Kirúgtak egy gyerekeket molesztáló papot

2016.10.06. 14:45

"Erotikus jellegű, túlzott bizalmaskodás körébe tartozó" cselekmények miatt mindennemű papi tevékenységtől eltiltott egy "aktív és eredményes lelkipásztori munkát végző" papot az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye. Az erről szóló közleményt a Magyar Kurír katolikus portálon tették közzé.

Az egyház illetékes hatósága széles körű vizsgálatot követő egyházi büntetőeljárás keretében döntött a büntetésről. Az Index úgy tudja, a végső szót a Hittani Kongregáció mondta ki a Vatikánban. Az érintett a döntést elfogadta, az egyházmegye pedig viselkedési kódexet állított össze a kiskorúakkal foglalkozó egyházi dolgozóknak.

A közlemény kitér rá, hogy korábban világi bíróság is foglalkozott az üggyel, de nem szabott ki büntetést. Az ügy feltárásán az Index hosszabb ideje dolgozik, információink szerint a pappal kapcsolatos állítások 2008-ban egy olyan világi büntetőügyben kerültek elő, melynek nem a pap volt a vádlottja. Akkor a szexuális visszaélés gyanújának azért nem lett következménye, mert a kérdéses cselekmények az akkori Btk. szerint addigra már elévültek.

A mintegy 18 évet felölelő ügyről szóló részletes, az áldozatokat is megszólaltató beszámolónkat a jövő héten olvashatják.