Gulyás szerint az alaptörvény-módosítással fog a majom a vízbe ugrani

2016.10.04. 12:39

Gulyás Gergely Fidesz-alelnök kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartott a népszavazás eredményével kapcsolatban. Mint Orbán is bejelentette hétfőn, kezdeményezni fogják az alaptörvény módosítását, Gulyás pedig hozzátette, hogy ezzel a lépéssel

  • ki akarják ugrasztani a nyulat a bokorból, 
  • és a majom is most fog ugrani a vízbe. 

Legalábbis nehéz máshogy értelmezni az alelnök elmondását: A Fidesz az ügyben nemzeti egység létrehozásában bízik, amikor a parlamentben mindenki bizonyíthatja, hogy szemben áll a kötelező betelepítési kvótával - idézi a politikust az MTI. 

Gulyás leszögezte, hogy a vasárnapi népszavazás részvételi adatainak értékelése nyomán nem keresnek felelősöket a Fideszben, "nincs ok erre, amikor majdnem 3,3 millió szavazatot sikerült elnyerni" - mondta.

A részvételt illetően külön védelmébe vette a VIII. kerület - ahol alacsony volt a részvétel - polgármesterét, Kocsis Mátét (Fidesz-KDNP). Szavai szerint a balliberális média egy részében ellene folytatott "sajtóhadjáratnak" semmilyen alapja nincs, az ő budapesti Fidesz-elnöki tevékenységét a kormánypártban osztatlan elismerés övezi, Józsefvárosban pedig egyébként mindig alacsony a részvétel.

Nem világos, mire gondolt Gulyás, amikor azt mondta, hogy a Kocsis ellen folytatott sajtóhadjárat alaptalan, ugyanis az nem képezheti vita tárgyát, hogy Kocsis kerületében kirívóan alacsony volt a népszavazáson való részvételt. 

Az érvénytelenséggel kapcsolatos vitákat a frakcióvezető-helyettes másodlagosnak nevezte, a referendum célja ugyanis egyértelműen az volt - mondta -, hogy a kormány kapjon olyan felhatalmazást, amely a brüsszeli tárgyalásokon segít megakadályozni a felső korlát nélküli, kötelező betelepítési kvóták elfogadását. "Ehhez a célhoz közelebb jutottunk" az elért eredménnyel - jelentette ki.