Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Hol voltak hiperaktívak, és kik a legnagyobb trollok?

Hányan mennek el szavazni, és közülük hányan adnak le érvénytelen voksot? Nagyjából ez volt a tétje a vasárnapi népszavazásnak, az ugyanis nem volt kérdés, hogy a nemek lesznek óriási többségben.

Mindkét adatnak külön-külön is jelentősége van. A részvételi adat mutatja, hogy a Fidesznek és a Jobbiknak mennyire sikerült mozgósítania, mennyi az elkötelezett jobboldali szavazó adott településen, és mutathat valamit abból is, hogy egyes, a migráció által tényleg érintett részeken, például a déli határnál vagy a befogadóállomások környékén van-e különleges aktivitás. És persze lehet elemezgetni, hogy mi a viszony kelet és nyugat, városok és falvak, szegény és gazdag régiók között.

Az érvénytelen szavazatok aránya egy egész más jelenségre mutat rá. Ha eltekintünk a néhány véletlenül elrontott vokstól, akkor azt jelzi, hogy adott településen hányan vannak, akik fontosnak tartják, hogy aktívan kifejezzék véleményüket, és megmutassák, hogy részt akarnak venni a politikai döntésekben, de a mostani népszavazásban már a kérdésfeltevéssel sem értenek egyet.

Az Index településenként térképre tette ezeket az adatokat. Ha az egérmutatót a térképre teszi, megnézheti egyes környékek adatait.

Az első térképen a mostani átlagos részvételt, 43,36 százalékot jelöltük meg határként, az ennél kevésbé aktívak zölddel, az aktívabbak naranccsal és pirossal láthatók. A nyugati országrészben például sokan mentek szavazni, miközben például Miskolctól északra teljesen vegyesek a részvételi arányok, kiugróan aktív és inaktív falvak váltják egymást.

A második térképen az érvénytelen szavazatok arányát mutatjuk az összes leadott voks - tehát nem a szavazásra jogosultak - arányában. Itt az országos átlag 6,27 százalék volt, alatta zölddel, felette kékkel színeztünk. A nagyvárosokban és környékükön ez átlag feletti, miközben az apró települések - főként a délnyugati és az északkeleti országrészben - nem éltek az érvénytelen szavazás lehetőségével.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?