Spirituális üzenetet írnak bele az alkotmányba Orbánék

HUSZ2016
2016.10.05. 15:30 Módosítva: 2016.10.05. 15:33

A kormány kezdeményezni fogja az alkotmány módosítását, azzal az indokkal, hogy több mint 3 millió ember szavazott nemmel a kvótareferendumon – jelentette be szerdán Tuzson Bence. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint a nemmel szavazók „kiálltak Magyarország mellett", és azt is mondta, hogy politikai párt mögött soha nem állt ennyi ember. Elmondta a varázsszót: új egység.

Trócsányi László igazságügyi miniszter azt mondta, hogy tisztában vannak azzal, a népszavazás nem kötötte a kormányt ahhoz, hogy az alkotmányt módosítsa,

ez tehát nem jogi, hanem politikai következménye a szavazásnak. 

Trócsányi hangsúlyozta: az EU-nak nincs alkotmánya, hanem szerződése. A tagállamoknak viszont alkotmánya. Szerinte fontos, hogy összhang legyen a kettő között, a magyar alkotmány is konform az EU-s szerződéssel. Ugyanakkor szerinte az EU-s jognak nincs elsőbbsége, a bírói gyakorlat az, ami ezekkel a kérdésekkel foglalkozik, a szerződés nem tartalmaz ilyen elsőbbséget. 

Trócsányi szerint az unió tiszteletben tartja a nemzet identitását, ami elválaszthatatlan része az alkotmányos berendezkedésnek. Arról is beszélt, hogy az uniós jog nem sértheti egy tagállam alkotmányos identitását.

Amit mi most rögzíteni fogunk, az a keret, ami az alkotmányos identitásunkat tartalmazza

– mondta a miniszter.

Mi eurokonform alkotmánymódosítást készítünk elő – hangsúlyozta, de szerinte fontos, hogy a nemzeti és alkotmányos identitás is védve legyen.

Bízunk benne, hogy a politikai pártokkal észszerű kompromisszumot tudunk kötni, és támogatni fogják a pártok a módosítást.

Az alkotmány soha nem lehet részletező

– mondta a miniszter arra a kérdésre, hogy mégis mit részleteznek majd ebben a módosító szövegben. 

A keret egy spirituális üzenetet kell hogy tartalmazzon

– mondta. Ebben a keretben fontos állítások lesznek a területről és a népességről is, de nem lesz szükség az értelmezésre, hanem csak egy konkrét eset kapcsán. 

A normaszöveg még nincs kész, hétfőn nyújtják majd be a parlamentbe.

Tuzson szerint az EU-nak a talpán kell állnia, ami azt jelenti, hogy a tagállamok döntései vannak elől, erre épülhetnek csak az unió döntései, és nem fordítva. 

Mit mond az EU alapszerződése?

Az Európai Unióról szóló szerződés, az EU alapszerződése kimondja, hogy az Unió tiszteletben tartja a tagállamok nemzeti identitását, „amely elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésének” (4. cikk (2)). Az EU tiszteletben kell hogy tartsa az alapvető állami funkciókat, köztük az állam területi integritásának biztosítását, a közrend fenntartását és a nemzeti biztonság védelmét is.

Valószínűleg erre a tételre hivatkozik Orbán Viktor, amikor arról beszél, hogy az alkotmányos identitás körébe tartozó kérdésekben teljes szuverenitás illeti meg Magyarországot.

Az a kérdés tehát, hogy az uniós szinten jelenleg is vitatott menekült-áthelyezési javaslat veszélyt jelenthet-e Magyarország nemzeti identitására, a közrendre vagy a nemzeti biztonságra.  A javaslat arról szól, hogy nemzetközi védelemre jogosult menedékkérőket vegyen át az ország más uniós államoktól, abban az esetben, ha rövid idő alatt aránytalanul sok menedékkérelmet adnának le az Európai Unióban.

Érdekes jogi viták következhetnek, különösen azért, mert az uniós szerződés rögtön ezután következő bekezdése arra figyelmeztet, hogy 

„(3) Az Unió és a tagállamok a lojális együttműködés elvének megfelelően kölcsönösen tiszteletben tartják és segítik egymást a Szerződésekből eredő feladatok végrehajtásában.”