Egy ismeretlen fertőzés okozta három beteg halálát a kardiológiai intézetben

2016.10.07. 14:02 Módosítva: 2016.10.07. 14:53

Korábban ismeretlen fertőzési mechanizmus okozta három beteg halálát májusban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - ismertette Szentes Tamás országos tisztifőorvos az eset után végzett vizsgálat eredményeit pénteken, a fővárosi kórházban.

Szentes a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy egy vizes környezetben szaporodó baktérium,

a szakirodalomban még fel nem tárt módon okozott véráramfertőzést.

Dánielisz Ágnes, a vizsgálatot vezető főorvos elmondta, a gyógyszerek infúzióval történő hígítása során történhetett egy olyan lépés, ami a fertőzéshez vezethetett. Az intézet dolgozói a fertőzések megelőzésére szolgáló minden akkor ismert protokollt betartottak; ezért a történteknek nincs felelőse. Ennek ellenére kötelességüknek tartják egy olyan eljárás kidolgozását, amely a világon mindenhol megakadályozhatóvá teszi a hasonló fertőzéseket.

A kardiológia intézetben májusban néhány nap alatt öt súlyos szív- és érrendszeri, keringési betegségben szenvedő, intenzív kezelésben részesülő betegnél alakult ki heveny lefolyású lázas állapot, az esetek közül három volt végzetes.

Az egészségügyért felelős államtitkár az esetet követően az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivataltól kért vizsgálatot. A hivatal egy nappal később rendelte el a hatósági vizsgálatot, amelynek eredményeit pénteken ismertették.

Ofner Péter, a kardiológiai intézet főigazgatója úgy fogalmazott, nagy traumaként érték őket a történtek, ugyanakkor nagy megkönnyebbülés, hogy egyik dolgozójuk sem hibázott.