Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Többen szavaztak a kvóta ellen, mint 2003-ban az uniós csatlakozásra

BSZ 7122
2016.10.02. 22:05

Előreláthatóan mintegy 3,21 millió nem szavazatot adtak le a kormány kérdésére a mai kvótanépszavazáson. A rendszerváltás utáni Magyarország történetében ritka, hogy ennyi választó képviseljen egy kérdésben politikailag azonos véleményt, most ezt a számot próbáljuk politikatörténetileg relativizálni.

Az 1990-es, a rendszerváltást megkoronázó parlamenti választáson a rendszerváltó pártokra (az MSZP-n és az MSZMP-n kívül az összes többire) az első fordulóban 4,194 millió szavazat érkezett. Ezt a rekordot azóta sem sikerült megdönteni.

Fél évvel korábban, az 1989. novemberi „négyigenes” népszavazáson valódi tétje csak a köztársasági elnök megválasztásának időpontjáról szóló kérdésnek volt, és ez teljesen megosztotta a szavazókat. A másik három kérdésben viszont hatalmas volt az egyetértés. 4,115 millióan szavaztak arra, hogy az MSZMP elszámoljon a vagyonáról, 4,102 millióan száműzték volna a pártszerveket a munkahelyekről, és 4,068 millióan támogatták a Munkásőrség feloszlatását.

A 2008. márciusi, a Gyurcsány-kormányt a reformok útjáról végképp leterelő szociális népszavazáson 3,386 millióan szavaztak a kórházi napidíj, 3,321 millióan a vizitdíj és 3,310 millióan a felsőoktatási tandíj ellen.

Az 1997. novemberi, az ország NATO-csatlakozásáról szóló népszavazáson 3,344 millióan voksoltak igennel.

1994-ben a népszerűtlen jobboldali koalíciót az MSZP–SZDSZ(–Agrárszövetség) szociálliberális koalíció váltotta le. Ennek pártjaira a második fordulóban 3,173 millióan szavaztak.

2003 áprilisában, a Magyarország európai uniós tagságáról szóló népszavazáson 3,056 millióan szavaztak a csatlakozásra.

Bónusz: a 2014-es parlamenti választáson a Fidesz(–KDNP) és a Jobbik országos listáira együtt 3,285 millió szavazat érkezett. Ezek semmiképp nem tekinthetők egyező politikai akarat megnyilvánulásának, de az adat annyira közel van a mai, a Fidesz és a Jobbik által támogatott  nemek számához, hogy érdekességképpen mégis ideírom.