Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hol akadt el a fideszes gőzhenger?

2016.10.03. 08:21
Hiába, hogy soha nem látott egységben szavazott az ország – a nemmel szavazók aránya meghaladta a 92, az érvényesen szavazók között a 98 százalékot –, jogilag eredménytelen lett a vasárnapi menekültellenes népszavazás. Érvényesen ugyanis csak a választásra jogosultak mintegy 40 százaléka szavazott, de a szavazóurnáknál megjelentek aránya sem érte el nemhogy az 50, még a 45 százalékot sem.

Összességében több mint 3,2 millióan mondtak nemet, vagyis támogatták a kormánynak a Brüsszel és a menekültek elleni harcnak beállított kampányát; ez több, mint ahányan 2003-ban az ország európai uniós csatlakozására igennel szavaztak. Orbán Viktor és pártja erre hivatkozva győzelemként ünnepli az eredményt, ám a választás utáni eredményvárón a Fidesz vezető politikusainak arca másról tanúskodott (az ellenzékiek pedig egyenesen a bukásáról beszélnek).

Persze az érvényes szavazatok több mint 98 százalékának besöprése komoly fegyvertény, ám ha megnézzük az adatokat területi bontásban, látszik, hogy az ország korántsem volt olyan homogén.

Aki átaludta a tegnapi híreket, annak ezekkel a térképekkel segítünk átböngészni a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb eredményeit. A népszavazás kimenetelét temérdek cikkben elemeztük, itt most csak a számokat segítünk értelmezni.

Amint az látszik, csak két nyugati határszéli megyében érte el a részvételi arány az 50 százalékos érvényességi küszöböt, az országos adat pedig 43,35 százalék lett. Ebben a régióban láthatóan hatott az Ausztriába dolgozni átjárók tapasztalata: az, hogy a menekültválság hatására az osztrákok kerítést készülnek építeni több schengeni határszakaszon, valamint megnehezítették az átkelést, és így a jellemzően ingázó magyar munkavállalók életét. 

¬A nagyvárosokban többnyire nagyon alacsony volt a részvétel, amit a kisebb települések magasabb eredménye nem tudott kompenzálni. A nem szavazatok megyei eloszlása Budapestet leszámítva viszonylag homogén: az országos átlag 92,1 százalék, a fővárost leszámítva sehol nem volt 91 százalék alatt.

ORSZAGnagy cikk-1108.png

Az egész referendum legizgalmasabb adata viszont a 6,3 százaléknyi érvénytelen szavazat, amit nehéz nem az egész népszavazási színjáték elleni tiltakozásnak tekinteni. Különösen, ha megnézzük, hogy hol a legmagasabb az érvénytelenül szavazók aránya: az egyébként alacsony részvétellel is protestáló Budapesten megközelíti a 12 százalékot – a város egyes kerületeiben 15 százalék volt –, de az átlagot (főként Szegednek köszönhetően) jócskán meghaladó Csongrádban, valamint olyan hagyományosan baloldalinak számító megyékben, mint Baranya, Fejér vagy Komárom-Esztergom.

Részletes területi elemzések

Cikkünk az északkeleti megyék szavazásáról.

Ez pedig az alföldi megyékről.

Itt írtunk Budapestről.

A nyugati határvégekről itt írtunk.

Ez is Dunántúl, de a déli része.

Közép-Magyarországról itt olvashat.

A részvétel Budapesten sehol sem érte el az 50 százalékot, miközben a megyékkel összevetve a fővárosban szokott a legmagasabb lenni.

Ráadásul a legalacsonyabb adat a polgármesterek mozgósítását a leghangosabban sürgető fideszes Kocsis Máté vezette Józsefvárosban született  (32,4 százalék). Persze a Belvárost leszámítva a többi belső pesti kerület fideszes vezetői sem dicsekedhetnek. (Ebben a cikkben végigvettük, mely fideszesek készülhetnek arra, hogy a következő hetekben kellemetlen elbeszélgetésekre várják őket a pártközpontba; a névsorban nem csak fővárosi politikusok vannak.)

BUDAPESTnagy cikk 1140.png

A legaktívabbak a fővárosban a XII. kerületiek voltak, a jogosultak 46,1 százaléka szavazott. Az érvénytelen szavazatok aránya az egész országban a XIII. kerületben volt a legmagasabb: majdnem minden hatodik szavazó (15,75 százalék) így demonstrált.

Érdekes, hogy az érvénytelen szavazatok aránya meglehetősen magas volt még olyan alapvetően jobboldalinak számító kerületben is, mint a II. vagy a XII. Igaz ugyanakkor, hogy ezekben, valamint a XI.-ben, a XII.-ben és két kelet-pesti peremkerületben, a XVI.-ban és a XVII.-ben az átlagot jócskán meghaladó részvételt sikerült felmutatni – igaz, ez azzal is járt, hogy a nem szavazatok aránya elmaradt az átlagtól. (A budapesti eredmények és részvételi adatok további elemzését ebben a cikkünkben olvashatja.)