Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ahol beintettek a NER-nek, és ahol összehozták a 100 százalékot

2016.10.04. 12:15

A vasárnapi népszavazás országos eredményei úgy alakultak, hogy

  • a választásra jogosultak 40,41 százaléka szavazott érvényesen, ezen belül
  • 1,67 százalék volt az igenek 
  • és 98,33 százalék a nem szavazatok aránya.

Persze ezek az átlagolt eredmények, amik elrejtik az egyes települések közötti különbségeket. Ebben a térképekkel telepakolt cikkben összeszedtük, hogy hol mennyien és hogyan szavaztak. 

De a négy legfurcsábban (pontosabban az átlagtól leginkább eltérően) szavazó településnek külön is utánajártunk.

Farkaslyuk, a szocialista bányászfalu

A 2000 fős Ózd melletti településen 1288 választóból 216-an mentek el szavazni, így 16,77 százalékos volt a részvételi arány. Ez a 40 százalékos országos átlaghoz képest kiugróan alacsony. Ráadásul a szavazatok 4,63 százaléka érvénytelen volt, és az érvényesek közül is 2,43 százalékot kaptak az igenek. Összesen 201 ember volt, aki elment és érvényesen nemet mondott a kormány kérdésére.

A faluról 2010-ben készült egy dokumentumfilm, annak kapcsán ezt írtuk Farkaslyukról:

„Magyarországon a bányák bezárásával rengeteg ember, köztük sok roma maradt munka nélkül, akinek többsége azóta sem (tehát immár több mint húsz éve) tud elhelyezkedni. Ráadásul a státuszvesztés az ő esetükben igen nagy volt, hiszen bányászként a nyolcvanas években az átlagfizetés tízszeresét is meg lehetett keresni, manapság azonban, mint az a filmben is elhangzik az egykori vájárok többsége a 28 ezer forintos segélyből, illetve közmunkából él.”

Felhívtuk a polgármestert, az MSZP-s Gábor Dezsőt, hogy az ő ellenkampányának köszönhető-e az alacsony részvétel. A válasza konkrét volt:

Nem.

Ugyanis ő nem mondta senkinek, hogy ne menjen el a szavazásra. Pedig országos szinten az MSZP bojkottra szólította fel a szavazókat. (Többnyire.)

De az az MSZP. Én meg Gábor Dezső vagyok. A szavazókra bízok mindent

– válaszolta kérdésünkre. Helyi ellenzéke nincs, rajta kívül mindenki függetlenként ül a testületben, vagyis az országos kormányzati média és plakátkampány ennyire képes a helyi fideszesek segítsége nélkül.

Baktalórántháza, ahol elítélt exfideszes sikkasztó a polgármester

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város a legnépesebb a listánkon, 4 ezer lakosa van, ebből 2800-an voltak választásra jogosultak. Itt a részvétel majdnem az országos duplája, 78,21 százalék lett. Az érvénytelenül leadott szavazólapok aránya 3 százalék volt, a 2124 érvényes voksnak a 98,49 százaléka volt nem szavazat. Ez azért is érdekes, mert a város közgyűlésében első látásra nincs ott a Fidesz–KDNP. Egy helyi politikai szervezet, a Baktalórántházáért Választási Szövetségé (BVSZ) az összes szék az önkormányzatban.

Ennek az oka az, hogy 2013-ban a korábbi fideszes polgármestert, Vida Károlyt két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla sikkasztás, jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, közokirat-hamisítás miatt. Nagy Lajos, a másodrendű vádlottja az ügynek ugyanezekért a bűncselekményekért másfél év, két évre felfüggesztett börtönt kapott. Nagy azóta nem a Fidesz színeiben indul, de a legutóbbi 2014-es önkormányzati választáson is ő nyerte a választást a BVSZ jelöltjeként. A Fidesz nem indított ellenjelöltet, és ellenzéki pártok jelöltjei sem indultak, csak függetlenek, de egyikük sem jutott be az önkormányzatba. A közgyűlésben mindenki a BVSZ tagja.

