A TEK figyelni akarja a tömeges SIM-vásárlást

MZS 1719
2016.10.08. 09:14

Tételesen cáfolta a Terrorelhárítási Központ (TEK) a Nol.hu-n október 6-án megjelent "Egy arab tulajdonú magyarországi GSM-boltban vásároltak SIM-kártyákat a terroristák" című közlés valótlan állításait az MTI-nek küldött közleményében. Azt írják: 

Nem igaz a Népszabadság állítása, mely szerint:

  • "A párizsi és a brüsszeli nyomozás során figyeltek fel a hatóságok néhány magyar telefonszámokról bonyolított gyanús beszélgetésre. Ez után kérték fel a magyar hatóságokat a nálunk vásárolt SIM-kártyákkal bonyolított beszélgetések feltérképezésére és a telefonokat Magyarországon használó iszlamista terroristák mozgásának rekonstruálására."
  • "A TEK sem a hajléktalanról, sem a nevén lévő 200 ezer SIM-kártyáról nem tudott semmit, egészen addig, amíg a párizsi és a brüsszeli terrortámadások miatt Salah Abdeslam terrorszervezetének feltérképezésén dolgozó belga és francia hatóságok jogsegélykérelemmel meg nem keresték őket."

A fenti valótlan állításokkal szemben a valóság az, hogy a francia és a belga hatóságok eljárásaik során nem figyeltek fel magyar telefonszámokról bonyolított gyanús hívásokra, a jogsegélykérelemben nem hívták fel a magyar hatóságok figyelmét az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetésre. Salah Abdeslam Magyarországon használt belga telefonszámait, valamint a vele kapcsolatba kerülő terroristák által használt magyar telefonszámokat a TEK állapította meg. A magyar telefonszámok jelentős többsége egy természetes magyar személyhez, egy hajléktalan férfihez tartozott.

  • "Egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták Salah Abdeslam és emberei azokat a magyar SIM-kártyákat, amikkel egymással és az Iszlám Állam rakkai főhadiszállásával tartották a kapcsolatot."

A fenti valótlan állítással szemben a TEK szerint avalóság az, hogy a hajléktalan férfi adatainak felhasználásával az elmúlt évek során különösen nagy számú mobiltelefon előfizetést vásároltak többségükben ismeretlen személyek. A Salah Abdeslamhoz köthető terroristákhoz összesen nyolc hívószámot sikerült beazonosítani, melyek közül hatot - különböző személyek, különböző helyeken és különböző időpontokban - aktiváltak a hajléktalan férfi nevére. A terroristák a SIM kártyákat más-más helyről szerezték be, nem egy arab érdekeltségű GSM-boltban vásárolták.

A hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően a TEK nem rendelkezik online hozzáféréssel a távközlési szolgáltatók adatbázisához. Kizárólag konkrét esetekben van módja adatok lekérdezésére - szintén a jogszabályokban rögzített szigorú feltételek mellett - egy adott telefonszámmal kapcsolatban - közölték. A TEK-nek tehát nincs lehetősége arra, hogy az egy személyhez köthető nagyszámú telefon előfizetéseket detektálja. A TEK az észlelést követően javaslatokat tett a jelenlegi szabályozás megváltoztatása érdekében.

A Magyar Idők pénteken arról ír, hogy a kormány szigorítaná a SIM-kártyák várárlásának módját. Belügyminisztériumi forrásokból úgy értesültek, hogy folyamatban vannak a tárgyalások a kormány, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a mobiltelefon-szolgáltatással foglalkozó cégek képviselői között – a kabinet napokon belül konszenzusos javaslattal áll elő az ügyben. Azt írják, nem lesz egyszerű a megegyezés, hiszen a szolgáltatók épp abban érdekeltek, hogy minél több kártyát értékesítsenek. Egy SIM-kártya ára 1500-2000 forint körül van, így például a T-Mobile akár 300 milliós bevételhez is juthatott a visszaéléssel vásárolt kártyák révén.