Két év után kiderült: Orbán személyesen rendelte el a norvég alapos civilek ellenőrzését

2016.10.06. 13:16 Módosítva: 2016.10.06. 16:12

Noha két évvel ezelőtt Lázár János adta az arcát a norvég alapos civilek vegzálásához, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egy perrel kiderítette, hogy hivatalosan Orbán Viktor rendelte el a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál (Kehi) a soron kívüli ellenőrzést.

Mindezt a TASZ tette közzé a honlapján. Azt írták, még 2014 szeptemberében perelték be a Kehit, 2015 februárjában a bíróság első fokon az ő javukra döntött, de az utasítást tartalmazó levél nyilvánosságra kerülésére egészen mostanáig kellett várniuk.

A Kehiről szóló kormányrendelet kimondja, hogy soron kívüli ellenőrzést

  1. kormánydöntés,
  2. miniszteri vagy
  3. miniszterelnöki utasítás

rendelhet el.

Megkérdeztük a Kehit, mennyire szokványos, hogy Orbán maga utasít, illetve 2014-ben ezen kívül milyen soron kívüli vizsgálatok indultak miniszterelnöki utasításra. A Kehi azt közölte, hogy a Kormány 2014 óta 35 ellenőrzést rendelt el. Hogy Orbán Viktor mennyit, azt nem árulták el, és a Miniszterelnöki Sajtóirodához irányítottak minket. Ott annyit közöltek, hogy 

A magyar állam azért tart fenn ellenőrző szerveket, hogy ellenőrizzék a közpénzek törvényes felhasználását és a szervezetek jogszerű működését. Természetesen a jövőben is ezt fogjuk tenni.

Vagyis most úgy tűnik, nem tudjuk meg, mennyire kaptak kitüntetett figyelmet Orbántól a norvég alapos civilek. A vizsgálatok eredménye egyébként, ahogy egy áprilisi cikkünkben összefoglaltuk, „a nagy semmi” lett.  • Tippek
  • Hitelkártya