Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Budapesten győztek igazán az otthon maradók

MG 2425
2016.10.03. 00:02 Módosítva: 2016-10-03 00:08:40

Bár Orbán Viktor a kvótanépszavazás eredményét ünneplő beszédében arról beszélt, a magyarok szavazatai alapján Brüsszel helyett Budapesten kell dönteni arról, hogy kivel éljenek együtt a magyarok, az egész országban a budapestieket érdekelte a legkevésbé a Fidesz kvótanépszavazása. 

A fővárosban összesen 529 476 választó jelent meg a népszavazáson, ami az összes szavazó 39,41 százaléka. Ezzel Budapestnek – ahol jellemzően jóval az átlag fölött szokott lenni a választási részvétel – sikerült minden megyét alulmúlnia. Ebből az 529 476 emberből 528 679-en adtak le szavazólapot, amelyből 

  • 456 593-en, vagyis 86,36 százalékon a nem volt beikszelve,
  • 62 224 darab, azaz 11,76 százalék érvénytelen volt,
  • a cetlik 1,86 százalékán, összesen 9862 darabon pedig az igenre szavaztak. 

Bár a nemek minden kétséget kizáróan győztek a fővárosban is, Budapest az otthon maradók mellett az érvénytelenül szavazók számában is kiemelkedik az országból: egyik megyében vagy nagyvárosban sem rajzoltak, ragasztottak, tépkedtek és duplaikszeltek annyian, mint Budapesten. A városok közül csak Szeged ért valamennyire Budapest nyomába az érvénytelen szavazatokban, ott 10,16 százalék szavazott érvénytelenül. 

Ahogy az már kora délután is látszott, a kvótanépszavazás leginkább a külső kerületek és a budai belváros lakóit mozgatta meg, míg a pesti belső kerületekben még a városi átlagnál is alacsonyabb volt a részvétel. Különösen

Kocsis Máté VIII. kerülete szerepelt le a mozgósításban,

itt ugyanis csak a választásra jogosultak 32,45 százaléka ment el szavazni, de több olyan szavazókörzet is volt, ahol a választók negyede sem jelent meg. Hasonlóan alacsony volt a részvétel a VI., VII. és IX. kerületben is.

A skála másik végén viszont a kampányba csak ímmel-ámmal beleálló Pokorni Zoltán vezette XII. kerület áll, ahol 46 százalékos volt a részvételi arány, és a Németvölgyi út egyik szavazókörében a választók 68 százaléka voksolt (igaz, összességében itt kevesebben szavaztak a nemre, mint mondjuk Kocsis kerületében). Ennél kicsit kevesebben, de szép számmal mentek el szavazni az I., II. és XI. kerületben is. 

A négy baloldali vezetésű kerületben alacsonyabb volt a részvétel, mint az aktív fideszesekben, Zuglóban és az Újlipótvárosban az érvénytelen szavazatok aránya is elég magas volt. Ebben a kategóriában az abszolút vezető a XIII. kerület, itt

a leadott szavazatok 15,75 százaléka volt érvénytelen.

A legnagyobb arányban a nemek Budafok-Tétényben, vagyis a XXII. kerületben győztek, itt az összes leadott cédula 88,15 százaléka a kormány szája íze szerint szavazott, arányaiban a legkevesebb nem pedig a VI. kerületben jött be, 82,14 százalék. 

Miért látok az Indexen más adatokat, mint a választási irodánál?

Megnéztem a megyém/városom/kerületem adatait az Indexen és a választási irodánál, és választási iroda szerint magasabb volt a "nem" szavazatok aránya. Ki csal?

Nyugodjon meg drága olvasó, senki. Mi segítünk egy kicsit jobban értelmezhetővé tenni a dolgokat, és azt mutatjuk, ami valóban érdekes: hogyan szavaztak azok, akik elmentek, és leadtak szavazatot, legyen az igen, nem vagy érvénytelen. A választási iroda az érvényes, tehát az "igen" és a "nem" szavazatok összesítésével nyert eredményt közli. Így az igenek és a nemek együtt adnak ki 100 százalékot. Az érvénytelen szavazatokat nem az igen-nemekhez viszonyítják, hanem az összes leadott szavazaton belüli arányukat mutatják meg, így azok száma az igen-nemek számával közvetlenül nem vethető össze - csak nálunk.

Borítókép: Németh Sz. Péter / Velvet