A párizsi és a brüsszeli hatóságok figyeltek fel a 200 ezer SIM-kártyára

2016.10.06. 20:30
A Népszabadság információi szerint egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták Salah Abdeslam és emberei azokat a magyar SIM-kártyákat, amelyekkel egymással és az Iszlám Állam rakkai főhadiszállásával is tartották a kapcsolatot.

Szerdán derült ki, hogy szervezett bűnözői körök egy hajléktalan nevére mintegy 200 ezer SIM-kártyát vásároltak a Magyar Telekomtól, a kártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolhatott, és mindez nem tűnt fel egyetlen magyar hatóságnak sem.

Így viszont eddig azt sem lehetett tudni, akkor egyáltalán hogyan derült ki mégis az ügy. A Népszabadság most azt írja, a TEK az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtti beszámolójában elismerte, hogy sem a hajléktalanról, sem a nevén lévő 200 ezer SIM-kártyáról valóban nem tudtak semmit, egészen addig, amíg a párizsi és a brüsszeli terrortámadások miatt

a Salah Abdeslam terrorszervezetének feltérképezésén dolgozó belga és francia hatóságok jogsegélykérelemmel meg nem keresték őket.

A párizsi és a brüsszeli nyomozás során figyeltek fel a hatóságok néhány magyar telefonszámokról bonyolított gyanús beszélgetésre. Ez után kérték fel a magyar hatóságokat a nálunk vásárolt SIM-kártyákkal bonyolított beszélgetések feltérképezésére és a telefonokat Magyarországon használó iszlamista terroristák mozgásának rekonstruálására.

A lap úgy tudja: a SIM-kártyákat egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták Sahal Abdeslam és emberei. Az általuk használt SIM-kártyák egy sokkal nagyobb csomag részei lehettek, korábban egy ismeretlen férfi vásárolt több tízezret egy Csepelen élő hajléktalan nevére.

A hajléktalan csak egy kártyát vásárolt személyesen, a többit már mások vették meg az ő adatait felhasználva, ráadásul különböző időpontokban, hónapokon át. Az alvilágnak és a terroristáknak azért van szükségük nagy mennyiségben ilyen kártyákra, mert egy kártyát általában csak egyszer használnak, majd kidobják azt, így nehezen lekövethetőek.

A Magyar Telekom nem foglalkozik azzal, ki hány SIM-kártyát vesz, és bár az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH), a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is kiemelt, napi kapcsolatban áll az összes mobil-és egyéb hírközlési szolgáltatóval, egyik hatóságnak sem tűnt fel mindebből semmi. Azaz a SIM-kártya ügyében legalább két szervezet felderítése hibázott; ha a hajléktalan nevére vásárolt SIM-kártyákból valóban jutott a terroristáknak is, akkor az a terrorelhárításért felelős TEK blamája.

Ne maradjon le semmiről!