A Fidesz szerint semmi gond a sajtószabadsággal

2016.10.08. 15:50 Módosítva: 2016.10.08. 15:50

Hosszas hallgatás után a Fidesz is reagált a Népszabadság kiadásának felfüggesztésére, és bár nem annyira örömködő módon értékelték a helyzetet, mint Németh Szilárd alelnök, de a párt sajtóosztálya sem szomorú a történtek miatt.

A párt közleménye szerint ők a dolgot nem politikai, hanem ésszerű gazdasági döntésnek tekintik, hiszen a kiadó tájékoztatása szerint a lap ötmilliárd forintos veszteséget termelt.

Az lenne a sajtószabadság megsértése, ha beleszólnánk egy médiatulajdonos döntéseibe. Az MSZP-nek ezt nyilván nehéz elfogadnia, hiszen a lap korábban a párt tulajdona volt. Azonban érdekeltségüket 2015-ben eladták.

A Fidesz közleményében tehát egyfelől mossa kezeit, másrészt ötmilliárdos bukót emleget. Ez utóbbira hivatkozott a kiadó, a Mediaworks is, bár a dolog annyiban sántít, hogy ez a mínusz 2007 óta jött össze, a legutóbbi tulajváltás pedig két éve volt, és tavaly már nyereséges volt a Népszabadság. Tehát nem arról van szó, hogy elfogyott a pénz, vagy hogy hirtelen hatalmas mínuszba fordult volna az amúgy tényleg nem túl jól menő lap.

Ennél is érdekesebb, hogy médiapiaci pletykák szerint Mészáros Lőrinc áll a dolog mögött, sőt a Fidesz vezető politikusai is azt híresztelték az utóbbi hetekben, hogy övék a Népszabadság, és a kvótanépszavazás után szétszedik a lapot.

De a lap felfüggesztésének módja sem hidegfejű, racionális gazdasági döntésről árulkodik, hiszen a dolgozókat átverték és kizárták munkahelyükről szombat reggel. Erre egy sima pénzügyi döntésnél nem igazán lenne szüksége.