Zuglóban nem mindenhol sikerült titkosra a szavazás

2016.10.02. 16:06

Olvasónk, Annamária küldött egy levelet, amelyben az áll, hogy a zuglói 004-es számú szavazókörben (Erzsébet királyné útja 35-37., Jókai Mór Ált. Isk.) nincsenek szavazófülkék.

"A mellettem lévő szavazását egyértelműen láttam. A hátam mögött lévő bizottsági tagok csak akkor nem látták szerintem, hogy mit szavaztam, ha nem akarták. Hogy érvényesül így a titkos szavazáshoz való jog?!" - kérdezte. 

Megnéztük a szavazókört, tényleg furcsa az egész, bár végül is rá lehet fogni, hogy valami fülkeszerűségben szavaz, aki szavaz.

sdcsdc
Fotó: Németh Péter

Aztán délután befutott egy újabb levél: Várnai László helyi önkormányzati képviselő küldött el lapunknak két, állítása szerint neki küldött panaszt, szintén zuglói szavazóktól.

Az első így szól:

Tutira begyakoroltam két smároló csörgőkígyót, erre nemhogy fülke nem volt a szavazóhelyiségben, de még egy bácsi nagyon figyelte, hogy hogyan szavazunk. Így nem lehet alkotni!

A másik pedig így:

Elmentem szavazni, Zugló, Narancs óvoda (nomen est omen), 51. és 55. szavazókörzet. Nincs szavazófülke, csak kartonpapírokkal elválasztott valami - egy bkk-automatánál konkrétan nagyobb privát terem van. Kedvesen megjegyzik, hogy itt kint is lehet ikszelni. Mondjuk legalább a csendőr nem kérdezte meg, hová szeretnem tenni az ikszet. Még mindig nem tértem magamhoz.

Kerestük Listár Dánielt, a Nemzeti Választási Iroda kommunikációs főosztályvezetőjét. Azt mondta, ebben a választási bizottságok lesznek az illetékesek. Ha valaki hivatalosan panasszal él, akkor majd kivizsgálják, hogy szabályosak voltak-e a fülkék.