Nagy Lajos polgármestertől megtudtuk, hogy bár az országos átlagot nézve kimagasló eredmény a 78 százalékos részvétel, de érdemes visszanézni az elmúlt 15 év választási adatait: a településen mindig magasabb vagy sokkal magasabb volt a részvételi hajlandóság, mint az országos átlag, akár ennél is magasabb. Megnéztük, a 2014-es országgyűlési választáson például a település mindhárom szavazókörében 80 százalék feletti volt a részvétel, de a 2008-as népszavazásnál is a megyei átlag (51%) feletti, közel 70 százalékos (68%) részvételi arányt produkáltak a baktalórántháziak.

A másik okot pedig abban látta a polgármester, hogy a hivatalos országos kampányon túl a baktalórántházi képviselő-testület is elfogadott egy határozatot a betelepítési kvóta ellen, amit propagáltak is a városban. Ráadásul az igen vagy a távolmaradás melletti kampánnyal egyáltalán nem találkozott, ilyen plakátot nem látott.

Tiszabő, a legszegényebb település

Az észak-alföldi településnek 2100 lakosa van, a részvétel itt is kiugróan magas, 75,66 százalékos volt, de ami még meglepőbb: mindegyik szavazat érvényes volt, és mindenki nemmel szavazott.

Bruna László
Bruna László
Fotó: Magócsi Márton / abcug.hu

Az ország legszegényebb településeként elhíresült Tiszabőről és a 2014-ben megválasztott polgármesterről, Bruna Lászlóról az Abcúg írt riportot. Abból az derül ki, Bruna a korábbi fideszes polgármestert úgy győzte le, hogy a Fidesz kihátrált a 2014-ig regnáló Szabó Béla mögül. Bruna úgy szerezte meg a kormánypárt támogatását, hogy a helyi közmunka-programok szervezőjeként kampányolt. „A választásokon ötezer embert szereztem a Fidesznek a környékről” – mondta akkor.

A legutóbbi önkormányzati választások után óriási bulit rendezett a faluban, ahol felcsendült Mc Hawertől a „Polgármester, csak azt kérem, Hogy egy kis segélyt adjon nékem” refrénű mulatós dal is.

Azért lett ilyen az eredmény, mert azt akartuk, hogy ne jöjjenek be a migránsok. Tartottunk gyűlést is, és mindenki felfogta, hogy így kell szavazni

− mondta nekünk a polgármester, aki szerint az emberek hálásak neki, amiért munkát adott mindenkinek a Fidesz segítségével, és a bűnözést is visszaszorította, így hallgatnak rá. Megkérdeztük, volt-e bármilyen kampány az igen vagy az otthon maradás mellett: a polgármester nem tud élő kampányról, de MSZP-s plakátot látott.

Ebben a faluban mindenki fideszes, velem az élen

− tisztázta a helyzetet Bruna, aki szerint települése odatette magát, hogy ne telepíthessenek migránsokat az országba, és másoknak is ugyanígy kellett volna tenni. 

Iborfia, ahol 10 fő a népesség

Aki az interneten rákeres a Zala megyei településre, azt fogja látni, hogy az országos sajtó viszonylag sokat foglalkozik Iborfiával, méghozzá azért, mert a KSH 2014. január elsejei adatai alapján összesen nyolcan éltek itt.

A vasárnapi népszavazáson azzal vívták ki a figyelmet az iborfiaiak, hogy már délelőtt 11 órakor 100 százalékos volt a részvétel, a szavazatok 100 százaléka érvényes volt, és 100 százalék volt a nem szavazatok aránya. Mi hiába kerestük, a Hvg.hu viszont elérte a polgármestert, aki elmondta: mivel kötelező este 7-ig nyitva tartani a szavazóköröket, ezért a szavazatszámláló bizottságnak bekapcsolta az internetet, hogy legyen mivel elütniük az idejüket.

2014-ben mi is forgattunk Iborfián: akkor az EP-választás után voltunk, és szintén kiugróan magas volt a szavazási arány. Érdekes, hogy most 10-en szavaztak, ami a KSH 2014-es népességre vonatkozó adataihoz képest azt jelzi, hogy 2 ember beköltözhetett a faluba. Ez 25 százalékos népességnövekedés! Iborfiát egyébként csak pár kattintás végigjárni a Google Street View képein.