Gyurcsány eladta sokat támadott cégét másfél milliárdért

2016.10.04. 10:02

Februárban jelentette be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, hogy kiszáll az üzleti életből. Az év elején már egy német cégnek eladta a hengergumizó cégét, a Béta-Roll Zrt-t, most pedig a korábban sokat támadott cégétől, a Motimtól vált meg teljesen, értesült az Index.

Az Altus Portfolió Kft. - ennek a cégnek Gyurcsány Ferenc a tulajdonosa, az ügyvezetője pedig Dobrev Klára, Gyurcsány felesége - értékesítette a tulajdonában lévő, "az alaptőke 49,78 százalékát kitevő részesedését jelentő Motim Zrt. részvényeit a GPS Kft. részére" - közölte az Indexszel Dobrev Klára.

A GPS Kft. a Motim Zrt-ben eddig is jelentős részvénytulajdonnal rendelkező szakmai befektető, a cég korábbi menedzsmentje, mondta Dobrev. Az ügylettel az Altus Portfolió tulajdoni részesedése a Motimban megszűnt, képviselői a Motim felügyelő bizottsági tagságukról lemondtak. A változásokat a cégbíróság 2016. szeptember 29-én bejegyezte, mondta Dobrev.

A tulajdonrészért Gyurcsány másfél milliárd forintot kapott, ebből azonban még adóznia kell.

A Motimot, korábbi nevén Mosonmagyaróvári Timföld és Műkorundgyárat 1934-ben alapították, ez volt az ország első timföldgyára. 1995-96-ban privatizálták, ekkor lett Gyurcsányé, és emiatt sokat támadták miniszterelnöksége idején. 2005-ben például a Fidesz szervezésében a gyár bejáratánál tartott ülést egy vizsgálóbizottság.

Gyurcsány korábban azzal indokolta a Motim esetleges eladását, hogy "jobb az, ha az aktív politikusnak nincs működő vállalkozása, ez tisztább helyzetet jelent".  • Hírek
  • Személyi kölcsön