Kőszeg Ferenc: Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni

2016.10.07. 19:47

Az Élet és Irodalom legfrissebb számában A vég kezdete? címmel közölt írásábáan – amit a 24.hu szemlézett – Kőszeg Ferenc, volt SZDSZ-es politikus egy tőle igencsak meglepő kijelentést tesz, amikor arról ír: az Orbán-kormány leváltása érdekében akár még a Jobbikra is lehet szavazni.

Egészen pontosan így fogalmaz Kőszeg:

De mondok valamit, ami olvasóimat vélhetőleg még inkább felháborítja. Orbán ellenében még Vona Gáborra is lehet szavazni. Mert e pillanatban semmi sem előbbre való, mint Orbánt kirobbantani a székéből.

Kőszeg Ferenc 1988-ban a Szabad Kezdeményezések Hálózatának, később a Szabad Demokraták Szövetségének volt alapítója, a liberális párt színeiben 1990-től 1998-ig ült a parlamentben. Ő az egyik alapítója a Magyar Helsinki Bizottság jogvédő szervezetnek, aminek 1994-től ügyvezető igazgatója is volt.

Nem ő az első volt SZDSZ-es politikus, aki felveti, hogy a Jobbik is támogatható az Orbán-kormány leváltása érdekében. Idén májusban a szintén SZDSZ-alapító Haraszti Miklós, az EBESZ volt biztosa beszélt arról az ATV-ben, hogy a baloldalnak egy technikai koalíció keretében össze kellene fognia a Jobbikkal, különben az Orbán-féle centrális erőteret nem lehet megszüntetni, azaz nem lehet leváltani a Fidesz-kormányt.