Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány eladta sokat támadott cégét másfél milliárdért

2016.10.04. 10:02

Februárban jelentette be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, hogy kiszáll az üzleti életből. Az év elején már egy német cégnek eladta a hengergumizó cégét, a Béta-Roll Zrt-t, most pedig a korábban sokat támadott cégétől, a Motimtól vált meg teljesen, értesült az Index.

Az Altus Portfolió Kft. - ennek a cégnek Gyurcsány Ferenc a tulajdonosa, az ügyvezetője pedig Dobrev Klára, Gyurcsány felesége - értékesítette a tulajdonában lévő, "az alaptőke 49,78 százalékát kitevő részesedését jelentő Motim Zrt. részvényeit a GPS Kft. részére" - közölte az Indexszel Dobrev Klára.

A GPS Kft. a Motim Zrt-ben eddig is jelentős részvénytulajdonnal rendelkező szakmai befektető, a cég korábbi menedzsmentje, mondta Dobrev. Az ügylettel az Altus Portfolió tulajdoni részesedése a Motimban megszűnt, képviselői a Motim felügyelő bizottsági tagságukról lemondtak. A változásokat a cégbíróság 2016. szeptember 29-én bejegyezte, mondta Dobrev.

A tulajdonrészért Gyurcsány másfél milliárd forintot kapott, ebből azonban még adóznia kell.

A Motimot, korábbi nevén Mosonmagyaróvári Timföld és Műkorundgyárat 1934-ben alapították, ez volt az ország első timföldgyára. 1995-96-ban privatizálták, ekkor lett Gyurcsányé, és emiatt sokat támadták miniszterelnöksége idején. 2005-ben például a Fidesz szervezésében a gyár bejáratánál tartott ülést egy vizsgálóbizottság.

Gyurcsány korábban azzal indokolta a Motim esetleges eladását, hogy "jobb az, ha az aktív politikusnak nincs működő vállalkozása, ez tisztább helyzetet jelent".