Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Habony Árpád két külföldi kampányban is dolgozik

2016.10.06. 07:06 Módosítva: 2016-10-06 10:45:27

Nemzetközi politikai tanácsadó lett Habony Árpád, írja a Figyelő. Orbán Viktor láthatatlan tanácsadójának az amerikai Arthur J. Finkelsteinnel közös cége ugyanis legalább két nagyobb nemzetközi munkában is részt vesz. A Lánczi Tamás által vezetett londoni Danube Business Consulting Ltd. Horvátországban és Franciaországban is segíti a jobboldali pártok győzelmét.

Hirtelen megnőtt a magyar szavazók száma Horvátországban

A dologhoz valamelyest kapcsolódhat korábbi cikkünk, amiben azt írtuk: a horvát választások előtt hirtelen megnőtt a magukat magyarnak valló horvátok és romák száma. A gyanú szerint 200 kunával, liszttel, cukorral és tusfürdővel elősegített szavazógyarapodással sikerült kiütni a horvát magyarság baloldali képviselőjét, és a Fidesz favoritjának számító HDZ-s Jankovics Róbert került a helyére. A választási bizottság az ügyben született panaszokat mindenesetre elutasította.

A Figyelőnek több egymástól független forrás is megerősítette, hogy Habonyék cége dolgozik a konzervatív Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), és a visszatérésre készülő Nicolas Sarkozynek is. A HDZ Horvátországban 1990-1999 és 2003-2011 között is kormányon volt, de a fénye aztán megkopott. A Habonyék által segített kampányoknak is köszönhetően azonban 2015-2016-ra a párt visszaerősödött, és nemrég meg is nyerték a választást, bár a párt titkosszolgálati múlttal rendelkező erős embere, Tomislav Karamarko megbukott.

Nicolas Sarkozy 2007–2012 között volt Franciaország elnöke, és most ismét ringbe száll a 2017-es elnökválasztáson. A Figyelő úgy tudja, hogy Habonyéknak már tavaly év végén akadt munkájuk Sarkozy környezetében. Sarkozy kommunikációs tanácsadója azonban most a Figyelőnek azt mondta: nincs a környezetükben Monsieur Habony nevű személy, de még ezt a nevet sem hallotta soha.

A Figyelőnek ettől függetlenül az együttműködés tényét több forrás is megerősítette. A megbízáshoz Orbán beleegyezése is kellett, írja a lap. Sarkozy sikere ugyanis Orbán Viktornak is érdeke, aki erősebb magyar pozíciót akar kivívni az uniós családban, és ehhez jól jönne a vele sok mindenben hasonlóan gondolkodó Sarkozy.

Habony Árpád eredeti szakmájára nézve bútorrestaurátor, aki később koronaőr volt, ma pedig már az ország öt legbefolyásosabb embere között emlegetik. Karrierje ezúttal a nemzetközi porondon folytatódik. Habony Árpád korábban mindig tolmács segítségével dolgozott, de ismerői szerint angolja az utóbbi időben sokat fejlődött, és ha kell, már ezen a nyelven is szívesen osztja az észt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?