagnál is jóval kevesebben szavaztak, a választópolgárok mindössze 37 százaléka járult az urnákhoz. Pedig ez az a baranyai település, ahol tavaly szeptemberben ezrével lépték át a menedékkérők a határt, de úgy tűnik, emiatt most mégsem tombolt a beremendiekben a vágy, hogy mindannyian elmenjenek szavazni, és kifejezzék véleményüket a migránsokról.

Az MSZP-s polgármesterségű Sámodon annál inkább, ott a választók több mint fele szavazott, és a 173 fős településen jóval magasabb az igen szavazatok aránya, mint az országosan jellemző. Pedig eléggé zavaros volt az MSZP kommunikációja a kampányban, a pártvezetés egy csomó ellentétes dologgal igyekezett összezavarni a választókat: hol távolmaradásra, hol érvénytelen szavazásra, hol igen szavazatra, hol pedig nem szavazatra buzdítottak. 

A jobbikos Bánokszentgyörgyön kiemelkedően magas volt a részvételi arány, és a nem szavazatok aránya is, de a Somogy megyei Gyékényesen még a bánokszentgyörgyieknél is többen mentek el szavazni. Gyékényest közelről érintette a menekültválság: a települést Horvátországgal összekötő vasúti hídon tavaly szeptemberben ezrek sétáltak Magyarországra a sínek között, aztán Nagykanizsa felé vették az útjukat.

Miért látok az Indexen más adatokat, mint a választási irodánál?

Megnéztem a megyém/városom/kerületem adatait az Indexen és a választási irodánál, és választási iroda szerint magasabb volt a "nem" szavazatok aránya. Ki csal? Nyugodjon meg drága olvasó, senki. Mi segítünk egy kicsit jobban értelmezhetővé tenni a dolgokat, és azt mutatjuk, ami valóban érdekes: hogyan szavaztak azok, akik elmentek, és leadtak szavazatot, legyen az igen, nem vagy érvénytelen. A választási iroda az érvényes, tehát az "igen" és a "nem" szavazatok összesítésével nyert eredményt közli. Így az igenek és a nemek együtt adnak ki 100 százalékot. Az érvénytelen szavazatokat nem az igen-nemekhez viszonyítják, hanem az összes leadott szavazaton belüli arányukat mutatják meg, így azok száma az igen-nemek számával közvetlenül nem vethető össze - csak nálunk.

 Borítókép: MTI / Ujvári Sándor