Nyugat- és Dél-Dunántúl: Baranya megyében szavaztak legkevesebben

D  US20161002008
2016.10.02. 23:29
Százszázalékos feldolgozottságnál Baranya, Tolna, Zala és Somogy megyében mindenhol érvénytelen lett a kvótanépszavazás, Baranya megye eredményei lógnak csak ki valamelyest a térségi eredmények és részvételi adatok közül, ott ugyanis magasabb az érvénytelen szavazatok száma. Kiválogattunk néhány érdekes települést a térségből, megnéztük, hogyan szavazott az MSZP-s vezetésű Sámod, a migránshullámot átélő Beremend vagy a jobbikos Bánokszentgyörgy.

A horvát határ közeli Beremenden még az országos és megyei átlagnál is jóval kevesebben szavaztak, a választópolgárok mindössze 37 százaléka járult az urnákhoz. Pedig ez az a baranyai település, ahol tavaly szeptemberben ezrével lépték át a menedékkérők a határt, de úgy tűnik, emiatt most mégsem tombolt a beremendiekben a vágy, hogy mindannyian elmenjenek szavazni, és kifejezzék véleményüket a migránsokról.

Az MSZP-s polgármesterségű Sámodon annál inkább, ott a választók több mint fele szavazott, és a 173 fős településen jóval magasabb az igen szavazatok aránya, mint az országosan jellemző. Pedig eléggé zavaros volt az MSZP kommunikációja a kampányban, a pártvezetés egy csomó ellentétes dologgal igyekezett összezavarni a választókat: hol távolmaradásra, hol érvénytelen szavazásra, hol igen szavazatra, hol pedig nem szavazatra buzdítottak. 

A jobbikos Bánokszentgyörgyön kiemelkedően magas volt a részvételi arány, és a nem szavazatok aránya is, de a Somogy megyei Gyékényesen még a bánokszentgyörgyieknél is többen mentek el szavazni. Gyékényest közelről érintette a menekültválság: a települést Horvátországgal összekötő vasúti hídon tavaly szeptemberben ezrek sétáltak Magyarországra a sínek között, aztán Nagykanizsa felé vették az útjukat.

Miért látok az Indexen más adatokat, mint a választási irodánál?

Megnéztem a megyém/városom/kerületem adatait az Indexen és a választási irodánál, és választási iroda szerint magasabb volt a "nem" szavazatok aránya. Ki csal? Nyugodjon meg drága olvasó, senki. Mi segítünk egy kicsit jobban értelmezhetővé tenni a dolgokat, és azt mutatjuk, ami valóban érdekes: hogyan szavaztak azok, akik elmentek, és leadtak szavazatot, legyen az igen, nem vagy érvénytelen. A választási iroda az érvényes, tehát az "igen" és a "nem" szavazatok összesítésével nyert eredményt közli. Így az igenek és a nemek együtt adnak ki 100 százalékot. Az érvénytelen szavazatokat nem az igen-nemekhez viszonyítják, hanem az összes leadott szavazaton belüli arányukat mutatják meg, így azok száma az igen-nemek számával közvetlenül nem vethető össze - csak nálunk.

 Borítókép: MTI / Ujvári Sándor