Ők a legnotóriusabb munkakerülők a parlamentben

2016.10.07. 08:44
A Magyar Nemzet összesítéséből kiderül, két tucat olyan képviselő van, aki a 2014 óta tartó ciklusban több bizottsági ülésről hiányzott, mint amennyin jelen volt.

Az országgyűlési képviselők megtehetik, és meg is teszik, hogy rendszeresen nem járnak be a bizottsági ülésekre – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Azt számolták, a politikusok a 2014-ben induló parlamenti ciklusban hányszor ülték végig személyesen (helyettesítés nélkül) a bizottságaik üléseit. Nézze meg az eredményt ezen a képen.

Két tucat politikus hiányzott a számára kijelölt bizottság üléseinek legalább feléről – derült ki. Még rosszabb a statisztika, ha azt nézzük, melyik politikus nem vett részt az ülések legalább 40 százalékán sem. Ekkor már 39 politikus tekinthető rendszeres hiányzónak – ez a 199 fős parlament ötöde. Köztük ott van Mengyi Roland is, aki egy több százmillió forintos csalási botrány egyik érintettje, és a parlament már felfüggesztette a mentelmi jogát – írja a Magyar Nemzet.

Nemrég a sajtót kerülő Farkas Flórián (Fidesz) miniszterelnöki biztos kapcsán lehetett hallani, hogy olyan kevés alkalommal vett részt az európai ügyek bizottságának ülésein, hogy lecserélték. Hiányzásainak száma így is csak a dobogó második helyére volt elég.

A nyertes

Első helyen a fenntartható fejlődés bizottságából történő közel 90 százalékos hiányzással az a Simonka György áll, akiről nemrég azt írtuk: házkutatást tartott nála a Központi Nyomozó Főügyészség, és arról ís szóltak hírek, hogy állami támogatást vett fel napkollektorokra. 

A harmadik hely már nem a nagyobbik kormánypárté: a DK politikusa, Oláh Lajos szerezte meg. Az ellenzéki képviselő a külügyi bizottság üléseit csak elvétve látogatta: 57 alkalomból mindössze 11-szer volt jelen.

Az ellenzék is lóg

Az ellenzéki képviselők is előszeretettel maradnak távol: például az ötödik leggyakoribb hiányzó Lukács Zoltán (MSZP) volt, a hetedik Schiffer András, az LMP nemrég visszavonult politikusa, a kilencedik pedig a kétharmad lebontójaként megismert, függetlenként a parlamentbe jutó Kész Zoltán lett.

Előkelő helyen szerepel Rogán Antal is. Mielőtt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterré nevezték ki, ő volt a parlament gazdasági bizottságának elnöke, de a vezetői pozíció ellenére sem volt végig jelen az ülések közel 62 százalékán.

Figyelemre méltó a listán tizenötödik helyen szereplő Bíró Márk is, akinek neve a Fidesz néma leventéjeként vált ismertté, miután hat év alatt egyetlenegyszer sem szólalt fel a parlamentben.

Vannak jók is

Vannak jól teljesítő képviselők is: Répássy Róbertet (Fidesz) 2015 végén a törvényalkotási bizottság alelnökévé választották, még egyetlen alkalommal sem hiányzott. Tagja az igazságügyi bizottságnak is közel egy éve, aminek minden egyes ülésén ott volt. A szintén Fidesz-képviselő Pánczél Károly, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke sem hiányzott közel két és fél éves munkája alatt. Dúró Dóra (Jobbik) a kulturális bizottság elnökeként összesen egyszer hagyta ki az ülést, míg férje, a párt vezetéséből kiszorított Novák Előd a népjóléti bizottság munkájában minden egyes alkalommal részt vett, amíg annak tagja volt.